🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С какви оръжия ще се бори ЕС с климатичните промени

Сделката в Париж беше стъпка напред в борбата с климатичните промени, но сега започва трудната част

На климатичната конференция в Париж светът се споразумя за ограничаване на глобалното затопляне поне до 2 градуса по Целзий. Сега предстои да се предприемат реални мерки, за да се изпълни целта.
На климатичната конференция в Париж светът се споразумя за ограничаване на глобалното затопляне поне до 2 градуса по Целзий. Сега предстои да се предприемат реални мерки, за да се изпълни целта.
На климатичната конференция в Париж светът се споразумя за ограничаване на глобалното затопляне поне до 2 градуса по Целзий. Сега предстои да се предприемат реални мерки, за да се изпълни целта.    ©  Stephane Mahe
На климатичната конференция в Париж светът се споразумя за ограничаване на глобалното затопляне поне до 2 градуса по Целзий. Сега предстои да се предприемат реални мерки, за да се изпълни целта.    ©  Stephane Mahe

Едно е да се подпише документ с обещания, друго е да се вземат истински мерки, с които те да се изпълнят. Когато в средата на декември светът успя да се споразумее за борбата с климата на международната конференция под егидата на ООН, всички ликуваха. Сега обаче идва най-важният етап: да се предприемат истински стъпки, които да намалят парниковите емисии.

През април световните лидери ще се съберат в Ню Йорк, за да подпишат официално споразумението от СОР21. За да влезе в сила, сделката трябва да бъде подписана от поне 55 от страните по конвенцията за климатичните промени на ООН, които да представляват поне 55% от глобалните парникови емисии.

Европейският съюз пък заема лидерска позиция в борбата с климатичните промени и Съветът на ЕС трябва да се погрижи всички страни-членки да са ратифицирали споразумението, преди да се достигне нужният праг за приемането му. Амбицията на съюза е поне 40% намаляване на емисиите от парникови газове до 2030г. в сравнение с 1990г. 

Какво стана в Париж и след това

Еврокомисарят по климичните политики и енергетиката Мигел Ариас Канете определи споразумението като "успех", но отбеляза, че "Париж остави широка гама от технически въпроси". Канете коментира плановете на ЕК след сключване на сделката в Париж по време на дискусия на тема "Как парижкото споразумение ще повлияе на климатичните и енергийни политики на ЕС", организирана от икономическия инстутут Bruegel в Брюксел. 

Плановете на ЕК да се включат секторите земеползване и горско стопанство в политиките за намаляване на париниковите газове бяха ясни още преди срещата във френската столица. Сега Комисията предлага да се въведат национални цели за намаляване на емисиите в секторите, които не се включват в схемата за търговия с емисии – именно земеползване и горско стопанство. Законодателните предложения би трябвало да са готови до средата на годината. Еврокомисарят Канете обяви, че ще работи отблизо с еврокомисаря по земеделието Фил Хоган и ще посещава страни-членки, сред които Полша, Финландия, Великобритания, Франция и Германия, за да се водят преговори по въпроса.

Миналата година излезе предложение и да се преработи и засили системата за търговия с емисии в ЕС. В момента тече дискусия по темата в Съвета на ЕС и Европейския парламент. "Трябва да създадем силна система за търговия с емисии...имаме опит и знаем къде са грешките", сподели еврокомисарят по климата.

Енергийна сигурност като приоритет 

На 10 февруари ЕК ще представи новата енергийна стратегия за сигурност на доставките. Европейските държави, и особено тези в Източна Европа, които разчитат на единствен енергиен доставчик, са уязвими, показват стрес тестовете на ЕК от 2014г.

Сътрудничеството между държавите трябва да бъде в основата на новата енергийна стратегия на ЕС, защото "би облекчило всяка криза", отбеляза  и еврокомисарят по климат и енергетика. Комисията предлага трансграничен подход и принцип на солидарност, при който  в случай на тежка криза страните-членки ще са задължени да осигурят доставки за домакинствата и важни социални услуги като здравеопазване. Когато се говори за сигурност на доставките, подходът ще е по-скоро регионален, отколкото национален. Канете отбеляза и мярката за енергийна ефективност като първата европейска инициатива, свързана със сектора, който консумира половината от енергетиката в ЕС и 75% от която е захранвана от изкопаеми горива. 

Парижкото споразумение дава заявки за развитие на възобновяемата енергия. "Но това трябва да е управляван преход: не може просто да преминем към чист и устойчив енергиен модел за една нощ", заяви Канете. Той определи природния газ като ключов в енергийният преход на Европа, тъй като може да служи като мост между изкопаемите горива и чистите източници на енергия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 2

    "Когато се говори за сигурност на доставките, подходът ще е по-скоро регионален, отколкото национален."

    Това като че ли има някои предимства за нас, защото Румъния има собствен добив на нефт и природен газ, а е възможно и нашият износ на електроенергия да се увеличи.

    Нередност?
  • 2
    antyotova avatar :-|
    Антоанета Йотова

    Въпреки че не харесвам реториката с "оръжие", "борба с климатичните промени" и пр., тази статия е полезна, защото дава ясни ориентири за необходимите действия на национално ниво във връзка с европейските ангажименти по Парижкото споразумение: "Плановете на ЕК да се включат секторите земеползване и горско стопанство в политиките за намаляване на париниковите газове бяха ясни още преди срещата във френската столица. Сега Комисията предлага да се въведат национални цели за намаляване на емисиите в секторите, които не се включват в схемата за търговия с емисии – именно земеползване и горско стопанство. Законодателните предложения би трябвало да са готови до средата на годината." !

    Нередност?
Нов коментар