🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столът на раздора

Защо визитата на депутат от руската комунистическа партия разбуни страната

Протестиращите поискаха предсрочни избори по нова пропорционална система без праг за влизане в парламента и незабавни оставки
Протестиращите поискаха предсрочни избори по нова пропорционална система без праг за влизане в парламента и незабавни оставки
Протестиращите поискаха предсрочни избори по нова пропорционална система без праг за влизане в парламента и незабавни оставки    ©  Reuters
Протестиращите поискаха предсрочни избори по нова пропорционална система без праг за влизане в парламента и незабавни оставки    ©  Reuters

Жандармерия по улиците, халосни куршуми, сълзотворен газ, 240 ранени, 305 арестувани. Такава е равносметката след посещението в Грузия на Сергей Гаврилов, депутат от руската Дума, пристигнал в Тбилиси, за да участва в междупарламентарната асамблея на православните държави. Заседанието на асамблеята в грузинския парламент миналия четвъртък обаче не продължи дълго. Седнал на стола на председателя на парламента, Гаврилов, съчетаващ ролята на депутат комунист и президент на православна група, разказа на местните депутати как в Грузия се чувства като вкъщи. На руски език.

При първа възможност столът, зает от Гаврилов, беше взет обратно от местните депутати, а депутатът бе ескортиран извън парламента. Асамблеята не продължи дълго и в новата локация. Хотел "Радисън" беше обстрелван с яйца от разгневени от безочието на руския депутат грузинци. Часове по-късно Гаврилов напусна предсрочно Грузия. В Тбилиси обаче напрежението, предизвикано от тази визита, тепърва расте.

"Грузинска мечта" среща грузинския кошмар

Недоволството, породено от нежеланото присъствие в Грузия на депутата Гаврилов, бързо се превърна в протест срещу правителството. "Правителството на партията "Грузинска мечта" се опитва да балансира между про-НАТО и про-ЕС политиката на предшествениците си, от една страна, и подобряването на икономическите и политически отношения с Русия, от друга", казва Теодор Йонас, американски адвокат, живеещ от 20 години в Грузия. "Но не всеки смята, че отношението на правителството спрямо Русия е толкова невинно, колкото изглежда. И мнозина подозират, че управляващите продават Грузия на Русия, откакто са на власт от 2012 г.", пише Йонас в анализ за уебсайта civil.ge.

Събралите се вечерта на 20 юни пред парламента хиляди грузинци търсят отговори. Кой допусна това посещение? Защо в стола на председателя на грузинския парламент се разполага депутат от държава, считана в Грузия за окупатор - определение, използвано и от президента Саломе Зурабишвили? Докога западният курс на Грузия ще бъде заплашван от руско влияние, на което правителството на "Грузинска мечта" - партията, ръководена от милиардера Бидзина Иванишвили, се счита за податливо? Протестиращите поискаха предсрочни избори по нова пропорционална система без праг за влизане в парламента и незабавни оставки, в това число на председателя на парламента и на министъра на вътрешните работи. Отговорът на правителството не закъсня: протестите са напълно оправдани, оставки няма да има, а редът ще бъде възстановен с всички законови мерки.

Интересен е контекстът на визитата на Гаврилов, който е известен с подкрепата си за независимостта на Абхазия и Южна Осетия - територии, които Тбилиси счита за окупирани от Русия след войната през 2008 г. Към днешна дата Русия има 19 военни бази в Южна Осетия. Грузия и Русия не поддържат официални дипломатически отношения. Правителство обяснява присъствието на руския депутат с грешка в протокола.

Но това не помогна. Когато малка част от протестиращите, следвайки апела на опозицията, се опитаха да щурмуват сградата на парламента, върху тях се посипаха халосни куршуми и сълзотворен газ. Нощното насилие насилие спрямо собствени граждани – ранени са и десетки журналисти, предаващи на живо от мястото на събитието – разтресе Грузия. "Разликата между това правителство и управлението на Михаил Саакашвили е, че този път нас не ни е страх. И ние ще протестираме", казва във втората вечер на протеста Кристо, собственичка на ресторант. "Няма да ставаме руска губерния", допълва друг протестиращ. Пътят към ЕС и НАТО, макар и изпълнен с пречки и охлаждащи закани от Москва, е предпочитан от абсолютното мнозинство грузинци.

