🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как може да бъде победена ИДИЛ

С битка по всички фронтове с оръжия, политики и идеи. А след войната трябва да бъде спечелен и мирът

Как ще изглежда светът, след като победим? Това е въпросът, отправен от Джон Мейнард Кейнс към британските политици през 1939 г., когато трябва да вземат решение дали да обявят война на Германия и така реално да започнат втората световна. Макар сравненията на битката срещу тероризма с трета световна война да изглеждат пресилени, въпросът днес е същият. И освен да намерят начин да унищожат "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), днешните лидери трябва да помислят как ще изглежда не само Близкият изток, но и собствените им общества след това.

С атаките в Париж на 13 ноември, отнели живота на най-малко 129 души с единствената вина, че са отишли в топлата петъчна вечер на ресторант, бар, рок концерт или футболен мач, ИДИЛ направи поне три неща. Първо, утвърди се като новия глобален враг номер едно, който от бастионите си в Сирия и Ирак е способен да посее ужас навсякъде по света. Второ, показа на Европа, че тя не може повече да се прави, че не забелязва един конфликт, залял я първо с бежанци, а сега и с терор. Дори да не успеят да взривят окончателно и без това разпадащото се европейско единство, джихадистите ще оставят своя отпечатък върху начина, по който ЕС гледа на границите си и се пази от вътрешни и външни врагове. Неща като затягане на сигурността по външните граници, промени в Шенген, засилване на общите структури за разузнаване и търсене на нови решения за бежанците касаят пряко България. И трето, атентаторите в Париж постигнаха нещо, което дипломатите не успяха - разбъркаха геополитическите лагери и поне временно свързаха Франция, Русия и САЩ в очертаваща се коалиция срещу ИДИЛ.

Битката ще бъде дълга и няма да бъде спечелена само с бомби по щабквартирата на самопровъзгласилия се халиф Абу Бакр ал Багдади в Рака. Освен това военното смазване на групировката, само по себе си достатъчно сложно най-малкото заради кошмарния възел от интереси на основните играчи в Сирия и Ирак, всъщност е по-лесната част. По-трудната е лекуването на травмите, довели до образуването на тумора ИДИЛ. Това означава политики, които да спрат разпада на Сирия и Ирак и да намалят притегателната сила на джихада. В противен случай, дори ИДИЛ да бъде отстранена с военна операция, е въпрос на време от метастазите да се роди следващото чудовище. "ИДИЛ беше създадена там, където в Ирак и Сирия възникна властови вакуум. Това означава, че имаме спешна нужда от политически решения в Близкия изток, тъй като, докато там има политическо напрежение, трябва да очакваме терор и при нас в Европа", казва пред "Капитал" проф. Моханад Хоршид, ръководител на Центъра за теология на исляма към Вестфалския Вилхелмс-университет, Мюнстер.

Опознай врага, за да го победиш

Ключът за сразяването на ИДИЛ е в разбирането какво представлява тя - какво я поддържа и й позволява да управлява територии, да генерира приходи, превърнали я в най-богатата терористична група в света, да набира местни бойци и да привлича маргинализирани европейци, да планира и извършва сложни атаки. Малко повече от година след като групировката избухна пред света със завземането на Мосул, тя и нейният лидер продължават да бъдат колкото плашещи, толкова и мистериозни. Което е учудващо предвид факта, че организацията съществува повече от десетилетие и през това време ясно е заявявала целите си. "Както много други следващи определена логика събития, и това не връхлетя политиците изневиделица; те просто не забелязаха какво се оформя пред очите им. ИДИЛ ни каза точно какво ще направи и след това го направи. Това беше конспирация, криеща се пред погледа на всички", отбелязва Дейвид Игнейшъс в свой текст за The Atlantic.

