След Brexit: хаос и съжаление

Никой не бърза да активира процедура за раздяла с Лондон

Ангела Меркел предпочита да не се бърза и да има преговори в делови дух
Ангела Меркел предпочита да не се бърза и да има преговори в делови дух
Ангела Меркел предпочита да не се бърза и да има преговори в делови дух    ©  HANNIBAL HANSCHKE
Ангела Меркел предпочита да не се бърза и да има преговори в делови дух    ©  HANNIBAL HANSCHKE

След черния петък, в който Великобритания реши да напусне ЕС, уикендът не донесе повече спокойствие и яснота какво следва и какво ще донесе този исторически развод не само на двете разделящи се страни, но и на света. Двете големи партии в Обединеното кралство, които работеха за оставане в общността, първи усетиха трусовете, а Шотландия обяви, че ще търси всички начини да запази членството си в ЕС. Най-вероятно

парламентът в Единбург ще гласува да не влиза в сила решението на референдума, но макар това ще остане само декларация, тъй като шотландците нямат думата по външната политика на Обединеното кралство.

Ден по-късно британските медии започнаха да съобщават за вълна от британци, съжаляващи, че са гласували за напускане на ЕС, която роди и нова дума Bregret (от Brexit и Regret - съжалявам), и гневни от обяснението на Найджъл Фараж, че твърдението му за спестени 350 млн. лири седмично, които да отидат за здравната система, било грешка. Британският гугъл отчете рязък скок на въпросите "Какво е ЕС" и "Какво следва от напускането на ЕС".

Отказващите да се примирят с напускането на ЕС британци инициираха петиция за нов референдум, която за два дни събра над 3 млн. подписа. Тя обаче също няма как да коригира решението на мнозинството от четвъртък.

Излизането от евросъюза изглежда необратимо, но в Лондон никой не бърза да активира член 50 от Лисабонския договор, с което започват да текат 2-те години от предвидения срок за преговори за напускане. За разлика от председателя на Европейската комисиа Жан-Клод Юнкер, който настоя Великобритания да задвижи процедурата незабавно, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е необходимо да се бърза с реализирането на Brexit, защото трябва да се преговаря делово и без емоции.

Но редица европейски държави, сред които и Франция, също настояват за бърз развод – за да не се изпраща сигнал към популисти и антиевропейски партии в останалите 27 страни, че могат да опитат да повторят на свой терен допитването от 23 юни. В 4 държави – Франция, Холандия, Словакия и Австрия, вече заговориха за такъв вот.

Ситуацията в ЕС

Сигналите към Лондон остават смесени. Шестимата външни министри на страните - основателки на ЕС, се събраха в Берлин, за да обсъждат ситуацията. След срещата Белгия, Холандия, Германия, Франция, Италия и Люксембург призоваха Лондон да не се бави с искането на активиране на клаузата за напускане на съюза. Това съответства на изказването на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който каза, че не става дума за "приятелски развод".

Германският канцлер Ангела Меркел, която е най-силният политически глас в Европа в момента, обаче не изрази подобно мнение. "Няма нужда да сме лоши" в преговорите си с Великобритания, каза Меркел и настоя, че няма да става дума за "наказание за назидание", така че други държави да не помислят да напускат съюза. Това е забележителна промяна за политик, който се постара Гърция да бъде използвана като пример за назидание на останалите в ЕС по отношение на финансовата дисциплина.

Истинският дебат по темата в Брюксел тепърва започва. Освен как да се държат с Великобритания, останалите 27 ще трябва да помислят и дали да ползват Brexit за възможност за задълбочаване на интеграцията, или да позволят повече гъвкавост на решенията. Засега сигналите според Politico са, че се върви във втората посока и ще се дава възможност на страните да не участват в определени инициативи, ако не им допадат.

Ръководителят на звеното на Carnegie в Брюксел Ян Техау написа във фейсбук, че се оформят два лагера. Първият е този на искащите бърз "развод": Юнкер, Франция, Италия. Другият е този на Меркел, холандците, ирландците и Вишеградската четворка, които искат да не се прибързва с решенията. "Целта е да се спечели време и да се оставят пазарите да свършат своята магия, така че накрая да няма пълен Brexit. Ако ситуацията е наистина толкова драматична, следващият британски премиер може да поиска специален статут вместо изход", смята Техау.

По повод притесненията на Меглена Кунева какво ще стане с българското председателство на ЕС, което е в тройка с Естония и Великобритания, ситуацията изглежда спокойна. ЕС явно вече обсъжда варианти, като един от тях е естонското или малтийското председателство да бъде удължено, за да поеме и част от британското.

В същото време Brexit взе втората си жертва след Дейвид Камерън - Великобритания остана без еврокомисар. Британският представител Джонатан Хил съобщи в събота, че подава оставка. "Не вярвам, че е справедливо да продължавам като британски еврокомисар сякаш нищо не се е случило", се казва в изявлението на Хил, който отговаря за финансовите услуги в ЕС. Този пост вече е прехвърлен към латвиеца Валдис Домбровскис.

Петицията за нов референдум

Над 3.1 милиона души се подписаха под онлайн петиция на сайта на британския парламент, призоваваща за насрочване на нов референдум за членството на страната в ЕС. При подписали се поне 100 000 души текстът задължително се обсъжда в дебати от парламента, а правителството е длъжно да отговори официално. Авторите, привърженици на членството на Великобритания в ЕС, призовават правителството "да приложи правило, че ако "за" или "против" са гласували по-малко от 60%, при избирателна активност под 75% трябва да има друг референдум". Това обаче е пренаписване на правилата със задна дата и надали ще бъде прието на сериозно от депутатите.

Крайните резултати от референдума от 23 юни са 51.9% за напускане и 48.1% за оставане в ЕС при активност под 72%. Това обаче е пренаписване на правилата със задна дата и надали ще бъде прието на сериозно от депутатите.

В лейбъристката и консервативната партия започнаха ожесточени вътрешни боричкания

В лагера на лейбъристите започна бунт. Поводът бе среднощното решение на лидера на партията Джеръми Корбин да уволни външния министър в сянка Хилъри Бен. По думите на Бен това се е случило, след като той е изразил съмнения в "лидерството" на Корбин по телефона в събота вечерта. До редакционното приключване на броя уволнението на Бен бе последвано от оставки на поне шестима други министри в сянка и няколко депутати. Повечето от подалите оставка твърдят, че Джеръми Корбин не е бил достатъчно отдаден по време на кампанията за оставане в ЕС и смятат, че под неговото лидерство партията не може да спечели следващите парламентарни избори. Състоянието в Консервативната партия не е много по-добро. Започна борба за поста на Дейвид Камерън, след като той подаде оставка като министър-председател. Като най-силен кандидат поне сред избирателите на торите, гласували за излизането от ЕС, се очертава лицето на кампанията за напускане - бившият кмет Борис Джонсън. Срещу него обаче вече се организират ядра на съпротива. Едното е на вътрешния министър Тереза Мей, която стана известна с безкомпромисната си политика по отношение на миграцията.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    Неразбираемата политика към мигрантските вълни от м.г. на г-жа Меркел и диктатът, на който подложи политическия елит на ЕС да кандисат да платят 3 млрд Е за изнудването от президента Ердоган, са реалният катализатор на процесите, чиито финал е резултата от британския референдум.
    Брекзитът е поредното пренебрегнато предизвикателство, за което европейските лидери по традиция не са готови. Ясно е, че нямат план Б. За пореден път събитията изпревариха политиците. За пореден път се показа голямата пропаст между политическия елит и обществата в националните държави.
    От резултатите от референдума във Великобритания печелят ИД, Арабската лига и САЩ, не Русия, както твърди Н.Пр. посланикът дьо Кабан.
    И докато европолитиците говорят първосигнално, за да прикрият ступора си, в Щанхайската организация за сътрудничество (ШОС) онзи ден приеха ключови нови членове - Индия и Пакистан.
    Докато европейският икономико-политически модел върни към разпад, евразийският се разраства.

    Нередност?
  • 2
    lvr1411673376377706 avatar :-|
    Slavtcho Gueorguiev
    • - 5
    • + 11

    До коментар [#1] от "D-r D":
    "Докато европейският икономико-политически модел върни към разпад, евразийският се разраства. "
    Аз не съм забелязъл голям поток желаещи за имигриране към Шанхайската организация. Даже наобратно - хората от "разрастващата се" ШОС искат да живеят в Европа. Толкова за привлекателноста на азиатския модел.
    Още:
    "И докато европолитиците говорят първосигнално, за да прикрият ступора си" - ние такава дума като ступор нямаме в българкия език, но такава има в руския. Трябва по добре да превеждаш каквото ти наредят от Москва.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#2] от "Slavtcho Gueorguiev":

    Славчо някой си, нито руски знаеш, нито с някакво друго знание блестиш.
    Думичката, която те е затруднила толкова много, е термин, който в медицината се използва за обозначаване на определено състояние: двигателна обездвиженост при напълно запазена функция на съзнанието. Има различни видове ступор...
    Няма да ти ги описвам, защото каквото и да прочетеш, все Москва ти пищи в ушите.
    Всъщност и за такива състояния като твоето има термин. Потърси помощ. При друг психиатър. Аз не поемам толкова тежки случаи.

    Нередност?
  • 4
    mihail_p avatar :-|
    mihail_p
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    ей консултатна.
    я пиши на руски.
    че на български не ти се разбира,

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев

    "Не вярвам, че е справедливо да продължавам като британски еврокомисар сякаш нищо не се е случило", се казва в изявлението на Хил"

    Бареков???

    Нередност?
Нов коментар