ЕС затяга режима за оръжията

Сред новите идеи са по-строг режим за сдобиване с оръжие и по-добра система за проследяването им.

Страните от Европейския съюз планират да направят още по-строги правилата за притежаване и употреба на оръжие, съобщиха източници на Reuters. Темата ще бъде обсъдена на извънредното заседание в петък на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 28-те държави, свикано по искане на Франция.

Сред новите идеи са по-строг режим за сдобиване с оръжие, по-добра система за проследяването им – например чрез специално маркиране с особен сериен номер, и програми за деактивиране на оръжието при продажбата му на колекционери, за да не може повече да се стреля с него. От 2013 г. Европейската комисия работи по нови единни минимални стандарти за сигурност, но различните национални закони и интереси оставят пропуски, използвани от престъпници. Франция е страна със строги правила за притежаването и носенето на оръжие и въпреки това атентаторите от 13 ноември се оказаха с калашници, хиляди патрони и жилетки с експлозиви. В антитерористичните операции в следващите 48 часа в 6 града бяха открити близо 20 единици огнестрелно оръжие, гранатомет, детонатори и бронирани жилетки.
Това е илюстрация за сериозен проблем – трудността да се контролира нелегалният трафик на оръжие през границите на ЕС и несъществуващите граници сред страните от Шенген. Тя е и предупреждение за още нападения.

С автомати "Калашников", които са нападателно военно оръжие, не е сложно да се сдобие всеки, които е по-настойчив на черния пазар, особено в брюкселското предградие Моленбек, разказва Reuters. По същия начин са постъпили и нападателите от януари срещу редакцията на Charlie Hebdo, както и екстремистът, извършил нападенията в района на Тулуза през 2012 г.

Западните Балкани са залети с оръжие от войните при разпадането на бивша Югославия. По оценки на анализатори на пазарите за стрелково оръжие вероятно става дума за някъде между 4 и 6 милиона нерегистрирани единици в района. Оръжие идва и от Русия, казват други експерти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sreta_shteta avatar :-@
    sreta_shteta
    • - 14
    • + 4

    Нека плюенето започне сега!
    НякоЙ опорни точки:
    1.Ма как така - ето ако баха въорАжени хората, тия терористи нямаше да избият толкоз много жертви!!!
    2.Вместо да либерализират носенето на оръжие простите евроГейци ще затягат режима!!!!
    3.Ма как тъй ша ми земат пищова, та той ми е награда за вярна служба на Партията лично от другаря генерал Димитър Стоянов?!!!
    4.И с кво шА си пазя туршията и рикията от цигани, а?!
    5.С кво ша плаша и ша трепйъ по крАстовищата тия дет ма засичат кат си карам колата, ъмм?!!!

    Нередност?
  • 2
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "sreta_shteta":

    Ако знаеш арументите срещу твоята теза, това прави ли ги невалидни? Да вкараш по неявен начин изискването само нови и неочаквани арументи да бъдат разглеждани е типичен пример за некоректно поведение при спор. "Аз знам този аргумент" не е опровержение на аргумента!

    Нередност?
  • 3
    alter_ego avatar :-P
    alter_ego
    • - 1
    • + 2

    И кухненските ножове, сатъри да са с определен лимит на размера. Иначе си стават идеално оръжие. Ако може да се забрани използването на белина! Абе, бюрократите са гении!!!

    Нередност?
Нов коментар