САЩ призовават Европа да разхлаби мерките за икономии заради Brexit

Американското правителство смята, че Великобритания трябва да затвърди позициите си в НАТО

Американският президент Барак Обама смята, че европейските правителства трябва да наблегнат на икономическия растеж.
Американският президент Барак Обама смята, че европейските правителства трябва да наблегнат на икономическия растеж.
Американският президент Барак Обама смята, че европейските правителства трябва да наблегнат на икономическия растеж.    ©  KEVIN LAMARQUE
Американският президент Барак Обама смята, че европейските правителства трябва да наблегнат на икономическия растеж.    ©  KEVIN LAMARQUE

Резултатите от референдума във Великобритания и намеренията на страната да напусне Европейския съюз несъмнено ще имат ефект в световен мащаб. Според високопоставени представители на американското правителство обаче правилният начин да се ограничат негативните последствия е европейските правителства да облекчат строгите мерки за икономии и да се фокусират върху увеличение на икономическия растеж, пише Financial Times. Така ще се потисне популиската негативна реакция, която провокира британските граждани да гласуват за напускане на ЕС, добавя източникът.

Притесненията на САЩ

По време на среща с канадски и мексикански лидери в Отава американският президент Барак Обама каза, че британският вот на референдума за излизане от ЕС повдига "дългосрочни притеснения за световния растеж", предава ВВС. Той добави, че Brexit може да замрази възможностите за инвестиции във Великобритания или Европа като цяло и призова британския министър-председател и другите лидери от ЕС да осигурят спокоен процес за напускане на евросъюза. Той каза също, че подготовката от страна на централните банки и финансовите министри показва, че "световната икономика в краткосрочен план ще се задържи стабилна".

Според Вашингтон нежеланието на водещи икономики като Германия да направят повече за стимулиране на икономически растеж продължава да подкрепя общественото недоволство. Високопоставен служител на американското правителство каза пред Financial Times, че Европа се нужда от по-малко фискално твърди икономически политики, за да се справи с популизма.

Великобритания да затвърди позициите си в НАТО

Администрацията на Обама също е била изненадана от резултатите от референдума във Великобритания. Според представители на американското правителство на този етап едва ли има начин Обединеното кралство да преобърне вота. Въпреки това от Вашингтон смятат, че геополитическият ефект няма да е толкова голям, ако Великобритания и останалата част от Европа открият начин да запазят тесни икономически и политически отношения.

САЩ насърчава британските си колеги да заемат по-голяма позиция в НАТО (нещо, което препоръчва и на другите страни от ЕС) и да инвестират повече в отбрана. "Напълно възможно е Великобритания да засили позициите си в НАТО като опит да компенсира факта, че вече не е член на Европейския съюз", обяснява високопоставен представител на щатското правителство пред Financial Times.

Смяна на позициите

Отношенията между САЩ и Германия най-вероятно ще станат още по-значими след излизането на Великобритания от ЕС. Въпреки това американското правителство има донякъде несъвместими виждания за икономическите ограничения по време на преговорите за гръцкия дълг, като тези сблъсъци може да продължат и по време на преговорите за Brexit.

Все пак обаче представител на американското правителство твърди, че САЩ са подготвени да се справят с напускането на Обединеното кралство именно заради силната си връзка с Германия и Франция. "Ако водехме този разговор преди двадесет години, последствията от Brexit щяха да са много по-големи за САЩ, тъй като тогава Вашингтон използваше Лондон като своя канал във вътрешноевропейските дебати", казва той.

"ЕС ще се адаптира, Великобритания и САЩ също, така че да има минимално влияние върху здравето и стабилността на западното общество", обясни източник от Вашингтон пред Financial Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Абе лош контрол на преброяването на гласовете. Виж само как се справиха в Испания.

    Нередност?
Нов коментар