Политиката на Меркел за бежанците е подложена на първи тест у дома

Очакванията са антиимигрантската "Алтернатива за Германия" да се представи добре на изборите в три германски провинции

Гласоподавателите могат да накажат Меркел за решението й да позволи на хиляди имигранти да влязат в страната
Гласоподавателите могат да накажат Меркел за решението й да позволи на хиляди имигранти да влязат в страната
Гласоподавателите могат да накажат Меркел за решението й да позволи на хиляди имигранти да влязат в страната    ©  Reuters
Гласоподавателите могат да накажат Меркел за решението й да позволи на хиляди имигранти да влязат в страната    ©  Reuters

Политиката на "отворените врати" към бежанците на канцлера Ангела Меркел е изправена пред първия си голям тест на изборите в три германски провинции в неделя. Гласоподавателите могат да накажат Меркел за решението й да позволи на хиляди имигранти да влязат в страната, докато очакванията са за добри резултати за антиимигрантската "Алтернатива за Германия", пише CNBC.

Изборите в Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц ще бъдат барометър за обществените настроения и ясен индикатор за това доколко ще бъде засегната партията Християндемократически съюз (ХДС). Според неофициалните данни около 1 млн. имигранти са пристигнали в Германия през 2015 г. Докато общественото мнение бе като цяло симпатизиращо на сирийските бежанци, напрежението се покачи след масовите сексуални посегателства в Кьолн. Тогава Меркел предложи по-стриктни правила, които улесняват депортирането на имигранти, но вредата вече бе нанесена и мнозина се питат дали канцлерът има дългосрочен план за интегрирането на новодошлите, или просто се носи по течението.

Разделено обществено мнение

Всичко това доведе до засилване на подкрепата за "Алтернатива за Германия". Социологически проучвания, публикувани в Bild в понеделник, показват спад в подкрепата за ХДС и покачване на резултатите за антиимигрантската партия в трите провинции, които представляват 12 млн. гласоподаватели.

Въпреки че Меркел направи по-строги законите за бежанците и сключи сделка с Турция да приема обратно имигранти, опитващи да влязат в ЕС, "Алтернатива за Германия" привлича избиратели, които смятат, че бежанската криза е извън контрол, пише Wall Street Journal. Успехът на партията, която провежда кампанията си под мотото "Подсигурете границите" и "Спрете бежанския хаос", оказва натиск на канцлера да смени насоката на политиката си, докато разочаровани гласоподаватели се отдръпват от ХДС. Те следяха отблизо участието на Меркел в споразумението между ЕС и Турция за облекчаване на наплива на имигранти към Европа, което бе сключено пред дни.

Натиск над ХДС

Според договорката Турция ще приема обратно имигранти, които няма да получат бежански статут в ЕС и нямат редовни документи. В замяна ЕС ще приема сирийски бежанци директно от турските лагери. Друга част от сделката е да се позволи на турски граждани да пътуват в страните от Шенген без виза. Според Карстен Никел от Teneo Intelligence, ако споразумението между ЕС и Турция не стабилизира ХДС преди изборите, "Меркел ще попадне под засилен натиск в собствената си партия". Попитана как се подготвя за изборите, самата Меркел казва: "Стискам палци."

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел коментира в събота, че подкрепата за "Алтернатива за Германия" няма да промени позицията на правителството относно имиграцията: "Имаме ясна позиция, зад която заставаме – човечност и солидарност. И няма да я променяме."