🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюкселските атентатори са свързани с атаките в Париж

Турция твърди, че е депортирала нападателя от летището и е предупредила, че е радикализиран

На запис от охранителна камера се виждат двама мъже – вляво и в центъра, които са се взриви на летището
На запис от охранителна камера се виждат двама мъже – вляво и в центъра, които са се взриви на летището
На запис от охранителна камера се виждат двама мъже – вляво и в центъра, които са се взриви на летището    ©  Reuters
На запис от охранителна камера се виждат двама мъже – вляво и в центъра, които са се взриви на летището    ©  Reuters

Двамата братя Халид и Ибрахим ел Бакрауи, които бяха идентифицирани като атентаторите самоубийци от атаките в Брюксел, вероятно са били свързани с извършителите на терористичните актове в Париж през ноември. Това според експерти по сигурността показва мащабите на мрежата зад нападенията, пише Financial Times.

Според белгийската прокуратура Ибрахим ел Бакрауи е един от двамата мъже, които са се взривили в зоната на заминаващите на летище "Заветнем", а брат му Халид е загинал, след като детонирал устройство в метрото. В четвъртък стана ясно, че белгийските власти са разширили мащаба на разследването си на фона на сведения, че полицията е идентифицирала втори заподозрян в атаката на метрото.

Множество въпроси

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Анкара е депортирала един от атентаторите - Ибрахим ел Бакрауи, обратно в Европа и е предупредила властите за връзките на заподозрения с екстремисти. Reuters цитира турски правителствен представител, според когото Ибрахим е бил депортиран два пъти миналата година – през юли и през август. Това повдигна въпроса дали белгийските служби за сигурност са можели да направят повече, за да предотвратят атентатите.

Белгийските власти заявиха, че Ибрахим е бил върнат обратно в Холандия, не в Белгия и не е имало информация, че той е замесен в тероризъм. Според Брюксел Турция го е депортирала обратно в Европа, след като го засякла на границата, и посочила, че това не е формална екстрадиция.

Вторият атентатор от летището е идентифициран по ДНК проби като Наджим Лахрауи, който е замесен в ноемврийските атаки в Париж. Разследващите се опитват да идентифицират третия човек, заснет от охранителните камери на летището.

Увеличават се доказателствата за връзка между клетки зад парижките и зад брюкселските атаки. Има информация, че Халид е наел къща в Брюксел, в която се е криел заподозреният парижки нападател Салах Абдеслам, преди да бъде заловен миналата седмица, както и апартамент, в който парижките заговорници са отседнали преди атаката.

Бившият френски директор по разузнаване и контратероризъм Луи Каприоли казва, че за първи път такава мащабна мрежа се появява в Европа. Той обвинява силите за сигурност, които не са проникнали в маргинализираните общества във Франция и Белгия и не са успели да идентифицират взаимосвързаните клетки, преди да нападнат.

И двамата братя са били познати на полицията, което повдига въпроси доколко белгийските власти са били наясно с действията на мрежата преди взривовете. Ибрахим е бил осъден на девет години затвор през 2010 г., след като стрелял по полицаи след опит за грабеж. Халид е имал 5-годишна условна присъда за опит за кражба на коли през 2011 г.

Още по-лоша атака

Според информацията само късметът е предотвратил още по-лоша атака в Брюксел. Бомбата на заподозрения, който по-късно избягал от летището и която съдържала най-много експлозив, не се детонирала в точния момент.

"Има спешна нужда от затягане на външните граници на ЕС", заяви френският премиер Манюел Валс. По думите му "над 30 души са идентифицирани като свързани с парижките атаки, 11 са мъртви, 12 са в затвора, а останалите се издирват".

Белгийската прокуратура заяви, че жертвите на атентатите от вторник са 31 души, но броят им може да се увеличи. Около 270 души са ранени в нападението, за което отговорност пое "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cezar_cezar avatar :-|
    есе
    • + 2

    Не можах да разбера само кой измисли, че братята атентатори били от Беларус? Умишлена дезинформация или слОчаеност?

    Нередност?
  • 2
    zjz49488441 avatar :-|
    Lumberjack
    • + 1

    До коментар [#1] от "Щастливец 15":

    Появи се новина в деня на атаките. Според която, руското разузнаване било предупредило за двама белоруси и един дагестанец и т.н...
    В последствие новината изчезна.....

    Нередност?
Нов коментар