Протестите бързо започнаха да дават резултати. Оставка подаде председателят на парламента Иракли Кобахидзе, а изборите, насрочени за 2020 г., ще се проведат по поисканата пропорционална система. Хиляди грузинци продължават да се събират пред парламента и тази седмица, настоявайки за освобождаването на всички арестувани.

В прегръдката на мечката

Руската пропагандна машина заработи на секундата и случващото се в Грузия вместо като антиправителствен протест е представяно като антируска истерия с очевидни американски и западноевропейски отпечатъци. В един от първите си материали по темата информационната агенция РИА "Новости" дори многозначително запита тръгва ли Грузия по пътя на разпад на Украйна. Така нагледно документираната от руските медии грузинска "русофобия" не е попречила на близо 1.4 млн. руски туристи да посетят Грузия през изминалата година.

Наказателните мерки от страна на Москва не закъсняха. От 8 юли ще бъдат прекратени всички полети между Москва и Тбилиси, като забраната важи и за грузинските авиопревозвачи. Поводът е традиционен - опасения за безопасността на руските граждани предвид антируския характер на протестите. "Има една друга държава, чийто лидер казва на гражданите къде да не ходят. Нарича се Северна Корея", гласи един от коментарите под статията за забраната на полетите на РИА "Новости". "Само в Русия правителството наказва гражданите на друга държава, като забранява на собствените си граждани да ходят там", написа журналистката на "Гласът на Америка" Ани Чикхвадзе.

Забраната, както и готовността на руското правителство да евакуира руски граждани, изненада руснаците, избрали Грузия за свой нов дом. През последните години Тбилиси става все по-популярен град за живеене сред млади руснаци, търсещи алтернатива не само на географския, но и на политическия климат в родината си. Руснаци са и сред собствениците на много от ваканционните имоти в грузинската морска столица Батуми. "Не искам да си тръгвам. Не ми е необходима никаква евакуация, защото тук няма никаква опасност за мен", коментира живееща за постоянно в Тбилиси рускиня. Москва е на друго мнение.

"Експулсирането на депутата Гаврилов засрами Путин. Засрами го, защото това беше публичен провал на меката политика за влияние. Засрами го още повече, защото това е провал на една от любимите му програми за влияние – използването на православието, за да задуши прозападните амбиции на Грузия. Засрами го, защото грузинците заявиха публично на света, че те не могат да го понасят и не са простили на Русия за нелегалната окупация на 20% от територията на тяхната държава", казва адвокатът Теодор Йонас.

С почти 8% от грузинския БВП, идващ от туризъм през 2018 г., намаляването на постоянния туристически поток от Русия – забраната важи само за самолетни полети и не ограничава пътуванията с прекачване в друга държава – ще бъде почувствано от местната икономика. Има изчисления, че забраната на полетите може да струва на Грузия около 300 млн. долара годишно, или около 10% от приходите от туризъм. Но едновременно Грузия все по-успешно привлича западноевропейски и други туристи. И положителното тълкуване е, че руските мерки могат да бъдат стимул за още по-голяма икономическа независимост на Грузия от могъщия северен съсед.

Успехите са налице с друг известен грузински продукт – виното. През 2006 г. забраната за внос на грузинско вино в Русия постави местната индустрия на колене. Тогава 95% от виното се изнася за Русия. Благодарение на разработените нови пазари в Европа и Азия руският дял (Русия внася отново от 2013 г.) вече е около 60%, а грузинско вино се продава в 53 държави.

Междувременно само за дни Facebook групата Spend your summer in Georgia ("Прекарай лятото си в Грузия") нарасна до 173 хил. членове. Наред с дискусиите за планове за почивка потребителите в новата група публикуват и снимки и видеа от предишни пътувания, както и подкрепящи съобщения. "Грузия, бъди силна. Аз те подкрепям от Азербайджан", е написал Рамил Надиров.

И е събрал хиляди харесвания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Вече и в Азия разбраха как работи демокрацията. На наша територия кога ще се случи подобно нещо.

    Нередност?
Нов коментар