Градителят на Третия Рим

Константин Малофеев е въплъщение на идеите, които движат Русия днес

Присъединяването на Крим към Русия беше краят на една акция, в чието начало според мнозина Малофеев е имал дейно участие.
Присъединяването на Крим към Русия беше краят на една акция, в чието начало според мнозина Малофеев е имал дейно участие.
Присъединяването на Крим към Русия беше краят на една акция, в чието начало според мнозина Малофеев е имал дейно участие.    ©  Reuters
Присъединяването на Крим към Русия беше краят на една акция, в чието начало според мнозина Малофеев е имал дейно участие.    ©  Reuters

"Извинявайте, променяме името", казва една от служителките, когато влизаме в сградата с офисите на Marshall Capital, на един от най-престижните московски булеварди. Финансовият фонд на Константин Малофеев и цялата група компании около него се преименуват на "Царьград". То звучи доста по-сложно за англоезичните уши, но така или иначе, не е насочено към тях - откакто присъства в списъка със санкции на САЩ и ЕС, Малофеев е доста ограничен във възможностите си за бизнес зад граница. Това, казва той, не му пречи никак. Санкциите съживиха руската икономика и се надявам да не приключат скоро, заявява руският олигарх, който допълва, че се е съгласил да даде интервю на "Капитал", тъй като е бизнес-вестник, а той по същество е бизнесмен (интервюто с него четете тук).

Това не е точно областта, която направи известен Малофеев. Името му далеч не беше популярно само преди две години. Ако го потърсите в класациите на "Форбс", традиционно доминирани от хора като Олег Дерипаска, Владимир Потанин и Михаил Прохоров, няма да го откриете там. Започнал като финансист в няколко банки и фондове още през 90-те, през 2005 г. Малофеев основава своя собствен фонд и започва да печели за себе си. Големият му удар е придобиването на 10.7% дял в "Ростелеком", които продава за 1.6 млрд. долара през 2013 г. Но Малофеев доби внезапна популярност година по-късно заедно с избухването на кризата в Украйна. Докато първо Крим, а после Източна Украйна започнаха да горят в пожара на войната, а руски военни шетаха из Донбас (под предлога доброволци), започнаха да изплуват странни връзки между руския олигарх и случващото се в съседната държава. Един от неговите служители - Александър Бородай, първо стана нещо като министър на информацията в Крим и съветник на главата на администрацията там, а после се прехвърли към Донецк, където оглави новата непризната република. Друг човек, работил за Малофеев - Игор Гиркин-Стрелков, пък стана военен министър на ДНР. Малофеев казва, че те вече не работят за него, и отрича да има каквато и да било връзка с Украйна, извън хуманитарните доставки, които неговият фонд прави за размирните територии. ЕС и САЩ не мислят така и името му стои твърдо в списъка със санкции.

Заради тези санкции няма да видите Малофеев в България, въпреки че той определено има интерес тук. Името му се появи в София около мъгливия случай с Пиер Луврие и неговата новорегистрирана Lic33, която изведнъж обяви, че купува за 1 евро половината от БТК, мултиплексите НУРТС и "Фърст диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната агенция ГАРБ. Луврие очевидно е имал бизнес начинания с Малофеев, за което самият олигарх потвърди пред "Капитал", но по една или друга причина те са пропаднали, което доведе и до изчезването на тази мистична фигура от българския хоризонт. Единствената потвърдена връзка на Малофеев, която оперира в България, е тази с председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Запитан дали финансира медийните начинания на Малинов, руският бизнесмен отговаря уклончиво, че не може заради санкциите. Но е трудно да се повярва, че човек, създал канал "Царьград", насочен към православните в Русия, България и Гърция, който притежава медии в Гърция и Русия, не мисли за същото в България и дали не го прави, макар и под санкции. 

Малофеев е изразител на вече очевидната тенденция руският капитал да върви след патриотизма на държавата и да го поддържа. "Аз вярвам, че Путин е най-великият водач в Русия за последния век", казва той. Твърди, че всичките му активи са в Русия, и както вече стана ясно - че не инвестира в България. Но с изказванията на Малофеев трябва да се внимава. Не всичко, което той твърди така уверено, е достоверно. Например твърдението, че в Германия "затварят" заради отказ от сексуално образование на децата (което доказва тезата му, че в ЕС властва либерален тоталитаризъм) е доста пресилено. Има един такъв случай от 2011 г. на баща, който е бил осъден да плати глоба заради това, че е спрял детето си от такива часове и след като не я е платил, е бил задържан. 

Или твърдението му, че е инвестирал 100 млн. долара, които после са изчезнали заради корупция в Нова Зеландия. То също е странно - компания, с която той е бил свързан, е инвестирала в млечен завод там, който е бил продаден после заради финансови проблеми на руския собственик. Същата тази компания Nutritek по-късно е съдена от ВТБ за опит за измама, но делото е уредено между двете страни. Според руските медии ВТБ е приела много по-малка сума от дължимата заради "активната гражданска позиция на Малофеев в Донбас". Самият той се смее на това твърдение.

