Източна Европа отхвърли плана за разселването на бежанците

България приема квотите, но не иска извънредните мерки да се превърнат автоматично в основа на постоянен механизъм

ЕС не успя да се споразумее за разпределението на допълнителни 120 000 бежанци
ЕС не успя да се споразумее за разпределението на допълнителни 120 000 бежанци
ЕС не успя да се споразумее за разпределението на допълнителни 120 000 бежанци    ©  Reuters
ЕС не успя да се споразумее за разпределението на допълнителни 120 000 бежанци    ©  Reuters

Усилията на ЕС да бъде договорен обвързващ план за разпределение на допълнителни 120 000 бежанци претърпяха неуспех, след като някои страни, начело с Чехия и Унгария, се противопоставиха на предложението, пише Financial Times. Вътрешните министри от блока одобриха схема за разселване на максимум 40 000 бежанци, каквото бе първоначалното предложение от май.

След шест часа на разпалени дискусии страните-членки не успяха да постигнат единодушно споразумение, въпреки че повечето, сред които Франция и Германия, подкрепиха схемата. Неофициално българската позиция по време на извънредната срещата на вътрешните министри от ЕС е била, че страната приема квотите, но не иска сегашните извънредни мерки да се превърнат автоматично в основа на постоянен механизъм, посочва източник на "Капитал" от Брюксел. И допълва, че механизмът трябва да се съобрази с възможностите на всяка държава да интегрира бежанците, както и с икономическата й ситуация. Квотата за България е 572-ма души, ако бъде прието разпределението и на допълнителните 120 000, бройката ще достигне 1 600. 

Безпрецедентна криза

Страните, подкрепящи плана, сега ще се опитат да постигнат сделка с квалифицирано мнозинство на друга среща на 8 октомври. Това поставя началото на ожесточено дипломатическо противоборство в идващите седмици. Въпреки че квалифицираното мнозинство е приемливо според правилата на ЕС, то рядко се използва за налагането на решение по чувствителни теми, предизвикващи силна опозиция.

Унгария трябваше да бъде една от облагодетелстваните страни според плана, тъй като напоследък е обект на засилен имигрантски наплив. Но тя се противопостави, посочвайки, че не е държава от "предните редици на кризата" и е пострадала, само защото Гърция не е успяла да контролира границите си.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов критикува онези страни, които са против мерките. "Европа не е Европа по избор. Ако Европа иска да преодолее това хуманитарно предизвикателство, е необходимо всички страни да посрещнат отговорностите си", заяви той.

Чехия също отказа да подпише предложението, заявявайки, че ще се противопостави на усилията за автоматичен механизъм за разселване. Румъния и Словакия също се обявиха срещу схемата. Унгария е поискала среща на европейските лидери, на която решенията да се вземат с консенсус, изискващ единодушно съгласие. Великобритания, която има правото на изключение от схемата за преразпределение, също изяви опозиция на плана, представен миналата седмица от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Въпреки че миграционните политики могат да се налагат с квалифицирано мнозинство, висши представители на ЕС се надяват да постигнат сделка с единодушна подкрепа. Това означава, че целта от допълнителните 120 00 бежанци вероятно ще бъде наложена под някаква форма, дори ако става въпрос само за обещания за доброволни квоти.

Неуспехът в постигането да споразумението идва на фона на връщането на временния граничен контрол от някои държави, сред които Германия. "Да кажем – нека затворим всички граници и да не пускаме никой, е невъзможно. Да кажем – нека отворим всички граници и да пуснем всички, е еднакво нереалистично", коментира първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Нов опит

Плановете да се позволи на някои страни да не участват в механизма за преразпределение на бежанци в замяна на плащането на сума, която да бъде внесена във фонд за подпомагане, са били дискутирани по-малко от една минута. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че това не е краят на усилията за одобряването на предложението. "Когато не успеем, опитваме отново", коментира той.

Същевременно Унгария въведе нови закони за спирането на незаконните имигранти, пише британската ВВС. Сега полицията може да задържа всеки, който опита да проникне през телената ограда на границата със Сърбия, като на заловените ще бъдат повдигани обвинения. Тридесет съдии вече са определени за потенциалните дела срещу нарушителите. Според новите закони също така става подсъдно и наказуемо със затвор или депортация да се поврежда новоизградената четириметрова ограда по границата със Сърбия. По нейното продължението вече са изпратени патрулиращи полицаи. По данни на унгарските власти над 9000 души са влезли в страната, преди границата да бъде затворена в понеделник.

Германският вътрешен министър призова за санкции за страните, които не искат бежанци

ЕС трябва да обмисли възможността за финансов натиск върху държавите-членки, които са против задължителните квоти за бежанци, заяви вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер. В интервю за телевизия ZDF, цитирано от Reuters, той индиректно заплаши страните от Източна Европа с думите, че страните, които не искат да приемат бежанци, са същите, които получават финансиране от европейските фондове за развитие. Наскоро австрийският канцлер Вернер Файман също посочи, че държавите, които са против квотите за разпределение на бежанци, трябва да бъдат санкционирани.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • + 14

    По този точно проблем не бива да се прибягва до инструмента на квалифицирано мнозинство - ще се задълбочат вътрешните противоречия, с което ще даде допълнително храна за дезинтеграционната тенденция

    Нередност?
  • 2
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • + 33

    Бежанците отиват в Германия, а те ще ги разселват. Да не мислят, че ще стоят там където са ги разселили ? Пак ще отидат в Германия.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 30

    Е, сега ще започне "извиването на ръце" чрез заплахи с рязане на Еврофондовете за отказалите страни. Сложен момент за "услужливото" българско правителство.

    Нередност?
  • 4
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • - 4
    • + 31

    В моменти на криза се вижда истинското лице на всеки.В момента ЕС изглежда слаб, разединен, клекнал, с политици, които нямат воля да опазят избирателите си и ценностите им, които десетки поколения преди тях са градили през вековете.

    Никога в живота си не съм виждал съюза и политиците му толкова жалки.А отстрани диктатори от сибир и озверели мюслита от целия близък изток потриват ръце и празнуват.

    "бежанците" да се връщат от където дойдоха веднага, ИД да бъде спряна с мнооого бой и да бъде изкъртена като за последно за назидание на всички перковци по света, както бе изкъртена нацистка Германия 45-а година.Мюслитата да бъдат накарани, ако трябва на сила да спазват правилата и законите в държавите гостоприемници, за да не се стигне до крайна ксенофобия и грозни действия.

    Не те са изградили тази цивилизация, а християни.Всичко друго са лицемерни приказки на мазни политици, които винаги има къде да се измъкнат.

    Е, нашите семейства няма къде да ходят, а второ турско робство не ми се преживява.Не се шегувам.

    Нередност?
  • 5
    irod.kalchev avatar :-|

    Не цяла Източна Европа, само суверенните държави.

    Нередност?
  • 6
    mmy1437657553470293 avatar :-|
    ангел лабов
    • + 20

    ...ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ДА ПРИЕМАТ ВСИЧКИ АРАБОАФРИКАНЦИ , НИКАКВИ КВОТИ...!!!...БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО И ВСИЧКИ ТЕЗИ МИГРАНТИ СА В МНОГО ПОВЕЧЕ...!!!...И ТУК НЕ СТАВА ДУМА ЗА ПРОСЛОВУТОТО ХРИСТИЯНСКО МИЛОСЪРДИЕ...!!!...СТАВА ВЪПРОС НА ВЪЗМОЖНОСТ , ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ТРАГИЧНО БЕДНИ ХОРА , КОИТО СА РЪБА НА СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ ,ЧЕ РАЗПОЛАГАНЕТО НА ХОРА ОТ ДРУГО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ , СЪС ДРУГ НАЧИН НА ЖИВОТ , ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КАТАСТРОФИЧНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА...!!!...

    Нередност?
  • 7
    doxen avatar :-|
    doxen
    • + 10

    Все тая, германците се **раха здраво, както никога. В момента едва ли има страна-членка, която да ги подкрепя (Франция по принуда). Надявал се да се постигне единодушие. Всяко правителство, което гласува за задължителни и постоянни квоти (освен българското, знаем защо) ще бъде свалено бързо. Меркел ги покани у тях да си ги обгрижва, да ги образаова, да ги интегрира и да ги превръща в новте германци. Такава Германия на никого не върши работа.

    Нередност?
  • 8
    kazushi avatar :-|
    kazushi
    • + 8

    До коментар [#4] от "КокаКольо":

    Това е лошото на ЕС, че не изглежда достатъчно разединен. Аз искам съюз на различни държави, с различни мнения и различни политики, така всички ще сме доволни и всички ще бъдем приятели. А не едни съюзници да се налагат над други. Това не е пътят за ЕС.

    Нередност?
  • 9
    quaristice avatar :-|
    xflood
    • + 4

    До коментар [#2] от "Симо":

    Аз бях изказал част от мислите си на глас преди: Какво ще стане с бежанците, които искат да са в Германия, но са разпределени в България? Дали тези хора няма да негодуват срещу това и в какво ще се изрази негодуването им..

    Нередност?
Нов коментар