🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансов срив е риск №1 за България според форума в Давос

Анкетата за 2016г. е подготвена от World Economic Forum сред 750 души

Срив на финансов механизъм или финансова институция, сериозна нестабилност в обществото и шок от цените на енергията – така изглежда топ 3 на рисковете за правене на бизнес в България през 2016г. според годишната анкета сред 750 специалисти, една трета от които са от Европа.

Допитването е дело на Световния икономически форум (WEF) и е разпространено в навечерието на годишната среща на организацията в Давос между 20 и 23 януари.

Авторите са помолили участниците да си изберат от списък с 29 заплахи само 5, които според тях ще са водещи за правенето на бизнес в съответна държава. Сборните резултати са оформили и глобалните рискове, които по подреждане са по-различни от тези в България. Отговорите са групирани в 5 категории - икономика, геополитика, околна среда, общество, технологии, а класацията е според дела на избралите конкретна заплаха.

Разликите със света

Така за света водещ е рискът от безработица, посочен от 37% от анкетираните, докато за България той е под №6 (27.8%). Точно обратното е при №1 риск в България (посочен от 51.3% от анкетираните), който за световните тенденции е на шесто място (22.1%).

Има известно съвпадение в мнението за опасността от енергийните цени (38.3 в България срещу 35.5% в света), но на второ място в България е поставена заплахата от сериозна нестабилност в обществото (41.7%), то в света този риск е на пето място с под 24%. В Европейския съюз само една държава е по-зле по този показател – Словакия - с 57.5%, което го прави и риск №1 за тази страна (същото е в Украйна). Никоя друга държава в Европа (освен Босна и Херцеговина) този риск не е толкова висок сред притесненията на бизнеса.

Още една заплаха се откроява за България през 2016 г. спрямо показателите за света – мащабна недоброволна имиграция, т.е. хора, подгонени от конфликт, икономически трудности или природно бедствие. За българите тя е заплаха №4, защото е посочена от 35.7% от анкетираните. Сред рисковете за света тя е на далечното 19-о място (11.4%).

Любопитно е, че мястото на този риск е доста различно във всяка от страните по т.нар. балканска магистрала към Европа на имигрантите – Турция (14-о място), Гърция (7), Македония (6), Сърбия (24), Унгария (1).

Климатичният риск

Изкачването на климатичната заплаха на първо място е друго характерно за тазгодишната анкета, проведена съвместно с оценителите на риск Marsh & McLennan и застрахователите от Zurich Insurance Group.

В скала, отчитаща вероятността и въздействието на всеки от 29-те риска, с най-опасен ефект е посочен провал в реагирането и адаптирането на климатичните промени. В същата категория попада и втората по въздействие посочена заплаха – водни кризи. И двата риска са по-високо оценени от такива фактори като разпространение на оръжие за масово унищожение, имигрантски вълни и енергиен ценови шок. Така за пръв път, откакто се подготвя този доклад, климатичната тематика заема първо място. Авторите говорят за множащи се доказателства за връзки между промените в климата, имигрантските вълни и международната сигурност.

Като най-вероятния риск през следващите 18 месеца участниците посочват мащабната миграция на хора (52%), следван далеч назад с по 25-28% от отговори като провал на държавата или криза, междудържавен конфликт, безработица, провал на националното правителство.

Когато стане дума за водещите тревоги през следващите 10 години, нещата изглеждат съвсем различно: водна криза (39.8%), неуспешни политики за климата (36.7%), екстремно време (26.5%), хранителни кризи (25.2%) и тежка нестабилност в обществото (23.3%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 3
    • + 15

    "Срив на финансов механизъм или финансова институция..." статията.

    Чак в Давос ли се е чуло, че назрява да гръмне и банДата на Цеко?!

    Нередност?
Нов коментар