Amnesty: Кюрдските сили пешмерга са унищожавали арабски домове

Според организацията това може да се равнява на военно престъпление

Кюрдските сили пешмерга и милиции в Северен Ирак са разрушили хиляди домове в целенасочен опит да прочистят арабските общности. Това твърди нов доклад на правозащитната организация Amnesty International, цитиран от ВВС.

Тези действия са били отмъщение за това, което пешмерга смятат за подкрепа на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) от страна на арабските общности. Според Amnesty силите на кюрдистанското регионално правителство може да са извършили военни престъпления в районите, отвоювани от ИДИЛ. Кюрдските власти не са коментирали обвиненията.

Разследвания на терен

Докладът "Прогонени и лишени от собственост: Насилствено преместване и преднамерени разрушения в Северен Ирак" се основава на разследвания на терен в тринадесет селища и градове, както и на разказите на над 100 свидетели и жертви на принудително изгонване. Правозащитната организация твърди, че разкритията й са подкрепени от сателитни снимки, които показват масови разрушения, извършени от пешмерга. В някои случаи става въпрос за действия на язидски милиции, а в други – на кюрдски въоръжени групи от Сирия и Турция, съгласуващи операциите си с пешмерга.

"Насилственото изселване на цивилни и умишленото разрушаване на домове и имущество без военно оправдание за това може да се равнява на военно престъпление", казва висшият съветник по кризисните ситуации на Amnesty Донатела Ровера. Според организацията силите на кюрдистанското регионално правителство не позволяват на арабските граждани, принудени да напуснат домовете си, да се върнат в отвоюваните от ИДИЛ райони.

Отчайващи условия

"Десетки хиляди арабски цивилни, които са били накарани да напуснат домовете си заради боевете, сега трудно оцеляват във временни лагери в отчайващи условия. Мнозина са загубили своето препитание и всичките си вещи, къщите им са разрушени и те нямат къде да се върнат. Като им забраняват да се върнат в своите селища и като разрушават техните жилища, силите на кюрдистанското регионално правителство допълнително увеличават страданието им", посочва Донатела Ровера.

По думите й силите на кюрдистанското регионално правителство "имат задължението да изправят на съд лица, които са подозирани, че са помагали в престъпленията на ИДИЛ. Но не трябва да наказват цели общности за престъпления, извършени от някои от техните членове или базирани на мъгляви, дискриминационни и недоказани подозрения, че са подкрепяли ИДИЛ".

Докладът на Amnesty излиза след този на ООН, който твърди, че насилието над цивилните жители в Ирак "остава поразяващо", като поне 18 800 души са убити между 1 януари 2014 г. и 31 октомври 2015 г. Според ООН най-големите зверства са извършени от ИДИЛ, които са отговорни са систематично и масово насилие, включително задържането на около 3500 души, предимно жени и деца, като роби. Но организацията също посочва, че някои от предполагаемите случаи на насилие са извършени от войници, милиции и кюрдските сили.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 16

    Така става когато се води война. Затова хората казват "И най лошия мир и по добър от най-добрата война"
    Amnesty International от ВВС трябваше да се задействат когато САЩ започнаха войната в Ирак 2003 и особено по повод Арабска пролет 2011....
    Сега да плачкат за страданията на арабите предизвикани от кюрдите се получава малко като след дъжд качулка.... :-)

    Нередност?
  • 2
    yrz55483612 avatar :-|
    miltaka
    • - 2
    • + 19

    Каквото повикало-такова се обадило!
    Примитивните чалмосани, радикални изверги започнаха анихилацията на собствените си събратя, кюрдите си връщат за хилядите избити, отвлечени и поробени хора!! Цивилизования свят, трябва да насочи военния си потенциал към Близкия изток и веднъж завинаги да унищожи стотиците първобитни елементи населяващи този географски район!! Колкото и нехуманно да звучи е наложително! Религизоната помия насаждана в продължение на 14 века в главите на хората там е унищожила всичко човешко (освен първичното), тези изостанали догми до такава степен променят човешкия облик на едно човешко същество, че го докарват до вид на един зомбиран и отратителен примат!! Това може да се сраавни с туморно образувание в един човешки организъм, и ако не се вземат мерки да се отстрани този тумор-резултата е фатален край на тялото страдащо от него! По същия начин-ислямската религия е тумор за целокупното човечество, антихуманна религиозна помия, която е заразила организма на хомосапиенс и за да оцелеем като вид-трябва да бъде унищожена тази зараза, въпреки че голяма част от тялото на човечеството ще загине!! Анихилиране на приматите с болни от ислям глави е лекарството за човечеството!!!

    Нередност?
  • 3
    lusilu avatar :-?
    lusilu
    • - 20
    • + 11

    Е това ако е военно престъпление то тогава на арабските маймуни какво ще да е - супер геноцид !Как пък сега точно излезе този доклад , ми много удобничко така нещо ! Имаха ли доклад преди 5-6 години когато арабите заличаваха всичко живо в тези райони , то бива лицемерие ма туй нашето цивилизованото на нищо не прилича ! С

    Нередност?
Нов коментар