Думите му се потвърждават от доклад на американската Агенция за военно разузнаване (DIA) от 2012 г. (една година след като САЩ се изтеглят от Ирак), който показва, че още тогава е имало данни за плановете и потенциала на организацията. В документа директно се заявява, че нарастващият хаос на сирийската гражданска война дава на ислямистките бунтовници там и в Ирак пространство, в което да се разпростират и процъфтяват. И се посочва, че групировката може "да обяви ислямска държава чрез съюз с други терористични организации в Ирак и Сирия". Така се и случи. "Точно този доклад беше един от онези, които никой не иска да види", казва пред в. New York Times тогавашният началник на военното разузнаване генерал-лейтенант Майкъл Флин, според когото анализът просто не се е вписвал в линията на Белия дом.

В книгата си The ISIS Apocalypse: The History, Strategy, and Doomsday Vision of the Islamic State изследователят от Brookings Уилям Макантс пише, че идеята за ислямска държава идва от основателя на ИДИЛ Абу Мусаб ал Заркауи, но е осъществена от Ал Багдади. И това е стратегическо решение, което е довело до дълбок разкол в ръководството на "Ал Каида", тъй като лидерът Осама бин Ладен е смятал, че е твърде рано за обявяването на халифат. Причината е, че тогава групировката ще трябва да се изправи пред дилемата, с която се сблъсква постоянно "Хамас", откакто е поела контрола над 1.8 млн. палестинци в Газа - дали да изхранва хората, за които трябва да се грижи, или да се бие с врага.

Въпреки тези опасения ИДИЛ, сформирана от обединението на бившата "Ал Каида" в Ирак с радикални сирийски групи и ръководена от офицери от армията на Саддам Хюсеин, успя за кратко време да установи управление, което поема отговорността за осигуряването на услуги за онези близо 8 млн. души, живеещи в завладените от нея райони. Доставките на ток, вода и продукти в магазините продължават, болниците, училищата и съдилищата работят, редът и спазването на правилата са осигурени, макар и с брутални средства. ИДИЛ започна свой собствен проект за изграждане на държава - нещо, което нито местните правителства, нито международната общност могат да направят вече години наред в страни като Ирак, Либия, Афганистан и Йемен. Контролирането на територия е ключово за групировката - оттам тя черпи както финансовата си сила от контрабандата на петрол и принудителното събиране на данъци и такси, така и магнетизма си с идеята за халифат и възможността да бъде тренировъчна площадка за джихадисти.

Терор тук, терор там

Всъщност едно от обясненията защо ИДИЛ, която доскоро се фокусираше в непосредствения си обсег на действие, започна да удря навън, е, че е отслабена отвътре заради загубата на територии, бойци и петролна инфраструктура в резултат на въздушните удари на САЩ и съюзниците им. С помощта на бомбардировките кюрдската пешмерга отвоюва обратно град Синджар в Северозападен Ирак, застрашавайки така каналите за доставки между двете основни крепости на джихадистите - Рака и Мосул. Иракската армия е обградила превзетия от ИДИЛ Рамади. А на 12 ноември американски дрон вероятно е убил един от екзекуторите на групировката, известен като Джон Джихадиста.

Навярно не е съвпадение, че взривяването на руски самолет над Синай с 224 пътници на борда, избиването на 44 души в Бейрут и терорът по улиците на Париж се случват точно когато ИДИЛ е под натиск. Има видима промяна в тактиката на джихадистите от началото на септември. Според различни източници тя се изразява в събуждане на спящите клетки в Европа, Турция и арабските държави, подкрепящи войната с групировката, и в интензивно атакуване на цели като тези в Париж. Една от причините за промяната е ограничаването на териториалната експанзия на ИДИЛ. Има данни за няколко събрания на "външното министерство" на ИДИЛ на т.нар. Черен стадион в Рака, на които са взимат решения за атакуване на конкретни цели. След тези срещи на джихадистите се връчват пликове с паспорти, пари и описание на целите. Очакването е, че нападенията ще продължат в различни части на Европа и Арабския полуостров.

