Знаете ли, че мигрантите хапят

Основната цел на референдума в Унгария е да засили вътрешната популярност и външния имидж на премиера Виктор Орбан

   ©  Надежда Чипева

Темата накратко:

- Гласуването на 2 октомври ще бъде кулминацията на усилията на Орбан да торпилира схемата, според която страната му би трябвало да приеме около 1300 бежанци.

- Квотната система за бежанци така или иначе е неработеща и политически мъртва, но е чудесна платформа за Орбан да разпространява популистките си послания.

- Освен инструмент за повишаване на рейтинга бежанците са и лесен начин за отклоняване на вниманието от други въпроси.

- Референдумната авантюра на Орбан няма потенциала да бъде Brexit-момент за ЕС. Но ще бъде предизвикателство към авторитета на Брюксел и най-вече към лидерството на Ангела Меркел.

"Знаете ли, че средният унгарец вижда повече НЛО-та, отколкото бежанци през живота си?" Плакати с този надпис са част от сатирична кампания срещу референдума в Унгария за отхвърляне на мигрантските квоти в ЕС. По улиците на Будапеща и други унгарски градове тези постери съжителстват с далеч по-многобройните правителствени такива с послания като "Не излагайте бъдещето на Унгария на риск", изписани на фона на националния флаг.

Гласуването на 2 октомври ще бъде кулминацията на усилията на унгарския премиер Виктор Орбан да торпилира схемата, според която страната му би трябвало да приеме около 1300 бежанци. Предложената миналата година квотна система за разпределяне на бежанци в ЕС така или иначе е неработеща и политически мъртва. Но е чудесна платформа за Орбан да разпространява популистките си послания. Критиците му го обвиняват, че харчи пари на данъкоплатците, за да насажда ксенофобия, и използва референдума като циничен инструмент за вдигане на подкрепата за партията си ФИДЕС и за засилване на влиянието си в Брюксел.

Едно предизвестено "не"

"Съгласни ли сте ЕС да може да разпорежда задължително заселване на чужди граждани в Унгария без съгласието на парламента?" На така формулирания въпрос на референдума категоричното "не" на унгарците няма да е изненада за никого. Според последните социологически проучвания близо 73% от тях смятат да гласуват точно така. Единствената интрига е дали активността ще надхвърли нужните 50%, за да бъде допитването валидно.

Когато лятото на миналата година през Стария континент преминаха стотици хиляди бежанци, много от тях пресякоха Унгария на път към Западна Европа. Но след затварянето на т. нар. Балкански маршрут и сключването на мигрантската сделка между ЕС и Турция, сега границата между Унгария и Сърбия е относително спокойна в сравнение със сцените от 2015 г. Докато в пика миналия септември пресичаха по над 10 000 души дневно, сега има дни, в които нито един мигрант не влиза в страната, а в други "транзитни зони" около пунктовете Хоргош и Томпа пропускат по максимум 30 души.

Наскоро правителството обяви, че планира изграждането на втора ограда на границата със Сърбия в допълнение към издигнатите миналата година телени съоръжения. Освен това в момента унгарската полиция набира 3000 "гранични ловци". Става въпрос за цивилни, които след шестмесечно обучение ще бъдат разположени на границата, екипирани с огнестрелни оръжия, парализиращ спрей и полицейски палки, за да спират мигранти заедно с полицията и армията. И в момента крайгранични общини ползват услугите на граждански патрули, които да сплашват бежанците. Освен това Унгария прие закон, който позволява полицията да изтласква обратно към Сърбия мигранти, задържани в ивица до осем километра от границата.

Подобни неща накараха люксембургския външен министър Жан Аселборн наскоро да заяви, че Унгария "не е далече от това да издаде заповед да се стреля срещу бежанци", и призова страната да бъде изгонена от ЕС, защото третира търсещите убежище "по-зле от диви животни". За Орбан обаче мигрантите са "отрова" и референдумът ще е началото на "битката до смърт" срещу плановете на ЕС да ги разпределя в отделните страни. Въпреки външното неодобрение обаче твърдият курс носи вътрешни дивиденти и се оказва успешна формула за повишаване на популярността. Според последните проучвания мнозинството унгарци подкрепят политиката на Орбан и страхът от мигрантите става все по-голям въпреки намаляването на броя им.

Удобният враг

"Референдумът няма никакъв правен смисъл. Но е част от общата стратегия на Орбан да превръща бежанците в политическа тема номер едно, за да вдига подкрепата си. За популистки лидер като него е много важно да има врагове, да прокара разделителна линия между нас, унгарците, и тях, другите. Сега врагът са мигрантите", казва пред "Капитал" Ищван Хегедуш, председател на неправителствената организация Hungarian Europe Society. От Европейската комисия припомниха през седмицата, че страните-членки са длъжни да изпълняват вече взети решения на ЕС и ако Унгария не го прави, рискува наказателна процедура. Резултатите от допитването обаче може да бъдат взети под внимание за бъдещи разпределения на квоти.

Дори самият Орбан признава, че референдумът няма как да промени настоящата политика на ЕС спрямо мигрантите. В статия за Politico директорът на Open Society Initiative for Europe Горан Булдиоски определя допитването като "по-скоро упражнение по PR, отколкото изразяване на демократична воля - опит за укрепване на имиджа на Орбан като лидер на зараждащата се популистка, националистическа и регресивна Европа".

