Парламентите на страните от ЕС ще гласуват търговското споразумение с Канада

Сключването на търговския договор вероятно ще се отложи във времето

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни, че "надеждността на търговската политика на Европа е заложенa на карта", затова дава право на парламентите на страните членки да гласуват ВИТС.
Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни, че "надеждността на търговската политика на Европа е заложенa на карта", затова дава право на парламентите на страните членки да гласуват ВИТС.
Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни, че "надеждността на търговската политика на Европа е заложенa на карта", затова дава право на парламентите на страните членки да гласуват ВИТС.    ©  Reuters
Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни, че "надеждността на търговската политика на Европа е заложенa на карта", затова дава право на парламентите на страните членки да гласуват ВИТС.    ©  Reuters

Европейската комисия официално предложи на Съвета на ЕС да подпише споразумението за свободна търговия с Канада, но и обяви, че парламентите на всяка страна членка също ще трябва да го гласуват. Сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) вероятно ще се се забави заради обявеното необходимо одобрение от страна на парламентите на страните членки, пише Politico. Въпреки това ЕК изглежда уверена поне в изказванията си, че ВИТС ще бъде сключено.

Канада е 12-ият най-важен търговски партньор на ЕС, а за канадците Европа е втора по значимост след САЩ.

ВИТС ще доведе до премахване на почти всички мита и така ще спести на предприятията от ЕС стотици милиони евро от плащания на мита годишно, твърдят от ЕК. Това е от пряка полза за европейските потребители, които ще се радват на по-ниски цени и по-голям избор на продукти, внасяни от Канада.

Защо може ратификацията на ВИТС да се забави

Очакването беше, че ЕК ще отнесе споразумението само до гласуване в Европейския парламент и ратификация от правителствата в Европейския съвет. Във вторник обаче стана ясно, че на среща на комисарите изненадващо е решено гласуването да мине и през парламентите на всяка отделна страна членка. ЕК обикновено преговаря по търговски въпроси сравнително самостоятелно и решението да се даде право на парламентите да имат по-голяма роля в процеса на одобрение на ВИТС е необичайно. Гласуването във всеки парламент може да добави години към вече седемгодишния процес по преговорите за ВИТС, обяснява Politico.

Президентът на ЕК обяви, че причината за решението му да включи парламентите в решението е, че "надеждността на търговската политика на Европа е заложенa на карта". Твърдение на търговския министър на Франция Матиас Фекл подкрепя тази теза, тъй като Фекл е изразил недоумение, че Брюксел е планирал да взима решение за ВИТС само в рамките на ЕС. "Намирам за още по-фантазьорско, че само дни след резултата от британския референдум някой би си представил такъв тип процедура на нивото на ЕК", казва Фекл пред AFP.

Споразумението с Канада е чувствителна тема за европейците, тъй като се смята, че предшества доста по-спорната търговска сделка със САЩ TTIP.

Сега, за да влезе в сила окончателно, споразумението трябва да бъде подкрепено от Съвета, от членовете Европейския парламент и от всички държави от ЕС чрез съответните национални процедури по ратификация. Има шанс обаче някои страни членки да се противопоставят на споразумението. "Това би била безпрецедентна ситуация. Затова е изключително важно страните членки да се ангажират активно в националните процедури по ратификация, за да обяснят ползите от споразумението. Освен различни виждания за това как ВИТС трябва да бъде одобрено, има и консенсус, че по същество това е най-доброто търговско споразумение, преговаряно от ЕС", обясниха източници от ЕК пред "Капитал".

Пътят на споразумението

Преговорите за търговското споразумение започнаха през 2009 г. и бяха завършени през февруари тази година, след като Канада се съгласи на промени в правилата, които позволяваха на инвеститори да съдят правителства. Тази процедура беше изменена и подобрена, тъй като срещна критика заради липса на демократична отчетност.

Търговските отношения на България с Канада

Според информация на Министерството на икономиката от 2005 г. насам се наблюдава активизиране на двустранната търговия между България и Канада, като най-висок стокообмен е имало през 2008 г. - 124 млн. долара, като българския износ за Канада е близо половината. През последните години обаче стокообменът пада и е съответно 94 и 86 млн. долара за 2014 и 2015 г. Водещите стоки за износ за Канада през 2015 г. са били ламарини, листове и ленти от мед, електрически акумулатори, медикаменти и слънчогледови семена. За периода 1996 - 2015 г. канадски компании са инвестирали у нас едва 62.3 млн. евро, като министерството си обяснява това с "географската отдалеченост и непознаването на българската икономика и региона като цяло, а така също с недооформената нормативна рамка на двустранните отношения в тази област".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polite_bear avatar :-|
    HERMES
    • - 2
    • + 4

    Сега ако имахме Министър Председател и Парламент на място щяхме да поставим изискването за отпадане на визите за българи. Да видим дали ще се случи. Дълбоко се съмнявам на Тиквоний да му стиска или да му дреме.

    Нередност?
  • 2
    emilm13 avatar :-P
    emilm13
    • - 1
    • + 3

    "доста по-спортната търговска сделка със САЩ TTIP".
    "Капитал", защо намесихте спорта?! Май прекалявате с футбола!

    Европа да внимава изгонената "Велико"британия" да не се възползва от тази преференция! Все пак кралицата може отново да се позове на кралско правомощие (като това за Правителството, което игнорира Парламента).

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ами правилно - точно така трябва да се взимат важните решения. Ако и за бежанците беше така, сума ти крайнодесни движения нямаше изобщо да се появят.

    Нередност?
  • 4
    nnikolov_bg avatar :-|
    Никола Николов

    В статията няма нищо по отношение на визите за българи и румънци, а този въпрос е обвързан с търговското споразумение. Канада трябва отмени визите, ако иска да има споразумение с Европа за търговията.

    Нередност?
Нов коментар