За ИДИЛ стремежът да стане глобална има смисъл, тъй като смъртта на близо 130 души във френската столица привлича много повече внимание в джихадистките кръгове от всекидневното избиване на хора в Ирак и Сирия, отнело живота на 250 000 души. Ако организацията иска да продължи да привлича чуждестранни бойци, подобна кървава пропаганда е безценна, отбелязва в свой анализ Даниел Баймън от Brookings.

Тотална война

По-големите амбиции обаче си имат недостатъци и могат да направят ИДИЛ уязвима. Непосредственият проблем са командването и контролът, тъй като поддържането на глобална мрежа изисква глобални комуникации и така се влиза в радара на разузнавателните служби. Освен това прицелването в повече врагове означава също, че повече врагове се фокусиран върху теб. "Ал Каида" се сблъска с този проблем след 9/11, когато изгуби бастиона си в Афганистан и членовете й бяха преследвани по целия свят, припомня Баймън.

"Имаме нужда от още целенасочени въздушни удари и повече подкрепа за кюрдите, които се борят срещу терористичните групи. ИДИЛ има икономика, която се базира на плячкосването. Трябва дa се превземат все повече райони, за да се храни държавата. Ако тази експанзия бъде спряна, ИДИЛ ще колабира. Ако бъде изолирана - военно, икономически и логистично, тя рано или късно ще се разпадне. Защото племената, които я подкрепят, няма повече да имат полза от нея," казва пред в. Die Welt Петер Нойман, професор в King's College London, изследващ радикализацията и тероризма. Според него, ако бъде направен опит ИДИЛ да бъде разбита военно за 90 дни - както искат някои американски сенатори, това ще предизвика обратния ефект, защото ще й даде външния враг, който я държи жива.

След атаките в Париж Франция, Русия и САЩ засилиха въздушните удари и това вероятно ще свие териториите на ИДИЛ. Друг въпрос е какво ще успеят да произведат заявените съвместни действия. "Не затаявайте дъх - не се задава руско-американски антитерористичен съюз. Сътрудничеството ще бъде ограничено, а координацията - силно конкурентна", прогнозира в Twitter Дмитрий Тренин, директор на московския офис на "Карнеги". И макар Европа и САЩ да приеха, че имат нужда от Русия в тази битка, различията им за бъдещето на Сирия и президента Башар ал Асад не са изчезнали.

Същевременно войната не може да бъде спечелена без сухопътни войски, а нито Западът, нито Русия имат желание за нещо от типа на операцията в Афганистан през 2001 г. Същото важи и за регионалните играчи като Турция, Иран, Саудитска Арабия и кюрдите, които преследват собствени интереси в конфликта и за никой от тях унищожаването на ИДИЛ не е на първо място в дневния ред. Както обобщава в текст за в. New York Times Оливие Роа, професор в European University Institute във Флоренция и автор на книгата "Глобализираният ислям" - "въпросът е как гневът от атаките в Париж да бъде претворен в действия". И добавя, че пътят напред е дълъг, освен ако ИДИЛ внезапно не колабира под бремето на суетата и собствените си експанзионистични аспирации или на напрежение между чуждестранните си бойци и местното арабско население. "Във всеки случай ИДИЛ е най-лошият враг сама на себе си", посочва Оливие Роа. 

Дори ИДИЛ да бъде елиминирана като терористична мрежа и протодържава, тя е по-опасна като идея. За да бъде победена и като такава, са нужни поне три неща: алтернативен модел на управление в Сирия и Ирак; политики за интеграция и противодействие на радикализацията в Европа; вътрешна битка в мюсюлманския свят срещу варварската форма на ислям, проповядвана от джихадистите. С други думи, освен войната ще трябва да бъде спечелен и мирът.

