🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германците наказаха Меркел за бежанската й политика

Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" постигна исторически резултати на изборите в три германски провинции

Меркел казва, че ще се придържа към стратегията си - намаляване на броя имигранти в Европа чрез сътрудничество с Турция
Меркел казва, че ще се придържа към стратегията си - намаляване на броя имигранти в Европа чрез сътрудничество с Турция
Меркел казва, че ще се придържа към стратегията си - намаляване на броя имигранти в Европа чрез сътрудничество с Турция    ©  Reuters
Меркел казва, че ще се придържа към стратегията си - намаляване на броя имигранти в Европа чрез сътрудничество с Турция    ©  Reuters

Германските избиратели наказаха канцлера Ангела Меркел и нейната политика на "отворените врати" към бежанците на изборите в три провинции в неделя, а антиимигрантската "Алтернатива за Германия" постигна исторически резултати, пише Wall Street Journal.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел претърпя загуби в две провинции – от "Зелените" в Баден-Вюртемберг и от социалдемократите в Райнланд-Пфалц, и остана най-голямата партия в Саксония-Анхалт. Докато "Алтернатива за Германия", която фокусира кампанията си върху опозицията на бежанската политика на канцлера, постигна напредък и в трите провинции. Тя спечели почти една четвърт от вота в Саксония-Анхалт и също така получи парламентарни места в другите две провинции, като така вече има представители в 8 от 16-те провинциални законодателни органа. Това подсилва статута на антиимигрантската партия като значима политическа сила вдясно от консервативната формация на Меркел.

Поляризирано общество

На митинг на "Алтернатива за Германия" в Берлин поддръжници на партията скандираха: "Меркел трябва да си върви!", след като резултатите от изборите станаха ясни. "Имаме много ясна позиция относно бежанската политики – не искаме да приемаме никакви бежанци. Всички, които гласуваха за нас, застават зад тази политика", посочиха от "Алтернатива за Германия".

Изборните резултати ще окажат натиск върху Меркел относно бежанската й политика. Канцлерът настоява, че ще се придържа към стратегията си, а именно намаляване на броя имигранти в Европа чрез сътрудничество с Турция, а не затваряне на германските граници. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел коментира в събота, че подкрепата за "Алтернатива за Германия" няма да промени позицията на правителството относно имиграцията: "Имаме ясна позиция, зад която заставаме – човечност и солидарност. И няма да я променяме." Но изборите показаха до каква степен имигрантската криза поляризира германското общество.

Меркел признава, че правителството е загубило време в справянето с бежанския поток и обещава бързи действия. Въпреки изборните резултати одобрението към нея е 54%, което е спад от 67% миналото лято, но все още е високо в сравнение с лидерите на много други европейски страни. В национален мащаб ХДС е най-популярната партия с одобрение от 36% в сравнение с 23% за социалдемократите, които са партньор в управляващата коалиция.

Загуба на влияние

Но Spiegel предупреждава за загуба на влиянието на Меркел у дома и в чужбина: "Тя стартира като непохватен новак, но в резултат от кризата в еврозоната стана най-влиятелният лидер в Европа. Сега обаче изолира Германия в ЕС в по-голяма степен от всеки канцлер преди нея."

Меркел отговаря на притесненията на германските гласоподаватели, като обещава да намали значително броя на търсещите убежище в страната от миналогодишните 1 млн. души. Тя отказва да затвори границите, предупреждавайки за последиците върху Шенген, и вместо това затяга правилата за търсене на убежище и оказва натиск над Турция да спира имигрантите да влизат в Гърция. Канцлерът иска да финализира сделката с Анкара за облекчаване на бежанския поток на среща на ЕС в четвъртък и петък, но сега позициите й са отслабени.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 8

    " Канцлерът иска да финализира сделката с Анкара за облекчаване на бежанския поток на среща на ЕС в четвъртък и петък, но сега позициите й са отслабени."
    Ама какви са тия подигравки бе!?!?!?! Границата на ЕС с Турция са 400 км преко сили.. Какво има да се говори с Анкара!?!?!? Не се пускат хора без документи и това е!!!! Тея политици (не само българските, ама и европейските май) ни имат за ПЪЛНИ ИДИОТИ! Аз ако изляза до магазина за без лична карта - ушевия ще ми направи огромен пробелм, че и 50 лева глоба ме грози - а като минавам граница - 1 кутия цигари да имам над лимита - проблем ще има за "трафик". За мен може да се направи проблем - а нелегални може да минават КЪДЕТО ИМ Е КЕФ!?!?

    Айде моля ви, трезвомислещи европейци - отстоявайте си правата, не сме само със задължения. Сега 500 000 000 (500 милиона) европейци не могат да си опазят една граница 400 км ли!? Вие ни имате все едно спим на мокри вестници, на течение и с пръстите в контакта - бах'ти.

    Европа!?

    Нередност?
  • 2
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 3
    • + 3

    Както се казва - направила си е сметката без кръчмаря! Казват, че тайното намерение е било да отсеят годните за нещо бежанци/мигранти/Сульо и Пульо от Близкия изток (млади, образовани или просто вдъхващи някакво доверие), а останалия боклук да го пробутат на останалите европейци. Само че европейците се дърпат. Бабата е на път да прецака и собствената си страна, и нейното положение в Европата. Не им върви на немците, на всеки 50-60 години ги поема някой гений!

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Това показва, че анализаторите на Wall Street Journal имат анализаторски способности колкото на форумджиите-патиротари от "Капитал". Как може да загуби заради "антиимигрантска политика" срещу 5 пъти по-отявлени про-имигранти от нея?

    Нередност?
  • 4
    rosko11 avatar :-|
    Rossen Roussanov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "gigabyte":

    Така е като в Германия действа канцлер-актът и и има окупационни бази на "съюзниците"... Бабата е била активистка-комсомолка и процедира като комсомолка... Винаги готова...за това, което й наредят ционистите... До времето на Горбачов - от СССР , след това - от Щатите, след като ЦРУ й набарва досието...

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 2

    ПС. Гледам, никой не е разбрал още, че в двете големи провинции печелят още по-отявлени про-имигрантски настроени кандидати, а в третата печели Меркел.

    Неразбирането граничи със Сърбия от времето на Милошевич, когато загубиха Косово и въпреки това три дена празнуваха по улиците, защото в провинцията влизал контингент на ООН вместо на НАТО.

    Нередност?
  • 6
    linard avatar :-|
    linard
    • + 1

    До коментар [#5] от "cinik":

    Да, нито дума за това.
    Зелените и социал-демократите, които са на 1-во място в другите две провинции биват надминати само от "ди линке" в про- бежанската си политиката.
    А процентите на "алтернативата" дори да са се вдигнали, не им дават кой знае какво предимство в местните парламенти.
    Според мен няма да влязат в нито една коалиция.

    Нередност?
Нов коментар