🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгария гласува против имигрантите, но референдумът е невалиден

Орбан иска да внесе поправки в конституцията, така че ЕС да не може да разселва бежанци в страната

Почти всички унгарци, които гласуваха на референдума в неделя, отхвърлиха имигрантските квоти на ЕС. Избирателната активност обаче е била под изисквания праг, което прави допитването невалидно. Това е удар по надеждите на премиера Виктор Орбан за категорична победа, която да използва в конфронтацията си с Брюксел, пише Reuters.

Според официалните данни 98.3% от гласувалите са отхвърлили квотите, но само 40% от около 8.26 млн. гласоподаватели са пуснали валидна бюлетина, което е по-малко от необходимите 50%, за да бъде признат резултатът за валиден. Орбан обаче не признава поражение и заяви, че "забележителният" резултат трябва да бъде взет предвид от тези, които вземат решенията в ЕС. По думите му повече унгарци са се обявили против имигрантските квоти, отколкото са гласували за членството в ЕС на референдум преди приема на страната в блока през 2004 г.

"Тринадесет години след като голяма част от унгарците гласуваха на референдум за присъединяване към ЕС, днес те направиха така, че гласът им отново да бъде чут по европейски въпрос. Постигнахме забележителен резултат, тъй като надминахме резултата от допитването за присъединяването към ЕС", посочи Орбан.

Омаловажаване на избирателната активност

Още докато течеше гласуването в неделя, Орбан се опита да омаловажи важността на избирателната активност, заявявайки, че от значение гласовете против квотите да надвишават тези, които ги подкрепят. В понеделник той каза, че ще внесе поправки в конституцията, за да гарантира, че ЕС не може да разселва имигранти в Унгария, макар че избирателната активност на референдума е била под прага. "Тази подкрепа на хората ме задължава да действам. Управляващата партия вярва, че подходящата, честна и необходима стъпка е да се даде законова тежест на волята на хората. Затова поставям началото на поправки в конституцията", заяви Орбан.

Унгария се обявява против политики, според които ще трябва като всички страни - членки на ЕС, да приеме своя дял от търсещите убежище в блока. Орбан твърди, че решението дали да се приемат имигранти е въпрос на национален суверенитет. И допълва, че страната, която е християнска, не иска да подслонява голям брой мюсюлмани, тъй като те представляват риск за сигурността.

Унгарският премиер се подготвя за още битки с Брюксел. Според анализатори той ще използва референдума, за да поддържа имигрантската тема сред приоритетните в политическия дневен ред както у дома, така в ЕС. Някои опозиционни партии обаче се възползваха от недостатъчната избирателна активност, за да атакуват Орбан. Крайнодясната партия "Йоббик" нарече допитването фиаско и призова премиера да подаде оставка.

Невалидният вот е удар по усилията на Орбан да накара Брюксел да промени имигрантските си политики. "Очевидно правителството се опитва да продаде това като успех, но това не е успех, а показва, че управляващата партия не може да мобилизира повече гласоподаватели от своята собствена база плюс избирателите на "Йоббик", казва Ксаба Тот, анализатор от Republikon Institute.

Бойкотът успя

Докато Орбан твърди, че имигранската политика трябва да е вътрешен въпрос, правозащитни организации обвиняват правителството, че насажда страх и омраза с агресивната си кампания преди референдума. Още от началото на юли в Унгария се разрази яростен дебат каква да бъде най-добрата стратегия на референдума за тези, които се обявяват против премиера. "Най-добрият отговор на допитването на Орбан е бойкотът", написа Hungarian Spectrum. Обединение от 22 неправителствени организации публикува изявление, призоваващо за неучастие в референдума, тъй като той "не позволява заявяването на нашите общи ценности, няма смисъл и е нечовечен". Много унгарци се обединиха под мотото "Остани си вкъщи, остани в Европа!" и тяхната стратегия в крайна сметка проработи.

"Очевидно правителството ще изтъкне процентът от хората, гласували с "не". Но не трябва да има никаква грешка – това е несъмнена загуба. Това не означава, че мнозинството от унгарците сега подкрепят квотите на ЕС или са отворени към бежанците и имигрантите. Всички проучвания показват, че унгарците са сред хората с най-много предразсъдъци в ЕС. Както повечето европейски избори и референдуми и този беше предимно вот относно вътрешната политика. Голяма част от хората, които са против бежанците, показаха, че са против Орбан дори още повече. Те не искаха да подсилят позициите му, дори ако това можеше да помогне да се задържи "Унгария за унгарците", твърди Кас Муде от University of Georgia в анализ за Huffington Post. Според него това е възможност за либералните демократи в Унгария и ЕС най-накрая да развият конструктивна алтернатива на нелибералната демокрация на Орбан.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glog avatar :-|
    glog

    По изключение (впрочем, във форума на Капитал това се случва не рядко, за разлика от форума на Дневник) този път в този форум е казана истината за резултата от референдума. Според статията, тя се състои в това, че ≪Както повечето европейски избори и референдуми, и този беше предимно вот относно вътрешната политика. Голяма част от хората, които са против бежанците, показаха, че са против Орбан дори още повече. Те не искаха да подсилят позициите му, дори ако това можеше да помогне да се задържи "Унгария за унгарците", твърди Кас Муде от University of Georgia в анализ за Huffington Post.≫

    Е, това означава, че за Орбан този резултат е нещо като пирова победа. Макар и да не е съвсем същото.

    Нередност?
  • 2
    cristo_n avatar :-|
    cristo_n
    • - 1
    • + 1

    Значи, аз разбирам споделената отговорност в ЕС така: ЕС да има право да разселва квоти от имигранти в други страни (това е солидарност с останалите държави), но отделните държави да имат право да решават какво да правят с имигрантите, които са им били изпратени - дали да си ги държат и да ги приобщават (и колко време да ги държат), или ДА ГИ ЕКСПУЛСИРАТ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА ЕС!

    Нередност?
  • 3
    xm... avatar :-|
    xm...
    • - 1

    [quote#1:"glog"]това означава, че за Орбан този резултат е нещо като пирова победа. [/quote]
    Нищо подобно!
    Въпреки, че е невалиден, референдумът изигра както вътрешно, така и външнополитическата си роля точно както я искаше Орбан.
    Даже си мисля, че дори свръх това, което му се искаше.
    Вътрешнополитически - подкрепа на твърдо едни 40% от гласоподавателите. Което го легитимира отново като безспорен вътрешнополитически доминатор.
    Външнополитически - получи гръб и мандат от едни 4 милиона унгарци да се репчи на "Брюксел". Няма значение дали референдумът е валиден или не - гласовете са легитимни!
    На всичкото отгоре Орбан получи и бонус, който (май?) не е очаквал.
    Бонусът е, че референдумът е ... невалиден. Звучи парадоксално, но е така! Защото Орбан получава "бройката" и "гърба", но не получава "задължението" от поставения на унгарсците въпрос, ако референдумът беше валиден. И Орбан сега може да си лавира както му е удобно и да си ползва само "плюсовете", а защото референдумът е невалиден - да се прави на разсеян за "минусите"!
    Което и прави, както виждате :)

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Необходима е особена форма на въображение, за да изкарате резултат 98,3% като губещ, пък дори и при 40% избиратели.

    Нередност?
Нов коментар