 

Най-големите атаки

Септември 2014: Ислямисти отвличат и обезглавяват турист, малко след като ИДИЛ призова последователите си да мъстят на европейци за въздушната операция в Ирак и Сирия (Алжир)

Октомври 2014: Приел исляма канадец убива войник пред паметника на незнайния войн в Отава, след което нахлува в парламента и стреля многократно, преди да бъде убит (Канада)

Декември 2014: Въоръжен мъж взима 17 заложници в кафене в Сидни. По-късно казва, че действа от името на ИДИЛ (Австралия)

Януари 2015: Появява се видеоклип с един от тримата нападатели, нахлули в редакцията на Charlie Hebdo, с което той се присъединява към ИДИЛ. При атаките в Париж загинаха 12 души, а 11 бяха ранени (Франция)

Януари 2015: С 12 операции в цялата страна белгийската полиция предотвратява "почти сигурни" нападения. В престрелка полицаите убиват двама души, за които твърдят, че са част от клетка на ИДИЛ (Белгия)

Януари 2015: Филиалът на ИДИЛ в Триполи избива най-малко осем души при щурм на хотел в града (Либия)

Януари 2015: Синайският клон на ИДИЛ избива 24 войници, шестима полицаи и 14 граждани в бомбени нападения (Египет)

Февруари 2015: Бойци на ИДИЛ са заподозрени в убийството на 12 души, включително четирима чужденци, при нападение на петролно поле (Либия)

Февруари 2015: Датчанин, който твърди, че се е вдъхновил от ИДИЛ, убива двама чужденци и ранява петима полицаи в престрелка в Копенхаген (Дания)

Февруари 2015: Двама жители на Бруклин са арестувани по обвинение, че планират да се присъединят към ИДИЛ. Трети мъж е обвинен във финансирането им (САЩ)

Март 2015: ИДИЛ поема отговорност за убийството на 22 души, предимно европейски туристи, в музей (Тунис)

Март 2015: Самоубийствени нападения в шиитски джамии избиват над 130 души. Отговорност поема клон на ИДИЛ (Йемен)

Април 2015: ИДИЛ убива 13 души с коли-бомби на военни пропускателни пунктове (Либия)

Април 2015: Бойци избиват най-малко 12 души в няколко нападения срещу египетски военни (Египет)

Април 2015: Йеменският клон на ИДИЛ публикува видео с убийството на 15 правителствени войници (Йемен)

Май 2015: Двама мъже откриват огън в предградие на Далас по време на конкурс за карикатури на пророка Мохамед. Твърди се, че са привърженици на ИДИЛ, която по-късно ги признава за "воини на халифата" (САЩ)

Май 2015: Камикадзе взривява бомба в шиитска джамия по време на молитва в Саудитска Арабия, като избива най-малко 21 и ранява над 100 души (Саудитска Арабия)

Юни 2015: Клон на групата поема отговорност за поредица от атентати с коли-бомби в града Сана, убили най-малко 30 души (Йемен)

Юни 2015: Въоръжен мъж избива най-малко 40 души в средиземноморския курорт Сус. Повечето от жертвите са британски туристи (Тунис)

Юли 2015: Косовските власти арестуват петима заподозрени за връзки с ИДИЛ и спират водата в Прищина заради опасения, че Бадовачкото езеро, откъдето се снабдяват 40% от домакинствата в столицата, е отровено.

Юли 2015: Клон на ИДИЛ избива десетки войници при едновремени нападения над постове на египетската армия на Синайския полуостров (Египет)

Юли 2015: Турски гражданин, свързан с ИДИЛ, убива 32 души в културен център (Турция)

Август 2015: ИДИЛ поема отговорността за смъртта на над 15 души, включително 12 саудитски полицаи (Саудитска Арабия)

Септември 2015: Бойци на ИДИЛ поемат отговорността за смъртта на най-малко 20 души в самоубийствени бомбени нападения над джамия в Сана (Йемен)

