🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За "Моленбек", конспирациите и раждането на ектремизма в Европа

Историята на брюкселското предградие показва кои са корените на радикализацията в европейските общества

Жителите на Моленбек се събраха в сряда вечерта, за да почетат паметта на загиналите в Парижките атентати, но също така да протестират мирно срещу образа, който медии и политици наложиха на техния квартал през последните дни
Жителите на Моленбек се събраха в сряда вечерта, за да почетат паметта на загиналите в Парижките атентати, но също така да протестират мирно срещу образа, който медии и политици наложиха на техния квартал през последните дни
Жителите на Моленбек се събраха в сряда вечерта, за да почетат паметта на загиналите в Парижките атентати, но също така да протестират мирно срещу образа, който медии и политици наложиха на техния квартал през последните дни    ©  Yves Herman
Жителите на Моленбек се събраха в сряда вечерта, за да почетат паметта на загиналите в Парижките атентати, но също така да протестират мирно срещу образа, който медии и политици наложиха на техния квартал през последните дни    ©  Yves Herman

Почти всеки път има връзка с "Моленбек". Думите са на белгийския премиер Шарл Мишел. Денят е неделя. Вече е ясно, че поне трима от атентаторите, които окървавиха Париж в петък, са свързани със северозападното предградие на Брюксел. Там е роден и 27-годишният Абделхамид Абаауд, считан за ръководител на терористичната атака във Франция, който беше убит при полицейска операция в Париж през седмицата.

Но не само това има предвид Шарл Мишел. Белгийската връзка изплува в разследванията на различни терористични актове в Европа през последните години. Амеди Кулибали, който през януари уби четирима души в еврейски супермаркет в Париж, вероятно е закупил оръжието си от "Моленбек". Друг французин Мехди Немуше, отговорен за атентата над еврейския музей в Брюксел миналата година, също е "пазарувал" в предградието. Осуетената престрелка в скоростния влак между Амстердам и Париж това лято също е свързана с "Моленбек" и Абделхамид Абаауд, твърдят разследващите.

Кварталът, който е с разнообразен имигрантски състав, е изпратил и около 40 младежи в Сирия, които се бият под знамената на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Общо 520 души от цяла Белгия са поели по този път. Съотнесено към населението на страната от 11 милиона души, това я прави западноевропейската държава с най-много бойци в Сирия на глава от населението.

Всичко това накара вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон да признае, че правителството няма никакъв контрол над това, което се случва в "Моленбек". И да заяви, че властта ще обедини усилия с местната полиция, за да "изчисти" квартала. "Опитахме с превенция. Но сега ще трябва да станем репресивни", добави и премиерът Шарл Мишел.

Когато в понеделник отива на работа в едно от училищата в Брюксел, социалният работник Блери Леши е посрещнат на вратата от разтревожени ученици. "Какво означава това, което каза вътрешният министър? Кого иска да изчисти от "Моленбек"? Мароканците?! Мюсюлманите?! Защо го каза? Какво съм направил аз? Какво са направили родителите ми?"

Въпросите го засипват. Той се опитва да успокои децата, макар самият да е разтревожен. "Думите имат значение", казва Блери Леши, който освен със социална работа с младежи, се занимава и с политическа философия и документалистика. "Ако използваш такъв език, ако изсипеш толкова полиция в "Моленбек" и още повече медии, ако влезеш с взлом в домовете на невинни хора, не бива да те изненадва, че все повече хора тръгват по пътя на екстремизма".

Миналата година фламандското седмично списание Knack обяви Леши за един от най-влиятелните чужденци в Белгия. 34-годишният политически философ е от албански произход и е един от най-силните гласове в страната по темите на социалното неравенство, идентичността и мултикултурното съжителство.

Пред "Капитал" той разказа за другото лице на брюкселското предградие "Моленбек" - това, което разкрива причините за радикализацията на младежи в сърцето на Европа.

Столицата на младежката безработица

Леши смята, че полицейските рейдове в квартала през седмицата са били в голямата си част шоу за пред медиите и смята, че етикетирането на "Моленбек" като "европейска столица на джихада" е преувеличено. 

