Германците отпращат все повече мигранти без документи по границите си

Логично е, когато има по-голям наплив, да има и по-строг контрол

Мигрантите, които са спирани на германската граница, идват предимно от Австрия
Мигрантите, които са спирани на германската граница, идват предимно от Австрия
Мигрантите, които са спирани на германската граница, идват предимно от Австрия    ©  MICHAELA REHLE
Мигрантите, които са спирани на германската граница, идват предимно от Австрия    ©  MICHAELA REHLE

Въпреки че Германия стана известна именно с отворените си обятия за бежанци в началото на мигрантската криза, последните статистики на външното министерство на страната сочат, че тенденцията се обръща. Германия е отказала вход в страната на над 13 хил. мигранти по своите граници между януари и юни тази година. Това е с почти 50% повече, отколкото за същия период на миналата година - близо 9000, пише Wall Street Journal.

Затягане на мерките

През юли тази година 16 160 мигранти са преминали през германската граница, като така общият брой на търсещите убежище в страната стига до над 238 хил. души от януари до юли.

Повечето отпратени мигранти са били по границата с Австрия, като те не са можели да представят валидни визи или разрешителни за пребиваване. Вътрешното министерство твърди, че най-много мигранти идват от Афганистан, следвани от сирийци, иракчани, иранци и мароканци. Напливът на търсещите убежище в Германия се забавя тази година, но остава над нивата отпреди няколко години.

Въвеждането на контрол по границите през септември 2015 г. и увеличеният натиск върху местните власти да депортират повече мигранти от страна на вътрешния министър Томас де Майзер явно постигат желаните резултати. Германските власти увеличават и броя на депортирани мигранти, като през първата половина на 2016 г. те са 13 743, докато през цялата 2015 г. са били 20 888. Ако се следва това темпо, най-вероятно броят на депортираните мигранти през 2016 г. ще надмине този през миналата.

Усилията на Германия да приеме по-малко мигранти или да ги връща вероятно са следствие от факта, че над милион мигранти са влезли в страната само през 2015 г., като властите не смятат, че може да се обслужи такъв наплив и тази година. Освен това случаите на насилие от последните седмици в Южна Германия, извършени от хора с мигрантски профил, допълнително внасят напрежение.

Възмущенията на левицата

Новите статистики са публикувани в отговор на искане за официална информация от членката на Бундестага Ула Йелпке и други членове на левицата. Всички те определят правителствените политики за мигрантите като "безотговорни", тъй като значели, че повече хора се налага да се върнат в кризисни региони, пише Deutsche Welle.

"В Германия практиката за нехуманни масови депортации е станала все по-установена Броят на колективните депортации се е увеличил значително в сравнение с предишни години - те са 74% от всички депортации", обяснява Йепке в изявлението си, цитирано от Deutsche Welle. "Европейският съюз и [германското] правителство не успяват по разумен начин да координират получаването и обработването на молбите за убежище, но когато става дума за депортации, те се престарават", добавя тя. "Това е обратното на хуманна бежанска политика."

От бежанската организация Pro Asyl, които иначе не подкрепят германската мигрантска политика, не са съгласни, че тези данни имат толкова голямо значение, колкото левицата им придава. Мигрантите, които все пак идват от държави, разкъсвани от война, не са допускани в страната и явно не са кандидатствали за убежище, защото в противен случай щяха да имат право да влязат. Все пак посочената причина за недопускане в Германия е липсата на документи. "Разбира се, че има увеличение на броя на депортациите", казва представител на Pro Asyl пред DW. "Но не е ясно дали е имало случаи, в които молба за убежище е трябвало да бъде направена - може да са казали, че искат да подадат молба в друга страна... Броят [на отказите] наистина се е увеличил - имаше политика на относително отворени граници през последните няколко години... Но с повече хора на границата ще има и сравнително по-висок брой на откази", добавят от Pro Asyl.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ck avatar :-|
    ck
    • + 1

    Въведете някък филтър за мигрантите от Африка и Азия. Защото тези хора продължават да се плодят като зайци и няма вероятност да променят навиците си.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Започнаха да се усещат предизборно...

    250 хиляди човека, от тях около 90% ще се разселят по мюсюлмански квартали, ще ходят в училища с мюсюлманчета и накрая ще станат по-големи и по-заможни фундаменталисти от събратята си в Азия. Териториалното разпръсване е нещо, което за 10 години ще елиминира почти всички проблеми на мултикултурализма. Само че БХК не иска, защото ще остане без бизнес. Същия ефект се получава и при западните им "колеги".

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "ck":

    Има вероятност - с какъвто се събереш, такъв ставаш. Само дето в гетата се събират с арабите и стават араби. Ако набуташ чистоплътен ариец в техния квартал да учи и да се развива, и той ще стане мюсюлмански фундаменталист.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Чистокръвен*

    Нередност?
Нов коментар