Управителят на Bank of England: Инвеститорите подценяват възможните загуби от климатичните промени

Финансовите пазари са изправени пред риск, ако се променят регулациите за глобалното затопляне

Марк Карни първи от света на финансите предупреди, че ""кафявите" активи на инвеститорите може да се окажат бреме.
Марк Карни първи от света на финансите предупреди, че ""кафявите" активи на инвеститорите може да се окажат бреме.
Марк Карни първи от света на финансите предупреди, че ""кафявите" активи на инвеститорите може да се окажат бреме.    ©  POOL
Марк Карни първи от света на финансите предупреди, че ""кафявите" активи на инвеститорите може да се окажат бреме.    ©  POOL

Управителят на централната банка на Великобритания Марк Карни предупреди инвеститорите за риска от големи загуби при рязка промяна в регулациите, насочени срещу глобалното затопляне и конвенционалните горива.

"Предизвикателствата, които климатичните промени ни предоставят сега, може да се окажат малки в сравнение с онова, което може да последва", каза Карни, цитиран от Bloomberg. "Когато климатичните промени се превърнат във въпрос от определящо естество за икономическата стабилност, може вече да е твърде късно."

Според него скоростта, с която суровини като въглищата, петрола и газовите резерви се преоценяват така, че да отразят влиянието на климатичните промени, е от жизнено значение за намаляване на потенциално "огромните" финансови загуби за британските застрахователи и други инвеститори.

"Рисковете за финансовата стабилност ще бъдат намалени до минимум, ако преходът започне по-рано и следва предварително начертана пътека", каза Карни.

До момента Карни е най-високопоставеният представител на финансовия свят, изразил притеснения за това как въпросите за климата могат да дестабилизират финансовите пазари в близко бъдеще.

През декември в Париж ще се проведе Конференцията за климатични промени под егидата на ООН, на която се очаква да бъде договорена глобална сделка за намаляване на вредните емисии. Призивът на Карни към групата на страните от Г-20 да действат се радва на подкрепата от активисти като природозащитника Бил Макибън и институции като Оксфордския университет и Rockefeller Brothers Fund Inc., които обещават да не инвестират повече в замърсяващи индустрии.

Карни "е избрал перфектно момента", казва Стефани Пфайфер, изпълнителен директор в Institutional Investors Group on Climate Change, която представлява 110 фонда и с общ портфейл от 12 трлн. долара. "Приветстваме фокуса му, който ще позволява на инвеститорите да направят по-информирана оценка на климатичните рискове за своите портфейли."

В съгласие с идеята за по-голяма гласност на информацията по въглеродния отпечатък Карни предложи Г-20, чиито членове произвеждат 85% от глобалните парникови емисии, да създаде специална група. Нейните членове ще идват от бизнеса. Те трябва да определят стандарти за емисиите на своите компании.