🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оградите в ЕС водят само до по-опасни маршрути за имигрантите

От падането на Берлинската стена европейските държави са построили или са започнали да строят 1200 км огради срещу бежанците за поне 500 млн. евро.

В началото на март европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос посети бежански лагер на гръцката граница с Македония, където ограда стои между десетки хиляди имигранти в Гърция и по-богатите страни на север, пише Reuters.

"Строенето на огради и поставянето на телени ограждения не е решението", посочи Аврамопулос. Но той невинаги е бил на това мнение. През 2012 г., когато е бил министър на отбраната на Гърция, Атина построи ограда и постави електронна система за наблюдение по границата с Турция с цел да спре покачващата се вълна от нелегални имигранти. Тогава Аврамопулос защити проекта, казвайки, че оградата е дала резултати: "Влизането на незаконни имигранти в Гърция от тази страна беше почти елиминирано".

Затворени врати

Официалният европейски отговор на бежанската криза, воден от германския канцлер Ангела Меркел, е да се даде убежище на хората, бягащи от война и гонения, особено на сирийците. Но на практика повечето страни членки не изпълняват ангажиментите си по приема на бежанци на квотен принцип, а някои строят огради, за да спрат имигрантските потоци. Същевременно ЕС се опитва да приложи на практика договорена сделка, според която Турция ще приема обратно имигранти.

ЕС е изграден на принципа на свободното движение на хора и стоки сред страните членки. Но от падането на Берлинската стена насам европейските държави са построили или са започнали да строят 1200 км огради срещу имигрантите на стойност от поне 500 млн. евро. Много от тези ограждения отделят страните от ЕС от държави извън блока, но някои са между страните членки, включително между членки на шенгенската зона. По-голямата част от изграждането е започнало през 2015 г. "Където има много имигранти или бежанци, опитващи се да влязат в ЕС, тази тенденция е последвана от ограда", казва Ирем Арф от Amnesty International.

За правителствата оградите изглеждат като лесно решение. Строежът им е напълно законен и страните имат право да контролират кой влиза на тяхна територия. Всяка нова ограда рязко намалява броя на нелегалните имигранти по даден маршрут.

По-опасни маршрути

Но загражденията не спират изцяло хората, които искат да влязат. Вместо това те ги отклоняват по други по-опасни маршрути. А правозащитни организации казват, че в някои случаи оградите пречат на търсещите убежище да подадат молба, въпреки че европейските закони постановяват, че всеки има правото на справедлива процедура по кандидатстване за убежище.

Гръцката гранична ограда е една от първите и Аврамопулос все още я защитава, тъй като твърди, че тя е изградена, за да отклонява хората към официалните транзитни точки, където те да подадат молби за убежище. На практика обаче правозащитните организации казват, че така се отпращат всички новодошли, което не позволява на уязвими хора да поискат защита. Това е така, защото някои нови огради имат паспортен контрол и имигрантите трябва да представят документи, за да влязат в страната, в която искат да потърсят убежище. Много от тях нямат паспорти и това автоматично блокира придвижването им.

Правозащитни организации са регистрирали случаи, в които гранични служители бият или ограбват имигранти, преди да ги върнат обратно. В отговор някои бежанци купуват фалшиви паспорти или се обръщат към трафиканти.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 12

    Всякакви образи се изреждат да ни обясняват как спирането на емигрантите не било решение, без обаче да посочват какво е решението. Да ги пуснем безконтролно навсякъде, също не е решение и затова, когато няма "решение", всичко друго е поне някакво решение.

    Нередност?
  • 2
    blaueaugen avatar :-P
    blaueaugen
    • + 8

    "Където има много имигранти или бежанци, опитващи се да влязат в ЕС, тази тенденция е последвана от ограда", казва Ирем Арф от Amnesty International.
    Колко прозорливо наблюдение!

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • + 15

    "Оградите в ЕС водят само до по-опасни маршрути за имигрантите"

    Чудесно. Като знаят че маршрута е опасен, по-малко "бежанци" ще тръгнат към Европа. Опитите ви да предизвикате съчувствие са арогантни.

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 11

    Естествено, че външните граници на ЕС трябва да се охраняват. Най-евтината охрана е с ограда и камери. Щом тия "правозащитници" смятат, че търсещите убежище не могат да стигнат до граничния ни пункт, че да подадат молба за убежище, то да изградят офис за приемане на молби за убежища в Турция. После спокойно могат да ги донесат до наш граничен пункт за разглеждане.

    Нередност?
  • 5
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 12

    Капитал, стига с това лицемерие. Вината за опасните маршрути е на Меркел която ги покани, не оградите които държавите по пътя им се принудиха да изградят за да се предпазят от неканените "гости".

