🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Португалия е в конституционна безизходица

Леви и десни спорят кой трябва да получи мандат за създаване на правителство след изборите на 4 октомври

Като се позова на интересите на нацията, президентът Анибал Кавако Силва лиши от власт законно сформирания ляв съюз.
Като се позова на интересите на нацията, президентът Анибал Кавако Силва лиши от власт законно сформирания ляв съюз.
Като се позова на интересите на нацията, президентът Анибал Кавако Силва лиши от власт законно сформирания ляв съюз.    ©  RAFAEL MARCHANTE
Като се позова на интересите на нацията, президентът Анибал Кавако Силва лиши от власт законно сформирания ляв съюз.    ©  RAFAEL MARCHANTE

Нов политически водовъртеж се завихря в Южна Европа. Той може и да не е повторение на Гърция или Италия, но е поредно дъно за демокрацията в еврозоната, пише в анализ британският в. Daily Telegraph. След парламентарните избори на 4 октомври управляващата консервативна коалиция, която управляваше Португалия от четири години, загуби парламентарното си мнозинство. Дясноцентристкият блок на премиера Педро Пасош Коелю беше на власт, докато страната прилагаше тежките икономически мерки по спасителната програма от ЕС за 78 млрд. евро, въведена през 2011 г. Дори и сега коалицията излезе първа сила с 36.8% от вота, но загуби 17 депутатски места и следователно мнозинството си.

Втора е основната опозиционна сила - Социалистическата партия на Антонио Коста. Умереният политик, който подкрепя членството на Португалия в еврозоната, взе 32.4% от вота. Това беше разочарование, но не и катастрофа за бившия кмет на Лисабон, който имаше лека преднина в предизборните проучвания.

Но евроскептичните партии от левицата - радикалният Ляв блок (наричан понякога португалската СИРИЗА) и антиевропейски настроените комунисти получиха неочаквано силна подкрепа. Двете заедно спечелиха 18.5% от вота. Като цяло изборите показаха разочарование от партиите, които подкрепят икономиите, включително и социалистите.

Ляв съюз

Изборният резултат говори, че правителството на малцинството на Пасош Коелю вероятно ще продължи да управлява. За да продължи обаче то да изпълнява тежките икономически реформи, поискани от ЕС, премиерът ще трябва да разчита на подкрепа от опозицията в парламента. Въпреки това социалистът Коста заяви, че никога няма да подкрепи консерваторите. Нещо повече, след няколко седмици политически пазарлъци той постигна историческа коалиция с радикалния Ляв блок и комунистите, за да съставят работещо мнозинство с 51%, отбелязва Daily Telegraph.

В сделката, която в страната беше сравнена с падането на Берлинската стена, трите партии успяха да преодолеят различията си и да се рекламират като единственото възможно правителство, което може да осигури политическа стабилност в Португалия.

Коста се съюзи с убедените евроскептици - комунистите, но обеща да не загърбва проевропейските си принципи, както и да следва стриктно фискалните цели, наложени на Португалия от бившите й кредитори в Брюксел. Въпреки това левият съюз е решително против продължаващото затягане на колана. Неговите политики вероятно ще разрушат фискална консолидация на консерваторите и ще вгорчат отношенията на Лисабон с Брюксел, казват анализатори.

"Минималната заплата вероятно ще се вдигне, очакваме нови върхове на социалната осигурителна система, както и нова либерализация на трудовия пазар или намаляване на данъците", отбелязва Федерико Санти от Eurasia Group.

Направи си криза

Левият съюз на Коста не е получил мандат за съставяне на правителство от президента на страната Анибал Кавако Силва. Вместо това той предложи на лидера на най-голямата сила - досегашния премиер Пасош Коелю, да опита да състави правителство на малцинството. За него е нужно одобрение от парламента. Обвиненията в престъпване на конституцията обаче дойдоха след обяснението на президента защо е връчил мандат на Коелю.

"За 40 години демокрация никое от правителствата в Португалия никога не е зависело от подкрепата на антиевропейски сили, т.е. такива, които искат отмяна на Лисабонския договор, на фискалното съглашение, на договора за ръст и стабилност, прекратяване на валутния съюз и излизане на Португалия от еврото, както и прекратяване на НАТО... в конституционните ми правомощия е да направя всичко възможно, за да избегна подаването на фалшиви сигнали до финансовите институции, инвеститорите и пазарите", каза президентът в обръщение към нацията.

На теория той представи решението си като опазване на страната от антиевропейските сили. На практика лиши левия съюз на Коста от власт. Съвсем очаквано това разбуни радикалната левица. Тя се зарече да бламира бъдещото правителство, като гласува вот на недоверие идната седмица в парламента.

Какво следва

Решението на президента създаде безпрецедентен конституционен казус. Консерваторите не могат да направят правителство сами и вероятно Пасош Коелю скоро ще подаде оставка. Левицата е единствената алтернатива, но позицията на президента означава, че той едва ли ще връчи мандат на социалиста Коста.

Ситуацията се заплита от факта, че мандатът на президента изтича през януари. Законът в Португалия гласи, че не може да се проведат избори по-малко от шест месец след предходните. За да се избегне политически вакуум, може служебно правителство да управлява до март. Дори и това би било "безпрецедентно" преувеличаване на президентските пълномощия, коментира Федерико Санти.

Президентът "не може да не номинира нов премиер и да остави правителството на Пасош Коелю да управлява, но без да има правомощия да прокарва законови разпоредби", продължава Санти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donio avatar :-|
    donio
    • + 1

    Ех Салазар,Салазар каква мечта си за президентак-ойто не долюбва демократичната революция от 25 април 1976,не отиде на погребението на Нобеловия плауреат за литература Жозе Сарамаго защото бил ляв,никога не носи карамфил на националния празник,а някои членове от неговата партия мечтаят за "мек фашизъм" в Южна Европа.За всеки случай НАТО-вски войски дебаркираха в Южна Португалия ,а в Лисабон многохилядна демонстрация срещу НАТО и планирането на нава авантюра с лозунг "нито стотинка за нова война".

    Нередност?
Нов коментар