🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Половината европейци смятат, че бежанският поток увеличава риска от тероризъм

Изследване на Pew Reseach Center в десет страни показва ефектите от възхода на анти-имигрантската политическа риторика в Европа

Само в Германия и Швеция мнозинството от хората смятат, че бежанците могат да допринесат към местните икономики със своите таланти и умения.
Само в Германия и Швеция мнозинството от хората смятат, че бежанците могат да допринесат към местните икономики със своите таланти и умения.
Само в Германия и Швеция мнозинството от хората смятат, че бежанците могат да допринесат към местните икономики със своите таланти и умения.    ©  Fabrizio Bensch
Само в Германия и Швеция мнозинството от хората смятат, че бежанците могат да допринесат към местните икономики със своите таланти и умения.    ©  Fabrizio Bensch

Вълната от бежанци към Европа и заплахата от тероризъм са свързани в умовете на половината европейци, показва изследване на Pew Research Center, публикувано тази седмица. Проучването, проведено през април и май тази година в десет европейски страни, на практика демонстрира ефекта от активната анти-имигрантска риторика, капитализирана умело от крайнодесни политици в цяла Европа, както и засилването на страховете след атентатите в Париж и Брюксел.

В осем от изследваните десет страни половината или повече от населението вярва, че бежанците увеличават вероятността от терористична атака в тяхната страна. България не е включена в проучването, но резултатите от местни социологически проучвания кореспондират с негативните нагласи, които демонстрират държавите от Вишеградската група (Полша, Унгария) в изследването на Pew Research Center.

Изследването показва, че страховете за сигурността, свързани с бежанците, са придружени и от икономически притеснения. Половината европейци в пет от изследваните държави казват, че бежанците са заплаха за техните работни места и за социалната система. За унгарци, поляци, гърци и италианци това е най-голямото притеснение. В същото време Швеция и Германия са единствените държави, където поне половината от запитаните твърдят, че бежанците правят тяхната нация по-силна със своите умения и таланти. Страховете, свързващи бежанците с престъпността, са далеч по-малко разпространени, въпреки че почти половината италианци и шведи казват, че бежанците са по-отговорни за престъпността, отколкото други групи от обществото.

Бежанците са в тежест, защото ни вземат работните места и социалните помощи

Create bar charts

Изследването установява и влошаване на образа на мюсюлманите в Европа. За една част от европейските граждани представата за бежанците е повлияна от части от негативните нагласи към онези мюсюлмани, които вече живеят в Европа. В Унгария, Италия, Полша и Гърция шест от всеки десет казват, че имат неодобрително отношение към мюсюлманите в тяхната страна.

Тези негативни нагласи са отчасти свързани с убеждението, че мюсюлманите не искат да участват в обществото, показва Pew Research Center. Така например във всяка една от държавите, включени в изследването, преобладава мнението, че мюсюлманите предпочитат да се отличават от останалата част от обществото, отколкото да приемат обичаите и начина на живот на съответната страна.

Докато повечето европейци смятат, че вълната от бежанци може да доведе до повече тероризъм, далеч по-малко са притесненията, че мюсюлманите, които вече живеят на континента, могат да симпатизират на екстремисти. Процентът на населението, което казва, че повечето или много мюсюлмани в тяхната страна симпатизират на ИДИЛ, е по-малко от половината във всяка страна, участвала в изследването. Все пак 46% от италианците, 37% от унгарците, 35% от поляците и 30% от гърците мислят, че мюсюлманите в техните страни са благоприятно настроени към подобни екстремистки групи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Защо изобщо повишаването на тероризма се обвързва с расизъм?! При тази разхлабена гранична проверка, която не може да сортира пакистанци и афганистанци от сирийците, опасността е огромна! Освен това основната мотивация за бойците на ИДИЛ е, че получават много високи възнаграждения за участието си в армията им и след това ги пращат към Европа! И ние ги пускаме!

    Нередност?
Нов коментар