    Въпросът се решава елементарно, Меркел като ги иска да им осигури транспорта със самолети от Турция. Нещо повече, Ердоган предложи да го направи до всяка страна която ги пожелае но нещо не се появиха такива кандидати. Май че вече не са желани тези "бежанци", дори Меркел вече се дърпа.

    И второ, правото за убежище се отнася за хора бягащи от война. От каква война В ТУРЦИЯ бягат те? Ами от Афганистан, Пакистан и десетки африкански страни, при тях каква война има? Наричайте нещата с истинските им имена, тези са като скакалци, опустошили всичко в родината си и търсят ново място където да се изхранват. А всеки стопанин е длъжен да си чисти и пази градината ако иска накрая да има какво да бере от нея.

    Нередност?
  • 6
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • + 8

    "Оградите в ЕС водят само до по-опасни маршрути за имигрантите"
    Нима? Какво е основното задължение на ЕС- чии права, национална сигурност, живот, имущество и ПРАВА И СВОБОДИ е длъжен да опазва- на гражданите на съставляващите го държави или на чужденците , които нямат право на политическа /международна закрила/ убежище? Как се формира бюджетът на ЕС- от вноските на държавите- членки, взети директно от националните им бюджети или от парите, които носят за лична употреба нелегалните имигранти, пристигайки незаконно в ЕС? Все още ЕС е съюз на ДЪРЖАВИ, а държавите си имат ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ, които обозначават до къде се простира държавният суверенитет на тези държави и до къде е тяхната територия, на която действат СОБСТВЕНИТЕ ИМ И ЕС закони. Извинете, "Капитал"- демагогията ми идва в повече!

    Нередност?
  • 7
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • + 4

    "...Правозащитни организации са регистрирали случаи, в които гранични служители бият или ограбват имигранти, преди да ги върнат обратно..." Тези НПО-та имат и друга "дейност"- помагачество и подбудителство към извършване на престъпления.
    1. "11.04.2016 http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4422741/ .... Брюксел също така критикува и действията на неправителствените организации, които със своите действия подтикват мигрантите към незаконни действия – щурмуването на македонската граница и използването на сила срещу македонските и европейски сили на реда, които я охраняват..."
    2. "...."При вчерашния щурм на гръцко-македонската граница мигрантите от лагера в Идомени /Сухово/ бяха насърчавани, манипулирани и организирани от служители на неправителствени организации. Те раздаваха и листовки с фалшиви информации, в които пишеше, че ако насилствено минат македонската граница мигрантите, ще могат без проблеми да продължат пътят си до страните-членки на ЕС. При насилствения опит за нахлуване вчера бяха ранени 23-ма служители от силите на реда. Те попречиха на над 3000 мигранти да влязат в Македония и от там да продължат за Европа", се казва в официално съобщение на македонското министерство на външните работи..."
    https://www.actualno.com/europe/bruksel-prizova-gyrcija-vednaga-da-ochisti-idomeni-ot-migranti-news_533975.html#ixzz45pYzbZmm
    3. Frontex: Терористите използват миграционната криза в своя полза
    6 Април 2016 | 18:35 | Агенция "Фокус"...В доклада си Frontex казва, че не знае точния брой на мигрантите, които пристигат в Европа и не може да следи техните движения. ..В същото време, агенцията признава, че броят на нелегалните преминавания на границите на Европа се подценява, тъй като много от тези случаи не се следят.
    Изявлението на Frontex е „причина за безпокойство, че Европейската агенция не е в състояние да следи потенциалните терористи, като тези, които извършиха нападения в Париж и Брюксел“, отбелязва вестникът

    Нередност?
  • 8
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • + 4

    И мен какво ме касае дали им било опасно на нашествениците като ни вземат границите на ура? Длъжна съм да им осигуря и леснината ли? Ба* тез нагли толерасти!

    Европа на никого не е длъжна. Като има разни малоумни закони, че на всеки скакалец трябвало поединично да му се разглежда молбата, занчи тези закони трябва да се премахнат. И да се премахне Женевската конвения също!

    Нередност?
  • 9
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • + 4

    [quote#7:"Логика"]бяха насърчавани, манипулирани и организирани от служители на неправителствени организации. Те раздаваха и листовки с фалшиви информации, в които пишеше, че ако насилствено минат македонската граница мигрантите,[/quote]

    До коментар [#7] от "Логика":

    Тия защо не търкат койките по затворите???

    Нередност?
  • 10
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • + 4

    Стига с тая пропаганда за имигрантите. Разбира се, че държавите ще защитават територията си от тази напаст. Крайно време е и редовна армия да се включи.
    Защо тези имигранти не стоят в мюсулмански страни, където има и джамии и подобна среда, а се тикат в християнска Европа?

    Нередност?
Нов коментар