НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Британската търговия след Brexit - вариантите за изход

Търговският статут на Великобритания и възможните сценарии след Brexit стана един от най-спорните въпроси преди референдума.

Търговският статут на Великобритания и възможните сценарии след Brexit стана един от най-спорните въпроси преди референдума.

Вариант "Канада"

Много поддръжници на Brexit се позовават на неотдавна договореното споразумение между Канада и ЕС като възможен модел след напускане на блока. В този случай не би се налагало допускане на работници от съюза или да се внасят пари в бюджета му - две непопулярни изисквания сред гласоподавателите. Но сделката с Канада, чието договаряне отне над едно десетилетие, включва само частично отваряне на пазара на услуги, които са 80% от британската икономика. Банките не биха имали същия вид достъп до ЕС, който имат сега.

Вариант "Норвегия"

Норвегия има търговско споразумение, което ѝ дава достъп до единния пазар като част от Европейската икономическа зона. Една такава сделка би позволила на банките с централи във Великобритания да продължат да правят бизнес в ЕС. Норвегия обаче приема свободното движение на граждани на ЕС и плаща в общностния бюджет вноска, която спрямо размера си на глава от населението е голяма колкото британската - две от нещата, срещу които най-много негодуват поддръжниците на "Вън".

Норвегия трябва също да се съобразява с правилата и регулацията на единния европейски пазар, без да има думата при изготвянето им.

Вариант "Швейцария"

Швейцария има двустранни споразумения с ЕС, които ѝ осигуряват достъп до части от единния пазар в замяна на такса, но няма правото да предоставя трансгранични финансови услуги. Големите швейцарски банки са основали подразделения в страни от ЕС, увеличавайки разходите си.

И Швейцария приема правилата на ЕС в областите, в които има достъп до общия пазар, както и свободното движение на гражданите на съюза, макар че референдумът през 2014 г. за ограничения на свободното движение изложи на опасност икономическите връзки между Швейцария и ЕС.

Специфично за Великобритания споразумение

Подкрепящите "Брекзит" казват, че германските износители на автомобили или френските винопроизводители биха оказали натиск върху столиците си да се договорят с Великобритания, вместо да я наказват за това, че е напуснала. Но ако цената на широко споразумение е продължаване на свободното движение на хора и вноски в бюджета, може да бъде сключена по-малко амбициозна сделка.

Британският министър на правосъдието и поддръжник на излизането от ЕС Майкъл Гоув е на мнение, че Великобритания би могла да постигне с ЕС споразумение, подобно на сключеното с Босна, Сърбия, Албания и Украйна. Подкрепящите оставане в ЕС излизат с аргумента, че такива сделки не са модел за много по-голямата британска икономика и не покриват нетарифни ограничения като стандартните.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви на 10 юни, че ако напусне ЕС, Великобритания няма да може да продължи да се възползва от единния пазар като Норвегия или Швейцария.

Вариант "Световна търговска организация"

Ако не може да постигне сделка, Великобритания би могла да прибегне до правилата на Световната търговска организация (СТО), за да уреди отношенията си с ЕС.

Онези, които подкрепят кампанията "Вън", изтъкват, че вносните тарифи за повечето стоки, търгувани между богатите икономики, са сведени до много ниски равнища.

ЕС обаче има по-високи тарифи за някои стоки, включително мито от близо 10% върху автомобилите - сектор, за който във Великобритания работят около 800 000 души. Едностранното намаляване на тарифите би изправило някои отрасли пред яростна конкуренция.

Нещо повече, СТО все още не е отворила значително глобалната търговия на услуги. Британският износ би се сблъскал с нетарифни бариери като правила за произход и друг вид бюрокрация.

Шефът на СТО Роберту Азеведу е казвал, че на Великобритания може да са й нужни няколко години, за да предоговори отношенията си другите членове на организацията.

Останалата част от света

"Солова" Великобритания би се опитала да сключи свои собствени търговски споразумения със страни извън ЕС. Лагерът "Вън" твърди, че тя ще се съсредоточи върху големи пазари, с които ЕС в момента няма споразумение, като например САЩ и Китай. През април обаче президентът на САЩ Барак Обама каза, че ако излезе от ЕС, Великобритания би отишла "на опашката" в търговските преговори със САЩ. Съединените щати и Европейският съюз се опитват да договорят широкообхватно търговско и инвестиционно споразумение. БТА

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anu avatar :-?
    Ronald Reagan
    • + 1

    Да! За нашите представи - Сталинградската битка се отлага, но започва битката за търговски права, регламенти, лицензии и разрешителни за търговия. Нещо от което популисти и националисти ще се възползват и търсят политическа победа, тъй като повечето ще го усетят по джоба, но малко по-късно.

    Нередност?
Нов коментар