🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия предлага международно сътрудничество срещу офшорките

Берлин настоява за глобална мрежа от фирмени регистри, достъпна също за журналисти

Panama Papers доведе до протести в Малта с искания за оставка на правителството, след като се разбра, че министри са заобикаляли законите.
Panama Papers доведе до протести в Малта с искания за оставка на правителството, след като се разбра, че министри са заобикаляли законите.
Panama Papers доведе до протести в Малта с искания за оставка на правителството, след като се разбра, че министри са заобикаляли законите.    ©  DARRIN ZAMMIT LUPI
Panama Papers доведе до протести в Малта с искания за оставка на правителството, след като се разбра, че министри са заобикаляли законите.    ©  DARRIN ZAMMIT LUPI

Широко международно сътрудничество срещу данъчните измами, държавната корупция и прането на пари през офшорни компании. За това призова финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, след като подобни практики бяха разкрити в мащабния теч на документи, станал известен като Panama Papers.

Глобални регистри

В интервю пред германската телевизия ARD в неделя Шойбле посочи, че най-важната част в този план е сега съществуващите национални фирмени регистри да бъдат свързани в международна мрежа. Така ще могат да се проследяват всички реални собственици на офшорни компании.

"Тези регистри трябва да бъдат изготвени на национално ниво и да бъдат свързани в мрежа", посочи Шойбле. Страните, които откажат да споделят информация, "ще сложим в черен списък и вече няма да могат да се осъществяват някои финансови операции с тях", посочва той. Планът му предвижда тази мрежа от регистри да бъде достъпна също така за журналисти и неправителствени организации. Контролът над тези регистри трябва да се осъществява от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В Европейския съюз вече има договорка за създаване на подобни регистри като част от четвъртата директива срещу пране на пари, която трябва да започне да се прилага на национално ниво от средата на 2017 г. Освен това по време на председателството си на Г-7 Германия постави като приоритет борбата с укриването на данъци. Инициативата роди споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация. В него до момента участват около 100 държави и то трябва да влезе в сила също през 2017 г.

Пред ARD германският министър изрази надежда, че изтеклите документи в Panama Papers ще принудят и други държави като САЩ и Панама да подпишат споразумението. Това предложение е допълнение към пакет с 10 мерки, подготвяни от Берлин и представени накратко в неделя от вестниците Handelsblatt и Die Welt. Тези мерки трябва да гарантират, че германски банки не съдействат за укриване на данъци, пране на пари и държавна корупция.

Затягане на мерките в Германия

Колкото до националния план, той предвижда по-тежки мерки, които да държат отговорни фирмите, откривали си офшорни сметки. "Онези, които укриват данъци, трябва вече да не са в състояние да се възползват от законовата давност", се казва в документа, който беше публикуван само частично в двата вестника.

В момента законовият срок за издаване или корекция на оценка от германските данъчни власти е четири години след края на съответната данъчна година, пише в справка до клиентите си PWC. Този период се удължава до пет години в случай на пропуск на данъчно задълженото лице и до десет в случай на укриване на данъци. Срокът за събиране на дължими данъци е пет години от края на годината, за която те се дължат.

Акцентът на този план пада върху бизнеса, защото в последните години Берлин вече е затегнал правилата за финансовия сектор и сега очаква подобен прогрес за бизнеса, се казва още в плана.

Шойбле посочва още пред ARD, че сегашният му призив не е за забрана на анонимните офшорни компании. "Просто се нуждаем от пълна прозрачност", посочва той в интервю за в. Bild. Пак там казва, че възнамерява да изложи публично плана си тази седмица.

Мерки и във Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън ще предложи съдебно разследване за онези компании, които не пречат на свои служители да съдействат за отклоняване на данъци. С тази мярка Камерън се очакваше да отговори на критиците си, искащи оставката му заради разкрития на Panama Papers за собствените му участие в офшорна компания.

Камерън трябваше да представи предложението си за законопроект пред депутатите в Лондон, за които сесията в понеделник беше първата след великденската ваканция и след избухването на скандала с "Панамските досиета". Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джеръми Корбин се закани да иска подробни обяснения от премиера за тръста Blairmore, основан от покойния баща на Камерън.

В отговор премиерът обеща да публикува данъчните си декларации. Ако той направи този безпрецедентен ход, това може да създаде прецедент, който да задължи за същото всички депутати, пише Financial Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-(
    Георги Георгиев

    Не знам дали осъзнават какви мащабни икономически промени могат да възникнат с подобни мерки. Решенията пост фактум са в пъти по-неефективни, от колкото превантивните мерки. При такива обеми укрити данъци ще настъпи мащабна миграция на бизнеси, особено тези без производства. Жалко, че политиката винаги действа тооооооооолкова бавно.

    Нередност?
Нов коментар