НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Кои са търговските сценарии пред Лондон в случай на Brexit

Нужни са капацитет и добро желание, за да опази страната границите и бизнеса си

Президентът на САЩ Барак Обама посочи от Лондон през уикенда, че в случай на Brexit Великобритания може да се нареди на опашка за подписване на търговски договор
Президентът на САЩ Барак Обама посочи от Лондон през уикенда, че в случай на Brexit Великобритания може да се нареди на опашка за подписване на търговски договор
Президентът на САЩ Барак Обама посочи от Лондон през уикенда, че в случай на Brexit Великобритания може да се нареди на опашка за подписване на търговски договор    ©  STEFAN WERMUTH
Президентът на САЩ Барак Обама посочи от Лондон през уикенда, че в случай на Brexit Великобритания може да се нареди на опашка за подписване на търговски договор    ©  STEFAN WERMUTH

Президентът на САЩ се включи в британската кампания за напускане или оставане в ЕС, като предупреди, че страната може да се нареди "накрая на дълга опашка" за нов търговски договор, ако избере Brexit. "Просто казвам, че е трудно да се договорят търговски споразумения. Отнема много време и основното е, че Великобритания може да не успее да договори нещо със САЩ по-бързо, отколкото ЕС", каза Обама в интервю за ВВС по време на визитата си в Лондон през уикенда. В случай че на 23 юни британците гласуват за напускане на ЕС, "...може да минат пет или десет години, преди действително" да сключат ново споразумение със САЩ, обясни Барак Обама. Ефектът от думите му бе минимален.

Какъв избор има Лондон за предоговаряне на търговските отношения със света в случай на Brexit обясниха Financial Times и Reuters:

Безмитна търговия вместо митнически съюз

Великобритания едва ли ще иска да влезе в митническия съюз на ЕС по подобие на Турция. Участието в него би дало на страната пряк достъп до стабилните европейски пазари, но няма да предостави на Великобритания ползите от други договори, които съюзът сключва.

По-вероятно изглежда да успее да сключи споразумение с ЕС за безмитна търговия. Съюзът вече има много такива споразумения, а и британските стандарти са в съгласие с европейските и това улеснява прехода. От друга страна обаче, такива споразумения обикновено са част от по-големи търговски договори. Освен това някои еврочленки вече заплашиха със сериозни преговори, ако Великобритания напусне ЕС.

Това означава, че Лондон вероятно трябва да преговаря отделно за хиляди продукти с доскорошните си партньори. Евентуалното споразумение трябва да урежда множество въпроси като правилата за произход на стоката, за да не се превърне Великобритания в задна вратичка за внос на продукти от трети страни в ЕС.

Свободна търговия или не

Великобритания със сигурност ще иска търговски споразумения с възможно най-много стратегически играчи. Канада вече прилага подобен модел, но той може да не работи добре за Великобритания най-малкото защото включва само частично отваряне на пазара за финансови услуги, а това е огромен дял от британската икономика.

Привържениците на Brexit сочат, че страната има огромно предимство при "канадски сценарий". Повечето еврочленки имат отрицателен търговски баланс с Великобритания, а ЕС като цяло купува почти половината износ на Великобритания. На Острова пък се озовават около 10% от износа на останалите 27 еврочленки. Финансовият министър Джордж Озбърн каза миналата седмица, че канадският вариант би оставил икономиката с 6.2% по-малка до 2030 г. в сравнение с варианта да се остане в ЕС.

Швейцарска опция

Лагерът на Brexit често сочи наскоро постигнатото споразумение между Китай и Швейцария като пример за Лондон. В него обаче швейцарците така и не успяха да договорят по-ниски китайски вносни мита за часовниците си. За достъп на швейцарците до единния пазар на EС плюс EFTA те плащат годишна вноска в бюджета на ЕС, приемат редица европейски пазарни правила и свободно движение на граждани на ЕС. Но те нямат право на трансгранични финансови услуги и трябва да регистрират поделения в ЕС. На Норвегия е спестено единствено ограничението във финансовия сектор, а това означава, че британските политици ще трябва да обяснят на избирателите защо, след като е гласувано да се напусне ЕС, ще продължи с непопулярното превеждане на стотици милиони паунди и няма да има пълна независимост при регулациите. Освен това трябва да се уреди статутът на 3 милиона граждани на страни от ЕС, живеещи на Острова, и 2 милиона британци в останалите 27 държави.

Услугите и финансите

Секторът на услугите генерира 80% от британската икономика. Barclays смята, че до десет години от него ще идва половина британски износ. Повечето настоящи търговски споразумения обаче изрично изключват услугите. Лондон е световен финансов център, но е малко вероятно при Brexit Европейската централна банка (ЕЦБ) да разреши някои видове търговия в Сити, като например клирингови сделки в евро.

Поддръжниците на Brexit казват, че страната им е достатъчно голям играч, за да постигне специална сделка с ЕС и германските производители на автомобили, или испанските винари ще притиснат правителствата си в тази посока.

Крайна опция е позоваване на правилата на Световната търговска организация в отношенията с ЕС, заради които митата между богатите икономики и без това са на много ниски нива. Но и тук ще има удар по британски производители на автомобили, сектора на услугите, както и нетарифни бариери като правилата за произход или технологичните и екологичните стандарти.

Накрая Лондон ще трябва да намери хора, които да седнат на масата за търговски преговори не само с ЕС, но и с близо 50 ключови икономики по света, с които досега рамките са изработвани през делегация на съюза. Великобритания не е водила сама подобни преговори от 1973 г.

Все още няма коментари
Нов коментар