🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бежанците променят маршрутите си по пътя към Европа

Хиляди искат да влязат в Гърция през Одрин

Съобщенията за промяна в маршрутите на бежанците от Турция се появиха два дни след като корабче на трафиканти потъна край малкия гръцки остров Фармакониси.
Съобщенията за промяна в маршрутите на бежанците от Турция се появиха два дни след като корабче на трафиканти потъна край малкия гръцки остров Фармакониси.
Съобщенията за промяна в маршрутите на бежанците от Турция се появиха два дни след като корабче на трафиканти потъна край малкия гръцки остров Фармакониси.    ©  Reuters
Съобщенията за промяна в маршрутите на бежанците от Турция се появиха два дни след като корабче на трафиканти потъна край малкия гръцки остров Фармакониси.    ©  Reuters

След като Унгария затвори южната граница на Шенген във вторник, а броят на удавените в морето между Турция и Гърция се увеличи рязко в последните дни, бежанци и мигранти намериха нови трасета по пътя към Европа.

Посока Хърватия

Около 150 души влязоха в нощта срещу сряда в Хърватия през Сърбия. Сутринта президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович свика извънредно съвета по сигурност. До обяд той разреши на влизащите без документи, предимно сирийци, да продължат пътя си. Повечето от тях възнамеряват да стигнат до Германия. При положение, че Унгария вече преследва съдебно тези хора, е твърде вероятно от Хърватия те да продължават към Словения и Австрия, преди да стигнат до Германия.

От Турция по суша до Гърция

В същото време турските  медии отбелязаха, че все повече бежанци на територията на страната се насочват към сухопътната граница с Гърция, вместо към опасното морско трасе. Група във Facebook, наречена "Стига вече преплаване", има хиляди членове, предимно от Сирия и Ирак, отбелязва в. Daily Zaman. Повечето от тях искат да стигнат до Европа, без "лодките на смъртта". Постинг в групата от вторник призовава членовете й да се насочват към гръцко-турската сухопътна граница. Това доведе до струпване на хиляди хора на основната автогара в Истанбул, опитващи се да стигнат до Одрин, близо до тройната граница на Турция с Гърция и България.

Още същия ден властите прекъснаха автобусния транспорт между Истанбул и Одрин. Това принуди друга група да се организира във Facebook и да стигне до Одрин, като наеме коли или автобуси, след "постинг в социалните мрежи, че Гърция приема сирийски бежанци", продължава изданието.

AFP допълва, че най-малко 500 души са останали блокирани на автогарата в Истанбул, а в. Hurriyet твърди, че поне 3000 души са тръгнали към Одрин пеша или с наети коли. В социалните мрежи се появиха твърдения, че стотици души, вече успели да се доберат до Одрин, са блокирани в сряда там от властите.

Съобщенията за промяна в маршрутите на бежанците от Турция се появиха два дни след като корабче на трафиканти потъна край малкия гръцки остров Фармакониси. Тогава се удавиха 34 души, сред които 15 деца. Общо 99 души оцеляха след корабокрушението. Сред тях са и седем, заподозрени като трафиканти. Те трябва да бъдат изправени пред съда на остров Кос в четвъртък.

Гърция продължава да пропуска бежанците

Гърция, която в момента се управлява от служебно правителство, не само че не е обявявала промяна в политиката си спрямо бежанците от Сирия, но и изрази опасения след последователното затваряне на граници и затягане на контрола от Унгария, Австрия и Германия. Досега Гърция пропускаше мълчаливо всички влезли в страната без документи и ги улесняваше да продължат пътя си към Централна Европа, без да ги регистрира.

Хърватия пък, която реагира светкавично на промените в бежанските маршрути, изпрати сапьорски екипи по границата си със Сърбия, за да разчистват минни полета, останали от времето на войната от началото на 90-те години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demos avatar :-|
    demos
    • - 5
    • + 8

    Вече има натиск и на българотурската граница,след призива на Борисов,"да помогнем на бежанците".

    Нередност?
Нов коментар