🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британското земеделие след Brexit

60% от износа на храни и селскостопанска продукция от Обединеното кралство е за ЕС. Ако искат да запазят този пазар, фермерите ще трябва да продължат да се съобразяват с ограниченията, срещу които се обявиха на референдума

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Английските фермери, 2/3 от които подкрепиха излизането на Обединеното кралство от ЕС, като че ли взеха по-скоро импулсивно, отколкото рационално решение. Големият им проблем с Брюксел винаги е бил, че евробюрократите налагат твърде много ограничения и допълнителни изисквания, с които Лондон не е съгласен и върху които не може да повлияе в достатъчна степен. Примери в това отношение са забраната на ГМО и на различни препарати за растителна защита (глифозат, препаратите от групата на неоникотиноидите, за които няма доказателства, че влияят върху намаляване популацията на пчелите), повишените изисквания за хуманно отношение към животните и много други. Обединеното кралство винаги се е противопоставяло на директната подкрепа (субсидиите) за земеделието и е настоявало за ограничаване влиянието на Първи стълб от ОСП (по който вървят директните плащания). В този смисъл селскостопанският отрасъл на Острова е много по-близък като разбирания до САЩ, отколкото до Европа.

Същевременно обаче излизането на страната от ЕС далеч не означава, че нещата които дразнят английските фермери ще изчезнат като с магическа пръчка. По-голямата част (60%) от износа на храни и селскостопанска продукция на страната е за ЕС и ако стопаните искат да запазят този пазар, те ще трябва да продължат да се съобразяват с редица изисквания. Същевременно обаче транзакционните разходи при търговията с ЕС ще нараснат неминуемо. А и излизането от Общността няма да спре неправителствения сектор, зелени организации, потребителските асоциации и всякакви лобисти за права на животните и пр. да оказват натиск за по-стриктни правила върху производството на храни.

Страната не би могла да спечели кой знае какво и от либерализиране на режима за ГМО. Тя не е специализирана в отглеждането на царевица, соя и памук – културите, при които биотехнологиите са на най-високо равнище, а фуражна пшеница, към която няма особен интерес за ГМО разработки. Така че дори да реши да развива био технологиите, Лондон ще трябва да инвестира значителни средства в научно-изследователска работа, за да разработи нови сортове за съответните култури, които да отговарят на специфичните климатични условия на острова.

Така стигаме и до въпроса с финансирането. Към момента близо 1/5 от средствата за научни изследвания, отпускани от ЕК се печелят от проекти на базирани в Обединеното кралство учени. Когато достъпът до това финансиране секне, той ще трябва да бъде заместен от заинтересования бизнес и/или от държавата.

Що се отнася до финансирането на селскостопанския сектор слабо вероятно е директните плащания към фермерите да се запазят. Официалното становище на Министерство на финансите и на Министерство на земеделието е, че директните плащания трябва да отпаднат, а публичната подкрепа да се концентрира във Втори стълб (подпомагането на инвестициите на фермерите). Отделно от това за спестените от вноски към бюджета на ЕС малко над 6 млрд. паунда (като се приспадне рабата) ще има много апетити по всички бюджетни пера – здравеопазване, образование и пр.

Едно е сигурно – британските фермери ги очакват интересни времена. Но пред Обединеното кралство се отваря едно примамливо според мен предизвикателство. То може да последва примера на Нова Зеландия от 80-те и да докаже на практика, че дори в Европа може да се прави конкурентно земеделие без субсидии, което успешно намира своите ниши и създава търсени експортни продукти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    desolater avatar :-|
    Desolater
    • + 2

    Силно се съмнявам в британското земеделие. Собствениците "земеделци" и там разчитат повече на парите от субсидии, отколкото на продажби, а всички работници не са англичани включително и мениджърите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал