Хърватски банки заплашват да съдят правителството

Спорът засяга 55 000 клиенти с кредити за над 3 млрд. евро

Банките, засегнати от плановете на правителството да ги принуди да обърнат в евро ипотечни заеми, отпуснат и в швейцарски франкове, се подготвят да съдят властите, съобщи Reuters, цитирайки източник от банковите среди.

Според него искът ще бъде изпратен за арбитраж в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

"Досега реакцията на правителството не показва никаква воля за обсъждане или преговори с банките. Поради това те започнаха да се подготвят да си търсят правата по съдебен път. Уведомлението ще бъде изпратено в рамките на двустранен договор за инвестиции в Хърватия", цитира думите на източника си Reuters.

Банките, призоваващи за разговори, включват австрийските Erste, Hypo Group Alpe Adria и Raiffeisenbank; Zagrebacka Banka, притежавана от италианската UniCredit; PBZ, контролирана от друга италианска група - Intesa Sanpaolo; руската Sberbank; Splitska Banka, собственост на френската Societe Generale; унгарската OTP.

Миналата седмица Загреб представи плана си, според който банките ще поемат всички разходи по превалутирането. Банкерите незабавно поискаха разговори, преди да влезе в сила подобно решение, и предлагат то да е правно издържано, доброволно и основано на ясни критерии и споделяне на разходите с получилите заеми. Когато франкът бе евтин и лихвите по тези ипотеки бяха ниски, около 55 000 хървати са взели такива кредити – предимно за купуване на търговски сгради – на обща стойност 25 млрд. хърватски куни (3.31 млрд. евро).

По предварителни изчисления поправката в законите за кредитирането ще струва на банките около 1 милиард евро. Централната банка, която е против новата схема, обяви в края на седмицата, че ще стори всичко възможно за съхраняване стабилността на банковата система. Австрийското финансово министерство призова правителството в Загреб за промени проекта си, защото нарушавал двустранно споразумение за защита на инвестициите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • + 3

    А в България банките с перце ги галят. Тук също има доста хора взели такива кредити.Нашите власти трябва да вземат пример от Хърватия и Полша, където също има такъв закон за превалутирането.

    Нередност?
Нов коментар