ЕИБ: Европа трябва да наблегне на иновациите и технологиите

Икономическият успех на Стария континент ще зависи от способността му да прави нововъведения

Ако сегашните тенденции се запазят, европейската икономика ще се сблъска с недостиг на висококвалифицирани работници от порядъка на 5-8 млн. души през 2020 г.
Ако сегашните тенденции се запазят, европейската икономика ще се сблъска с недостиг на висококвалифицирани работници от порядъка на 5-8 млн. души през 2020 г.
Ако сегашните тенденции се запазят, европейската икономика ще се сблъска с недостиг на висококвалифицирани работници от порядъка на 5-8 млн. души през 2020 г.    ©  Reuters
Ако сегашните тенденции се запазят, европейската икономика ще се сблъска с недостиг на висококвалифицирани работници от порядъка на 5-8 млн. души през 2020 г.    ©  Reuters
Подобряването на средата за иновации е основно предизвикателство за Европа. В тази сфера ЕС се справя по-лошо от САЩ, Япония и Южна Корея.

Икономическият успех на Европа зависи от способността й да прави нововъведения и да завърши своя единен пазар. Това са заключенията от изследване на икономисти от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), озаглавено "Да върнем конкурентоспособността на ЕС" и представено на Световния икономически форум в Давос, завършил в края на миналата седмица.

Документът призовава Европа да застане начело на глобалните иновации, както и за решителни мерки от страна на политиците, инвеститорите и частния сектор за стимулиране на европейската конкурентоспособност, което да доведе до по-високи нива на продуктивност, заетост и просперитет. Според ЕИБ ефектите от финансовата криза са влошили структурните слабости и са допринесли за появата на икономически и политически трудности, които трябва да бъдат взети под внимание. Това става още по-належащо предвид безпрецедентната миграционна криза, която вероятно ще продължи и в бъдеще.

Необходима промяна  

"Ако някой се е чудил защо Европа се нуждае от интеграция, отговорът се крие в степента на трудностите, пред които сме изправени. Нито една отделна европейска страна не може да се справи сама. Европа все още има силна основа в науката и някои индустриални технологии, но рискуваме да изпуснем кораба в технологичната сферата на следващата индустриална революция. Европейската инвестиционна банка е отдадена на засилване на конкурентоспособността чрез значителни и безпрецедентни нива на финансиране на иновациите и чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции", заяви в Давос президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Той допълни, че, за да се заздрави, европейската икономика трябва да бъде в първите редици на глобалните иновации. "Но инвестициите в днешните нововъведения са смислени, ако могат да разчитат на достъп до по-широк интегриран пазар и на една развита дигитална инфраструктура. Пазарната интеграция е гръбнакът на европейския просперитет", казва Хойер. По думите му изследването ясно показва обезпокоителните размери на пропастта в иновациите между ЕС и САЩ особено във водещите технологии, като дигиталните и биотехнологиите. "Време е да приемем спешната нужда да поправим десетилетията на по-малко разходи в областта на иновациите", посочва Хойер.

ЕИБ е на челно място във финансирането на иновациите с 18.7 млрд. евро за миналата година в сравнение с под 10 млрд. евро през 2008 г. Но изследването показва, че Европа все още се нуждае от допълнителни 130 млрд. евро на година, за да постигне целта на ЕС за инвестиране на 3% от БВП в сферата на изследванията и развитието. Необходими са и 90 млрд. евро на година, за да бъде континентът в час с напредналите производствени технологии. Още 35 млрд. евро на година пък са нужни, за да се достигне американското финансиране за рисков капитал.

Дългосрочни инвестиции

Докладът "Да върнем конкурентоспособността на ЕС" изследва пропуските в инвестирането и важността на единния пазар. Той се фокусира върху ключови сфери, които изискват дългосрочни инвестиции и са жизненоважни за европейския просперитет. Освен това набелязва стратегически приоритети и показва защо са необходими действия на европейско ниво за възраждане на дългосрочните инвестиции в ЕС, които ще стимулират конкурентоспособността.

Изследването показва, че подобряването на т.нар. среда за иновации е основно предизвикателство за Европа. В тази сфера ЕС се справя по-лошо от САЩ, Япония и Южна Корея, като по отношение на САЩ най-много изостава в разходите на компаниите за изследвания и развитие. През последните години европейските постижения в сферата на иновациите са подкопани от три фактора – бавното възстановяване от кризата, увеличаващата се конкуренция на развиващите се икономики и засилването на американските политики, насочени към възвръщане на лидерските позиции.

Докладът алармира, че ако сегашните тенденции се запазят, европейската икономика ще се сблъска с недостиг на висококвалифицирани работници от порядъка на 5-8 млн. души през 2020 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selfmade avatar :-P
    selfmade

    Въпрос на политика. При сегашната, в иновационната сфера можем да очакваме развитие единствено в производството на дюнери и в дамската мода на фереджета. Мисля, че Европа трябва да се сниши максимално, до нивото на Албания и Македония, за да не я издуха вятъра на Четвъртата индустриална революция. Защото иде Петата! Четвъртата беше с отложен старт, посредством надуването на въглеводородния и китайския балони. Възходът е най-продуктивен, когато е от нулата!

    Нередност?
Нов коментар