Брюкселското предградие има около 100 хиляди жители и 41 младежи, които са станали бойци на "Ислямска държава". За сравнение фламанският град Вилвоордe, който не е далеч от Брюксел, има 40 хиляди жители и 35 души, за които се знае, че са в Сирия в момента. Цифрите следва да се поставят в контекст, казва Леши, а медиите не правят това усилие.

В същото време той признава, че не е съвпадение, че тъкмо младежи от "Моленбек" и Вилвоордe се радикализират. Според него това са двете места в Белгия с най-голямо социално неравенство. Леши цитира данни, според които младежката безработица в брюкселското предградие достига 41%. В същото време младите хора са най-голямата демографска група в квартала. Един от трима младежи отпадат от училище. Повече от половината население на "Моленбек" има право на социално настаняване заради бедност, казва Блери Леши, а реално само 8% живеят в социални жилища.

"Много хора отричат връзката между екстремизма и социално-икономическата ситуация, твърдейки, че не всеки беден се превръща в екстремист, но в Европа неравенството играе роля. В Пакистан например младежите от средната класа стават екстремисти, но в Европа повечето идват от бедни семейства. В Германия около 80% от заминалите за Сирия идват от семейства със социални проблеми, във Великобритания около 75%. В Белгия е почти същият процент. Не може да не споменаваме това и да не е част от дискусията след атаките", категоричен е политическият философ.

Има ли расизъм в либерална Белгия

Към лошите социално-икономически условия, в които растат младежите с мигрантски произход в "Моленбек", Блери Леши прибавя и дискриминацията, която срещат на пазара на труда. "Няма друга западноевропейска държава, в която да има толкова малък брой имигранти, активни на трудовия пазар", казва той. "Ако пощенският ти код е 1080 (той показва, че живееш в "Моленбек" - бел.авт.), ти казват: добре, следващият".

В същото време това не е тема, която получава обществено внимание. Според него за осем години в белгийския парламент е дискутиран само един случай на дискриминация на трудовия пазар. Блери Леши посочва и изследване на UNICEF, според което образователната система в Белгия поставя децата на имигрантите в особено неравностойно положение спрямо връстниците им, които не са с мигрантски произход.

А за капак, добавя Блери Леши, академични изследвания посочват расизма в полицията като един от най-сериозните проблеми за младежта в Брюксел. Той цитира изказване на главния комисар на полицията в "Моленбек", според който е имало кандидати за полицаи, които са искали да ги разпределят в предградието, само за да могат да бият араби.

Всички тези фактори накуп влияят лошо върху самочувствието на младежите с имигрантско потекло в Белгия. "Те не се чувстват ценени и приети от обществото. Постоянно слушат от медиите и политиците, че техните традиции, култура, религия, произход не се вписват в това общество. Не се чувстват у дома тук", казва Леши.

Какво е решението

Това е повтаряща се тема в разговорите, които той води в училище с тези младежи. Те срещат много несправедливост във всекидневието си, която нямат капацитета да поставят в контекст и попадат на лесните обяснения и пропагандата на групировки като ИДИЛ, които са широко достъпни в интернет . "Това, което ми се налага да правя всеки ден е не да ги информирам, а да деконструирам конспиративните теории, на които попадат в интернет. Не е лесно", признава социалният работник.

Изходът според него е в овластяване на младежите, в това да им дадем повече инструменти да се справят сами. Блери Леши разказва, че има много ученици, които сами са успели да убедят приятели и приятели на приятели да не заминават за Сирия: "Имаме нужда от честен, позитивен разказ, за да се противопоставим на ИДИЛ. Трябва да си признаем - направихме грешки и ще се опитаме да ги поправим. Да опитаме да променим реалността, в която живеят."

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 3
    • + 53

    1. Капитал, няма град Вилворде,а Вилвоорд.
    2. В Белгия няма "етнически белгийци", има фламандци и френскоговорящи валонци.
    3. Предразсъдъци може и да има спрямо арабите и другите мюсюлмани,но какво правят самите те да променят положението? Лежат на социални помощи и позволяват 1/3 от децата им да отпадат от училище?

    Нередност?
  • 2
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 19
    • + 2

    До коментар [#1] от "thepirineagle":

    Доколкото разбирам са дискриминирани и при кандидатстване за работа.