Но идеята въобще не е лишена от смисъл: Константин Малофеев е много повече от просто поддръжник на курса на днешна Русия. Той е въплъщение на идеите, които днес движат част от руската държавна машина: подкрепя граждански организации и инициативи, които активно пропагандират срещу либералните идеи, агресивно се противопоставя на САЩ, които "са забравили как да преговарят" и най-вече - работи за създаването на православна мрежа, в чийто център е Москва. Русия е Третият Рим, убежището на вярващите и имперското й съзнание, приспано от комунистите, се пробужда, казва той уверено. Това е теория, зад която прозират идеите на Александър Дугин - може би най-скандалният съвременен руски философ. Тя вижда "атлантическата цивилизация като абсолютно зло" (по думите на д-р Николай Михайлов). Тя не отрича гражданското общество ("аз съм виден негов представител", казва Малофеев), но отрича идеята, че гражданската енергия сама по себе си може да движи общества и държави напред. "Винаги става дума за слогани, направени от някого - ЦРУ, масоните или местните елити", твърди бизнесменът, на когото Bloomberg даде титлата Руския Сорос.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 8
    • + 22

    Днес чрез Капитал много хора в България (путиновисти, псевдонационалисти, "политици", товарищи и тролове - за кратко рубладжии) ще се запознаят в лице с любимия, братски, славянски, православен спонсор :-)
    и интервюто му е показателно ...
    Тезисьi есть, рублей нет ... Наздоровье!

    Нередност?
  • 2
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • - 5
    • + 30

    Човек като види колко влиятелни гадове имат апетити да ни направят задунайска губерния и му става лошо :(

    На русофилите и подобни "олигарси" трябва да се гледа като на заплаха за държавната сигурност.

    Целият свят го знае, само ние не.

    Нередност?
  • 3
    onufrii avatar :-P
    onufrii
    • - 30
    • + 14

    кво бе,тоя е е изрод от класата на Чикатило а Джон Кери и Клинтъновица са шестокрили серафими.
    Аде,стига ефтина пропаганда
    Юнайтед Стейтс можаха преди 150 години да гепят кралство Хавай дето е на 5000 км от най източния им бряг,да отвъдят хавайците и да си бацнат неколко базички-Пърл Харбър например,а Бай руснак е ебахти душманина щото бил си взел Крим дето му е до г*за барабар с 2 000 000 руснаци дето принципно там си живеят

    Нередност?
  • 4
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • - 25
    • + 9

    За съжаление такива патриоти-бизнесмени като Малофеев в Русия са малцинство, болшинството се интересуват единствено от бизнеса си и имотите на Запад и именно те определят днешната руска политика на Минския сговор и предателството спрямо Новорусия. Аз не виждам защо толкова скачат нашите русофоби срещу руската идея за Третия Рим може би приемат идеята на Бжежински, че православието е комунизъм, а муслимите са най-големите приятели на демокрацията?! Няма нищо по нормално от това Русия да бъде центъра на православието и в съюз със Европа на християнските ценности да се борят срещу ислямизацията на континента.

    Нередност?
  • 5
    ppopov_67 avatar :-|
    ppopov_67
    • - 3
    • + 14

    Не съд, ТРИБУНАЛ за руските агенти и подлоги в България!
    За национално предателство.
    (Защото повечето злини за нещастната ни Родина от 1878 г. та до днес идват от "братската" Русия).
    (По този повод: Двама приятели, руснак и българин, седнали да си делят богатството. Руснакът казал: "Дай да делим по братски", но нашият, явно препатил, му отвраща: "А, не. Нека делим по равно").

    Нередност?
  • 6
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • - 2
    • + 8

    Обкръжението на кагебиста е силно патриотично,златните цукала,шубохранилищата,яхтите и къщите в Сен Тропе,часовниците за полмилион$ го доказват. Стьопа и Маряивановна лапат мухите и слушат глупостите по Первий канал!

    Нередност?
  • 7
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#4] от "Julian Mall":

    Малофеев е замесен в толкова много мръсни дела че няма повече на къде,включително и покупка на гласове в Русия,мошенничество с кредити и изобщо цялата гама присъща на кръга Езеро за разграбване на държавата, която уж толкова много любят!

    Нередност?
  • 8
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 3
    • + 4

    Просто един от малките мафиоти на големия мафиот Путин. Те са като матрьошки.

    Нередност?
  • 9
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#7] от "klimentm":
    Всеки случай си държи капиталите в Русия и не му пука от санкциите за разлика от останалите "честни" бизнесмени.

    Нередност?
Нов коментар