Септември 2015: 25 души са убити от бомба в джамия по време на мюсюлманския празник Ейд ал-Адха (Йемен)

Октомври 2015: Руски пътнически самолет избухва над Египет. Загиват всички 224 души на борда. ИДИЛ поема отговорността (Египет)

Ноември 2015: Терористичната група поема отговорността за самоубийствен атентат, убил най-малко 43 души в Бейрут (Ливан)

Ноември 2015: В най-големия си удар до момента срещу Запада, ИДИЛ избива 129 души на няколко места в Париж (Франция)

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 40

    Честна дума - повече няма да чета нищо, подписано от Светломира Гюрова!
    Безсмислена загуба на време е, а и нищо не научавам.
    Явно, съдейки и по предишни публикации, темата й е безкрайно безинтересна, ама пък са й я натресли като ресор...
    По-добре търсете разработки по темата в гугъл - все ще попаднете на нещо по-смислено от това...

    Сега да помогна на авторката:

    ИДИЛ се финансира от няколко посоки:
    - от С.Арабия и Катар, чиято цел от 2013 г е да дестабилизират до такава степен Сирия, че след това (с подкрепата на Турция) да си прокарат през размирната територия газопровода до турско средиземноморско пристанище и оттам да снабдяват ЕС, затваряйки пазара на Газпром;
    - от нелегални продажби и ИЗНОС на петрол от завзетите петролни полета в Ирак и Сирия чрез СЪЩЕСТВУВАЩИЯ петролопровод до турския град Джейхан. Преди време се появи публикация, че синът на президента Ердоган има цял танкерен флот под японско знаме, който изкупува и препродава на компании в Азия и на Обединеното кралство плячката;
    - от нелегална търговия с исторически паметници, обявени официално от ИД за унищожени;
    - от дарения на ислямистки клетки предимно от Европа.

    Буди недоумение защо в карето след текста на С.Г. липсва атентатът на гаровия площад в Анкара през октомври, който уби 105 (мисля) души и рани около 500? Турската полиция обвини двама атентатори, членове на ИД, но след изборната победа на ПСР на 1 ноември за атентата спря да се говори.

    Да ни би авторката да смята, че това не е атентат на ИД, а е организиран от МИТ, за да всее страх и да осигури изборна победа на Ердоган?

    Ако е така - да го напише.

    Пълна скука вее от текстовете по темата в Капитал...

    Нередност?
  • 2
    bulgaroid avatar :-|
    az
    • - 12
    • + 16

    Ами много просто, като се смажат основните спонсори в лицето на Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Турция и Израел. Няма пари няма тероризъм,толкова е просто!

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 12
    • + 4
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 24

    Преди да коментирам, ще си позвоя да се самоцитирам от преди два дни:
    "ИД може да бъде буквално изтрита от лицето на Земята за седмици, само че до сега никой нямаше интерес от това. Катар и Саудитските шейхове имаха едни планове, САЩ - други, Ердоган - трети, а скоро се появи и Жужо. Истината е, че всички използваха тоя политически Франкенщайн за плашило, повод за бомбардировки, източник на евтин петрол и какво ли още не.
    Достатъчно е да се спре финансирането на ИД и от нея ще останат само отделни групи, които макар и способни на терористични атаки, едва ли ще могат да завземат цели административни области.

    Западът всъщност не се интересува от развитието на Близкия Изток по демократичен модел. Ако беше така, в следвоенен Ирак щяха да бъдат строени училища и болници, а не да се въртят далавери с парите на данъкоплатците. Държавната структура на Саддам не трябваше да бъде разрушавана, а армията и сунитите не биваше да бъдат маргинализирани."

