🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сигурността на летищата и граничният контрол отново са на фокус в ЕС

Атаките в Брюксел предизвикаха нови обвинения за слабо опазване на границите

Относително лесният достъп до европейските летища контрастира със ситуацията в редица страни в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия
Относително лесният достъп до европейските летища контрастира със ситуацията в редица страни в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия
Относително лесният достъп до европейските летища контрастира със ситуацията в редица страни в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия    ©  FABRIZIO BENSCH
Относително лесният достъп до европейските летища контрастира със ситуацията в редица страни в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия    ©  FABRIZIO BENSCH

Атаките в Брюксел, при които по последни данни са загинали 31 души, а други 261 са ранени, предизвикаха вълна от възмущение и солидарност в Европа, но и нови обвинения за слаба сигурност по границите и незадоволителни имиграционни политики, пише The WallStreet Journal. Френският президент Франсоа Оланд посочи, че тероризмът удари Белгия, но целта беше цяла Европа и това беше постигнато. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви: "Нашата сила е в единството, а... нашите свободни общества ще докажат, че са по-силни от тероризма."

Освен политиката в ЕС атентатът в Брюксел вероятно ще промени и начина ни на пътуване със самолети, отбелязва изданието.

Призиви за по-голям граничен контрол

Дори и в първите часове на ужас след атентатите обаче политици, които отдавна призовават за по-строги европейски политики за миграция, даване на убежище и охрана на границите, обявиха, че атаките са подкрепили тезата им. Критичните гласове при това не взимат предвид факта, че до момента всички убити, заловени или издирвани във връзка с атентатите в Брюксел са родени и израснали в Белгия и Франция.

Това не попречи на антиимигрантската италианска "Лега норд" да призове за незабавно затваряне на границите и джамиите. Във Франция лидерката на популисткия "Национален фронт" Марин льо Пен призова за връщане на граничния контрол и полицейски рейдове в страната. В Австрия крайнодесният Хайн-Кристиян Щрахе заяви, че нападенията са доказали защо на "безотговорната масова имиграция от арабския свят" и отворените граници на ЕС "трябва да се сложи край веднъж завинаги". В момента ръководената от него националистическа "Партия на свободата на Австрия" води в социологическите проучвания с над 30% пред следващите сили.

Въпреки че само преди седмица и след споразумението с Турция Меркел записа победа във вътрешноевропейския дебат за справяне с бежанската криза, сега ще бъде много трудно да се пребори за пътуването без паспортни проверки в съюза, продължава изданието.

"Целта на германското правителство все още е да убеди други страни да снемат отново паспортните проверки по границите си", смята Даниела Шварцер, директор на берлинския офис на спонсорирания от САЩ German Marshall Fund.

Възможни са нови мерки по летищата

Изпълнителният директор на консултантската фирма Country Risk Solutions Даниел Вагнер обаче не смята, че подобни мерки ще влязат скоро в сила. "Правителствата все още не усещат достатъчно натиск и средствата за мерки за безопасност не стигат", отбелязва той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 1

    Заради ненормалните ислямисти ще се мъчат нормалните пътуващи хора! Ще се наложи в името на оцеляването да се търпи.

    Нередност?
  • 2
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • + 1

    Единственото спасение е колкото може по-бърза и по-дълбочинна федерализация на Европа!
    С единна армия, полиция, съдилища, прокуратура, гранична охрана и т.н.
    Първите стъпки бяха направени с общата валута и парламента, сега е момента да се отиде още по-напред, но съм скептик, че това ще се случи в обозримо бъдеще.
    Основният проблем на Европа е егоизмът на отделните нации, страни, политици и т.н. Всеки дърпа чергата към себе си и си мисли, че е по-голям тарикат от другите. Но сега е надвиснала заплаха каквато континента не е имал от 70 години! Дано тя поне да стресне не само политиците и елитите, но и обществата като цяло. Щом искаме да живеем заедно, безопасно и благоденстващо трябва да приемем загубата на част от националните ни суверенитети.

    Нередност?
  • 3
    qpu10369105 avatar :-(
    Подхълмов

    Камикадзетата ще започнат да се взривяват на първата опашка с чакащи хора. Изглежда новата мярка е насочена към намаляване на материалните щети...

    Нередност?
Нов коментар