Шойбле: Вотът за Brexit е вот за напускане на единния пазар на ЕС

Германският финансов министър отхвърля идеята, че Великобритания може да последва швейцарския или норвежкия модел на облагодетелстване от единния пазар, без да е член на съюза

Великобритания няма да има повече достъп до единния пазар на ЕС, ако гласува да напусне блока на референдума на 23 юни. Това предупреди германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за Der Spiegel, цитирано от Politico. Шойбле отхвърли идеята, че Великобритания може да последва швейцарския или норвежкия модел на облагодетелстване от единния пазар, без да е член на ЕС. "Това няма да проработи, тъй като ще изисква страната да спазва правилата на клуба, от които тя в момента иска да се изтегли. Ако мнозинството британци поискат Brexit, това би било решение срещу единния пазар. Вътре значи вътре, вън значи вън. Трябва да уважим суверенитета на британците", посочва германският министър на финансите.

Според него Великобритания трябва да гласува за оставане в ЕС. Но допълва: "Европа ще се справи и без британците, ако се наложи. В даден момент те ще осъзнаят, че са взели грешното решение. И тогава ще ги приемем обратно някой ден, ако това е, което те искат."

Германския институт за икономически изследвания предупреди, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС крие сериозни рискове както за Германия, така и за еврото. "Великобритания може да е първото парче от доминото", казва председателят на организацията Марсел Фратчер пред DPA.

Поуки от британския референдум

Германският финансов министър отбелязва, че ЕС трябва да си извлече поуки от британския референдум. "В отговор на Brexit не можем просто да поискаме повече интеграция. Това би било необмислено. Дори само малко мнозинство британци да отхвърли напускането на ЕС, ние трябва да го възприемем за предупреждение да не продължаваме както досега. Във всеки случай трябва да погледнем сериозно на намаляването на бюрокрацията в Европа", твърди той.

Самият британски премиер Дейвид Камерън също потвърди, че ще изтегли страната от единния пазар, ако британците гласуват за Brexit. Пред ВВС той заявява, че ще бъде невъзможно да се копира норвежкият модел, тъй като това би означавало да се приемат свободата на движение и търговските правила, изковани от Брюксел. По думите му кампанията, агитираща за напускане на ЕС, е дала ясно да се разбере, че гласуването за Brexit означава също така излизане от единния пазар.

Камерън коментира, че ще приеме резултатите въпреки предупрежденията, че напускането на съюза ще постави бомба под британската икономика. В този случай ще се стигне до "десетилетие на несигурност", докато Лондон опитва да предоговори търговска сделка с ЕС и страните по света. "Кой иска да гласува за рецесия? Това ще бъде първата рецесия, която сме си причинили сами", заявява британският премиер.

Brexit ще се отрази негативно на цялата европейска икономика, твърдят от Центъра за европейски икономически изследвания в германския град Манхайм, цитирани от ДПА. "Британците представляват 13% от европейските граждани, а страната им произвежда 17% от брутния вътрешен продукт на ЕС", посочват от центъра.

Спад на паунда

Същевременно паундът отбеляза спад в понеделник след информация, че лагерът на агитиращите за Brexit набира допълнителна инерция, пише Financial Times. Британската валута поевтиня с 0.7% до 1.4146 долара, което е най-ниското й равнище от средата на април.

Въпреки че кампанията, подкрепяща напускането на ЕС, подобрява позициите си в социологическите проучвания през последните седмици, сегашната несигурност е предизвикана от изследване на Independent от петък, което сочи, че 55% от британците ще гласуват за Brexit срещу 45%, които поддържат оставането в съюза. Според проучването на Financial Times лагерът на искащите да излязат от ЕС за пръв път е начело с 46% срещу 44% за оставане. Същевременно заложната къща Betfair посочи, че вероятността за това Великобритания да гласува за оставане е спаднала до 68.5% в сравнение със 75% в края на миналата седмица.

Седем години за ново споразумение между ЕС и Лондон при Brexit

Великобритания може да прекара седем години с неопределени отношения с ЕС при евентуален Brexit, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от в. Guardian. Той коментира, че влизането в сила на ново споразумение с ЕС може да отнеме много дълго време, дори преговорите за него да приключат за две години, както се надяват активистите за излизане от съюза. "Всяка отделна държава от 27-те, както и Европейският парламент ще трябва да одобрят цялостния резултат. Това ще отнеме поне пет години и се боя, че няма гаранция за успех", твърди той.

Европейските държави ще настояват за "бърз развод" с Обединеното кралство, ако се стигне дотам. Лисабонският договор предвижда двегодишен срок за евентуално напускане на ЕС и Брюксел няма желание да го удължава. Според законите на ЕС преговорите може да бъдат удължени с единодушен вот от всички държави членки, но източниците на Reuters твърдят, че съюзът ще предпочете да финализира формалното излизане на Лондон и едва след това да обсъди бъдещите отношения между двете страни. На практика това означава, че Великобритания може да изгуби преференциалните си връзки с най-големия си бизнес партньор за неопределено време.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 7
    • + 6

    Ха, един да се сети за какво става дума. Щото ЕС ше влезе в свободен пазар със САЩ, коеот е неизгодно за страните от ЕС, затова Великобритания, която много добре си знае интереса, ще излезе от ЕС. Да живее свободния пазар - за невежите!