    Малко са хората, които виждат (или искат да видят) нещата малко по-дълбоко. За да бъде спечелена войната с ИД, трябва да бъдат спечелени умовете и сърцата на тези, които я подкрепят - на първо място местните племена, а после и на тези, които попълват редиците на военните и технологичните и формирования.
    Това обаче означава и задълбочаване на другата, глобалната война на корпоративните печалби срещу обществения интерес, довела до загуба на перспективи за младото поколение по цял свят.
    Паралелите между сегашните екстремисти и онези от 70-те и 80-те в Италия, Гърция, Северна Ирландия, Корсика, Ливан и т.н. не са никак случайни. Онези също бяха луди глави, търсещи смисъл в живота си. За да има граждански мир е нужно чувство на спокойствие, оптимизъм, добра перспектива пред младите, липса на сегрегация, а не мантри на политици, които са готови да продадат и майка си за повече влияние и богатство.

    Нередност?
  • 5
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • - 5
    • + 11

    Цитат: "За да бъде победена и като такава, са нужни поне три неща: ... вътрешна битка в мюсюлманския свят срещу варварската форма на ислям, проповядвана от джихадистите."

    А, ето това не виждам! А нашите мюсюлмани да са казали нещо по въпроса за ИДИЛ? Лютвито иначе е много свовоизлиятелен, но на мегдана в някое "турско" село! Видях само циганина от Пазарджик, който по стар цигански обичай се правеше на луд, когато му се запали задникът! За Сокола е ясно - той е бизнесмен, не е политик, пък и електоратът му доста се вцигани!

    Нередност?
  • 6
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 1
    • + 10

    "Дори ИДИЛ да бъде елиминирана като терористична мрежа и протодържава, тя е по-опасна като идея. За да бъде победена и като такава, са нужни поне три неща: [..] вътрешна битка в мюсюлманския свят срещу варварската форма на ислям, проповядвана от джихадистите."

    да приемаме ли обаче това като косвено признание, че ИД стъпва върху идеал със символична - не като тежест, а като модел, който задава норма - стойност. ако това е така, ще е интересно да разберем отвъд сферата на политическото говорене от експерти като Оливие Роа, използващи реториката за натоварени извън научносто послания - дали и откъде ще дойде религиозният заряд, т.е. основания за "вътрешната битка срещу "варварската" форма на ислям". сиреч, дали имаме достатъчно критична маса от мюсюлмани, които активно съзират ИД като "варварска", а не контрастно засилена форма на исляма, връщаща се към корените му от времето на пророка Мохамед.

    не съм оптимист. сиреч, статията завършва там, откъдето трябваше да започне.

    Нередност?
  • 7
    baba.bosilka avatar :-|
    baba.bosilka
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":
    Какво е МИТ?

    Нередност?
  • 8
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 7

    Ислямът е в дупка от 300 години насам, особено през последните 100. ИД е лъчът надежда в душите на милиони комплексирани мюсюлмани. Директорът на турското разузнаване Хакан Фидан каза преди няколко дни, че ИД е факт, с който трябва да се съобразим. Трябва да обърнем внимание на на тези думи. Според мен Сирия се превръща в Афганистан на Бл. Изток - дори да има сухопътна операция за изтласкване на ИД, в момента, в който чуждите войски се оттеглят, ИД ще се върне, както талибаните сега се връщат в Афганистан.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#7] от "baba.bosilka":

    Какво е МИТ ли? Тук е обяснено популярно.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%98%D0%A2

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#8] от "volarok":

    "...в момента, в който чуждите войски се оттеглят, ИД ще се върне..."

    Зависи как ще стане "изтласкването".
    В един интересен анализ, на който попаднах, сирийската армия, иранските гвардейци, иракските шиитски милиции и Хизбулла на терен с подкрепата на руското оръжие ще изтласкват главорезите към Йордания и С.Арабия и ще навлязат там, преследвайки ги.
    В рзултат в С.Арабия въстава шиитското малцинство в северните райони и гражданската война сваля династията на крал Салман и разпарчалдосва кралството. Катарското - също.
    Основният финансов поток за разрастването на уахабизма е прекъснат.

    Нередност?
Нов коментар