НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Финансовите министри на Г-7 не се договориха за координирани политики

На срещата на върха Япония не се споразумя със САЩ и Германия за валутните и фискалните мерки за стимулиране на растежа

Япония настоява за по-активна фискални мерки и иска да продължи с разхлабването на паричната си политика.
Япония настоява за по-активна фискални мерки и иска да продължи с разхлабването на паричната си политика.
Япония настоява за по-активна фискални мерки и иска да продължи с разхлабването на паричната си политика.    ©  KYODO
Япония настоява за по-активна фискални мерки и иска да продължи с разхлабването на паричната си политика.    ©  KYODO
Тероризмът, бежанският поток и вероятността Великобритания да напусне ЕС са основни рискове за световната икономика.

Възможното излизане на Великобритания от Европейския съюз ще увеличи несигурността в световната икономика. Останалите рискове за световната среда са свързани с тероризма и бежанските потоци. Това обявиха финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) в края на миналата седмица в Япония. Те обаче не успяха да се споразумеят за координиране на фискалните политики и стимулите за икономически растеж. Г-7 като цяло не одобрява намеренията на Япония да отслаби валутата си, но няма да им се противопоставя. Дискусията ще продължи на по-голямата среща на върха на Г-7, която започва на 26 май отново в Япония.

Без план Б, ако Великобритания напусне ЕС

Въпреки че финансовите лидери на Г-7 бяха единодушни в опасенията си за въздействията върху икономиките от евентуалното напускане на ЕС от страна на Великобритания, те признаха, че няма какво да направят по въпроса. Френският финансов министър Мишел Сапен заяви пред Reuters, че Г-7 не е обсъждал план Б при такова развитие на обстоятелствата, а само как да се задържи Великобритания в съюза. Какво ще се случи на референдума в кралството на 23 юни се определя като доста рисково и от Федералния резерв на САЩ, който планира да промени монетарната си политика през следващите месеци. Британският финансов министър Джордж Осбърн коментира за BBC, че ако гражданите гласуват излизане от ЕС, то за Великобритания ще е изключително трудно да сключи търговски споразумения със страните от ЕС, бизнесът ще се чувства несигурен, което ще "удари доходите на хората, стойността на жилищата, бизнеса и работните места".

Без споразумение за координирани политики

Финансовите министри не се споразумяха за валутната политика и за координирани действия, с които да стимулират държавните разходи с цел подобряване на икономическия растеж в света. САЩ предупредиха Япония да не се намесва и да не отслабва йената, макар че като цяло представителите на Г-7 по-скоро дадоха сигнал, че няма да се противопоставят на японските действия. Япония иска да продължи с паричното облекчаване след скорошното поскъпване на йената, докато Федералният резерв вече е поел курс към затягане на разхлабената от години монетарна политика. Американският финансов министър Джак Лю заяви, че страните, членки на Г-7, не само трябва да се въздържат от валутни обезценявания, за да повишат конкурентоспособността си, но и да "съобщават, така че да не се изненадваме едни други". Японският му колега Таро Асо обаче заяви, че Токио просто реагира на "едностранчивите, резки и спекулативни движения" на валутните пазари. Управителят на японската централна банка Харухико Курода също каза, че монетарната политика на страната все още има "достатъчно боеприпаси", както и че банката ще достигне целта си от 2% инфлация.

Другият основен спор е между Япония и Германия по отношение на фискалната политика – Япония настоява за повече държавни разходи, които да задвижат икономиката, докато Германия е твърдо против. След няколко години на агресивно печатане на пари все повече нараства разделението в групата спрямо това какъв трябва да е отговорът на анемичната инфлация и ниския икономически растеж в света. Централните банкери вече настояват правителствата да се заемат с по-активна фискална политика, която да подпомогне вече доста хлабавите монетарни мерки. Освен Германия обаче и Великобритания е доста сдържана в това отношение, тъй като и двете страни имат консервативни възгледи за ролята на фискалната политика. Според Reuters на неофициален симпозиум на срещата в петък, където са присъствали известни икономисти и анализатори, участниците са заявили, че не трябва да се разчита на краткосрочни фискални или монетарни стимули, а на структурни реформи и инвестиции, които да доведат до устойчив растеж.

По-активна борба срещу финансирането на тероризма

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) се ангажираха да активизират международната борба срещу финансирането на тероризма. В приетия план за действие ще се засили обменът на информация от финансовото разузнаване, ще се регулират банковите трансакции и ще си сътрудничат за прилагане на насочени санкции срещу финансови мрежи на терористите. Страните от Г-7 планират и да засилят мерките за сътрудничество в борбата с укриването на данъци на фона на скандала "Панамагейт".