    Нередност?
  • 2
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 3
    • + 12

    Норвегия и Швейцария са безгласни държави, които следват всички правила и закони на ЕС, без да имат никакво влияние вътре в съюза. Британците биха си вкарали най-големия автогол в своята история ако гласуват да напуснат ЕС.

    Нередност?
  • 3
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 4
    • + 12

    До коментар [#1] от " kihano ": Само комунист с полиран мозък, може да смята всяко СВОБОДНО нещо (в случая свободния пазар между ЕС и САЩ) за нещо лошо и "неизгодно". Омразата към свободата тече в кръвта ви.

    Нередност?
  • 4
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 6
    • + 12

    До коментар [#3] от "karen_walker":

    Аргументът ти е безкрайно идеологически. Всъщност аргументът ти е никакъв. В света отдавна е известно, от почти 400 години насам, че свободният пазар между по-развита и по-неразвита икономика води до упадък на по-слабо развитата. Първият автор систематизирал това наблюдение е първият американски финансов министър Александър Хамилтон, в Европа най известен автор е Фридрих Лист - идеологът на германския митнически съюз. Всички страни (с много малко изключения) постигнали икономическо развитие, от Германия до Ю.Корея и Тайван са го постигнали в условия на протекционизъм и държавно дирижеране, а не в условия на свободен пазар и държавна ненамеса в икономиката. Чети повече икономическа история! Още повече, че логиката също противоречи на ползата от свободния пазар в пълно съвпадение с историческите факти. О друга страна, единствените аргументи в полза на свободния пазар са модификациите на теорията на Рикардо за относителните конкурентни предимства, която разбира се, както всички икономически теории, е неприложима.
    Та мразим всичко свободно, викаш, а. ... Не пич, мразим да ни правят на балъци и да ни "продават" фалшиви ценности.

    Нередност?
  • 5
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#4] от " kihano ": А според теорията, систематизирана от баба ти Гица, ти си комплексиран кремълски трол (с очевидно доста свободно време).

    Нередност?
  • 6
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 6
    • + 10

    До коментар [#5] от "karen_walker":

    Умно! Чудесна аргументация, евроатлантическа, така да се рече! Браво! Аферм Машалах, цивилизационно!

    Нередност?
  • 7
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 5
    • + 1

    Интересно защо и е да има условията на Норвегия, а не да речем на Турция с безвизов режим и някое и друго историческо монополче. Т.е. да не плаща мита и да има всички свободи и монополен финансов и суровинен контрол.

    Единственото което внася--изнася Англия са пари и търговия. Дай да видим какво може да направи Брюксел, след като още от времената на златния стандарт Лондон има монопол по отношение на Европа върху много транзакции с долар -- лира.

    Или например с петрола. Къде ще търгува петрол Европа ако не клекне пред изискванията на Лондон? Или ще се самозадоволява с продукцията си. И други пазари са непозволени по закон за Германия съгласно подписаното след втората св. война, ако не минават през Лондон.

    Берлин ще трябва да се съгласи със всякакви условия, особено ако Англия се разбере със Швейцария. За разлика от Русия Англия има всички политически, правни и икономически средства да изисква изпълнението на подписаното при капитулацията на Германия.

    Нередност?
  • 8
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#6] от "kihano":

    Спасиба тавариш комсомолец :):)

    Нередност?
  • 9
    sofianec avatar :-|
    Софиянец
    • + 9

    До коментар [#7] от "knb":

    Франкфурт, та дори Париж точат ножовете за излизане на Великобритания от ЕС. Основната причина толкова много бизнес да е съсредоточен в Лондон е освен английския език, така и факта, че Лондон е финансовата столица на Европа, не на Великобритания. Излезе ли обаче от ЕС...всички привилегии приключват.
    Гласуват ли за излизане, британците си вкарват чудовищен автогол, защото не само, че ще влязат в дълга и тежка рецесия, не само, че инвестициите ще намалят значително, но освен това има ясни сигнали, че не само Шотландия, но и Ирландия ще поискат референдуми за независимост, за да може после да кандидатстват в ЕС. И докато за втората държава не е особено сигурно, то лидерите в Шотландия ясно го заявиха.
    Резултатът от този необмислен ход ще бъде икономическа криза, обедняване и разцепване на Великобритания. Който каквото сам си направи, никой не може да му го направи..

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    "Във всеки случай трябва да погледнем сериозно на намаляването на бюрокрацията в Европа"

    Във всеки случай трябва да погледнем миграционната си политика!

    Нередност?
Нов коментар