    Нередност?
  • 3
    zornitsastoilova avatar :-|
    zornitsastoilova
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#1] от "thepirineagle":

    Здравейте, благодаря ви за втората бележка. Оправено е в текста.


    Поздрав,
    Зорница Стоилова

    Нередност?
  • 4
    anona avatar :-|
    anona
    • - 10
    • + 25

    "Ако използваш такъв език, ако изсипеш толкова полиция в "Моленбек" и още повече медии, ако влезеш с взлом в домовете на невинни хора, не бива да те изненадва, че все повече хора тръгват по пътя на екстремизма".

    Защо при младежка безработица от над 50% младежите в Гърция и Испания не са тръгнали да убиват? Какво става с мюсюлманите - ако са богати, финансират ислямизма, ако са бедни - пак ги хваща ислямизъм. Чума! Религиозните мюсюлмани нямат място в Европа, това е коренът на проблема.

    Нередност?
  • 5
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 23
    • + 7

    Западноевропейците са националисти и расисти още от 30-те години на миналия век. След ВСВ се научиха да се прикриват, но всъщност съжаляват, че Хитлер не успя, особено днес, когато поколението пострадало от хитлеризма си замина. Затова напъните да се правят на хуманисти не са успешни. Западняците искат хора, ама да са като тях. Не приемат различните. Затова "демократизираха" цялото средиземноморие и Близкия изток. Позицията "приемеме те с широки обятия, ама трябва да се интегрираш" е просто обидна. И резултатът е точно какъвто е.

    Нередност?
  • 6
    studebaker avatar :-|
    studebaker
    • + 7

    до 1) на Фламандски се чете Вилворде

    Нередност?
  • 7
    studebaker avatar :-|
    studebaker
    • + 2

    а дрогото чете Моленбейк

    Нередност?
  • 8
    lalleen avatar :-|
    lalleen
    • - 1
    • + 22

    Добре де, в Източна Европа са бедни, ама единственият източноевропеец, замесен досега, е мюсюлманин от Косово (арестуваният с арсенала в Германия). Останалите - българи, румънци, гърци, цигани християни, поляци- що закони се изписаха против тях и рестрикции се измисляха, и медиите плашиха, че ще ги залеем като приливна вълна, пък нещо нито един атентат не сме им спретнали. Само им работим работата дето техните социално слаби не желаят да я вършат.

    Нередност?
  • 9
    vegard avatar :-|
    Moonshine
    • + 8

    До коментар [#1] от "thepirineagle":

    Вилвоорде се казва, все пак е във Фландрия. Казвам ти го, като говорещ нидерландски.

    Нередност?
  • 10
    areta avatar :-?
    areta
    • - 2
    • + 20

    Прочетох много внимателно тази статия, както и изследването на УНИЦЕФ, което социалният работник Блери Леши цитира. Има някой много интересни моменти, които според мен са ключови за откриване защо се получава това?

    Винаги си задавайте въпроса ЗАЩО? Не случайно малките деца го правят непрекъснато, опитвайки се да открият каква е причинно следствената връзка между явленията. Добре е и възрастните да го правят, защото често наблюдавам доста странни изводи изсмукани от пръстите от уж умни възрастни хора.

    Та, на въпроса. Социалният работник отбелязва високата 41%безработица в квартала. Защо безработицата там е толкова висока в сравнение с други райони? За да има дискриминация, трябва всички други условия да са на еднакво ниво. Само тогава можем да заключим, че единствено произхода от този квартал влияе на работодателя.

    Еднакво ли е нивото на образованост?
    Еднакво ли е нивото на социалните компетенции на кандидатите?
    Като еднакви ли преценяват трудовите им навици техните наставници в практическото им обучение?

    В същото време Леши споменава, че около 30% от младежите отпадат от училище. И в другите квартали ли е същия процент? Ако не е, защо в Моленбек е толкова висок? Ако са второ поколение, то те не би трябвало да имат езиков проблем, значи причината е другаде. Да не би причината да е в това, че образованието в тази общност не представлява особена ценност и младежите не се напъват особено в училище?

    Нередност?
Нов коментар