🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шойбле е оптимист за сделка с Великобритания за реформирането на ЕС

Премиерът Дейвид Камерън ще представи предложенията си по въпроса във вторник

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че европейските сили могат да сключат сделка с Великобритания във връзка с исканията й за реформи в ЕС. Според него условията все още могат да позволят по-дълбока интеграция на членките на еврозоната, пише Reuters.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел подкрепи предложенията на британския финансов министър Джордж Озбърн за преход към "Европа на две скорости". Лондон говори за по-голяма интеграция между страните от еврозоната и изключение за Великобритания от по-близкия съюз между държавите членки.

Британският премиер Дейвид Камерън се противопоставя на прехвърлянето на още правомощия към ЕС и иска да предоговори отношенията с Брюксел, преди да бъде проведен референдум до края на 2017 г. за това дали Великобритания да остане в блока. Очаква се във вторник той да представи предложенията си за реформи, които ще включват гаранции за защита на суверенитета на националните правителства и ограничаване на социалните помощи за имигранти.

Трудна задача

Камерън е изправен пред трудната задача да убеди другите европейски лидери, че реформите са приемливи, и едновременно с това да убеди евроскептиците у дома, че те са значими. Той твърди, че всички опции са на масата, ако британските искания бъдат пренебрегнати, пише ВВС.

"Британските искания да имаме справедливи правила ще бъдат изпълнени. Мисля, че можем да го направим", заяви Шойбле. По думите му може да се намери решение, което да гарантира, че всички правила са справедливи за страните, които са във и извън еврозоната, но не навлезе в подробности как може да бъде постигнато това. "Британското правителство не отрича, че валутният съюз трябва да се подсили", коментира Шойбле.

Меркел иска Великобритания да остане в ЕС и посочи, че ще направи, каквото може, за да убеди страната да не напуска блока. Озбърн от своя страна призова Берлин да гарантира, че решенията на еврозоната няма да бъдат налагани върху Лондон, и обеща в замяна помощта на страната в подсилването на валутния съюз. В понеделник холандският премиер Марк Рюте предупреди Великобритания, че оставането извън най-големия търговски блок в света ще навреди на икономиката и на британския статут на глобален финансов център, пише Bloomberg.

На среща с Конфедерацията на британските индустриалци Камерън заяви, че страната със сигурност може да оцелее извън Европейския съюз. "Ако ЕС е достатъчно гъвкав, ние ще останем. Ако не е, трябва да си поставим много сериозен въпрос, а именно дали тази организация е за нас", каза Камерън пред бизнес лидерите, повечето от които са разтревожени от евентуално излизане от ЕС.

В понеделник се появи информация, че Камерън иска провеждането на референдума за ЕС да бъде през юни следващата година, ако европейските лидери се съгласят с неговите реформи на срещата на върха през декември. От "Даунинг стрийт" 10 обаче опровергаха тези твърдения, наричайки ги неверни.

Вън или вътре

Според скорошни социологически проучвания повечето британци искат оставането на страната в ЕС, въпреки че разликата между тях и настояващите за Brexit е намаляла през последните месеци, като много от анкетираните посочват притесненията си от имиграцията.

Кампанията, агитираща за напускането на ЕС, твърди, че исканията на Камерън вероятно ще бъдат "незначителни". "Обществото иска края на върховенството на законите на ЕС и възвръщането на контрола върху нашата икономика, граници и демокрация. Единственият начин това да стане е да гласуваме да напуснем. Правителството се паникьосва, тъй като хората виждат, че предоговарянето е нечестен начин за отвличане на вниманието", казват от кампанията.

Все още няма коментари
Нов коментар