Във вътрешен план ксенофобската риторика помага на Орбан да привлича електорат от крайнодясната неонацистка партия "Йоббик", която е втора по популярност след управляващата ФИДЕС. Освен инструмент за повишаване на рейтинга бежанците са и лесен начин за замитане на други въпроси. "Както във всички други страни, вътрешнополитическите разногласия и нерешени проблеми, които играят в Унгария, са цял куп - като се започне с данъците и се свърши с образованието. Затова бежанците се явяват стратегически изгодни за отклоняване на общественото внимание," казва пред "Капитал" австрийският политолог Петер Филцмайер, който не изключва предсрочни избори в Унгария.

През февруари 2015 г. одобрението за ФИДЕС бе 27%. Управлението на Орбан бе затънало в корупционни скандали, които бяха една от причините за антиправителствените протести през пролетта на миналата година. Недоволството от здравеопазването и образованието се трупаше. И тогава дойде бежанската криза и удобно обърна дневния ред. Миналия месец рейтингът на ФИДЕС стигна 37%. "Подкрепата за партията се качва, когато дебатът е за миграцията, и спада, когато е за други въпроси. За ФИДЕС е жизненоважно да държи миграцията на дневен ред", обобщава пред Reuters Чаба Тот, директор на изследователския институт "Републикон".

На референдум като на война

Яростната агитация в месеците преди референдума, струвала според опозицията най-малко 16 млн. евро, говори точно колко висок е политическият залог. Унгарските градове са залети от хиляди плакати и билбордове с надписи като "Знаете ли, че атаките в Париж бяха извършени от мигранти?", "Знаете ли, че от началото на мигрантската криза над 300 души в Европа са умрели от терористични атаки?" и "Знаете ли, че Брюксел иска да депортира в Унгария еквивалента на цял град мигранти?" Всяко унгарско домакинство получи брошура, обясняваща, че в западноевропейските градове има зони, забранени за влизане, където мигрантите са взели контрола. Акцията предизвика официални протести от няколко европейски държави. А унгарците, живеещи в други страни от ЕС, получиха "лично писмо" от Орбан, в което той ги агитира да гласуват с "не" на референдума: "Призовавам ви да не рискувате бъдещето на нашите деца."

"Опозицията няма никакъв шанс. Ресурсите на управляващата партия са несравнимо по-мощни. Дори в минутите за реклама по време на предаването на олимпийските игри вървяха непрестанно антиимигрантски материали", казва пред "Капитал" Андраш Биро-Наги, директор на института Policy Solutions. Всъщност най-голямата съпротива срещу Орбан идва не от традиционната опозиция като социалистите и Демократическия форум, които са съвсем беззъби и дезорганизирани, а от шумната политическа група "Кучето с две опашки". Формацията, която използва хумор, за да иронизира кампанията на ФИДЕС, успя да набере близо 100 000 евро от дарения, с които да отпечата свои плакати с послания като "Знаете ли, че има война в Сирия", "Знаете ли, че един милион унгарци искат да емигрират" и "Знаете ли, че някое дърво може да се стовари върху главата ви." Има и надпис, който гласи: "Извинявайте за нашия премиер". "Това е най-голямата грешка на правителството. През последната година и половина то похарчи пари на данъкоплатците, за да насажда омраза", казва пред EUObserver лидерът на "Кучето с две опашки" Гергели Ковач.

Да натриеш носа на Брюксел

Референдумната авантюра на Орбан няма потенциала да бъде Brexit-момент за ЕС. Но ще бъде предизвикателство към авторитета на Брюксел и най-вече към лидерството на германския канцлер Ангела Меркел, която вижда споделянето на бремето на бежанската криза като проява на европейска солидарност. "Всичко това се случва за сметка на важния дебат за бежанците, който не се провежда", отбелязва пред "Капитал" Улрике Геро, директор на Департамента по европейски политики и изследване на демокрацията към Дунавския университет в Кремс, Австрия и основател на European Democracy Lab.

Въпросът е какъв ще е следващият ход на унгарския премиер и какво се опитва да постигне. "Орбан ще отиде на следващия Европейски съвет и ще каже: Вижте, моите унгарци ме подкрепят с 60%. А всъщност да се очаква, че гражданите разбират от квотен принцип, е абсурдно. Както беше с холандците, които отхвърлиха асоциирането на Украйна. Друг е въпросът, че квотната система не е работеща", смята Геро.

Началникът на кабинета на Орбан Янош Лазар намекна преди дни, че ако референдумът е валиден и успешен, Будапеща може да го използва като повод да поиска промяна на основополагащите договори на ЕС в посока връщане на правомощия на националните държави. Друг е въпросът каква подкрепа в ЕС може да намери Унгария за подобно нещо. Но е ясно, че амбициите на Орбан нарастват. "Той ясно показва, че има европейски дневен ред, който отива отвъд миграцията. Самият Орбан го поставя по следния начин - при правилните обстоятелства, вчерашната черна овца може да се превърне в лидер на стадото", отбелязва пред в. Financial Times Петер Креко от базирания в Будапеща аналитичен център Political Capital. Нищо, че за момента шансовете за това са по-малки, отколкото някой да види НЛО.

По темата работи и Светломира Гюрова

Кризата, която продължава да разделя ЕС

"Квотите днес очевидно разделят ЕС и затова мисля, че са политически мъртви," заяви преди дни словашкият премиер Роберт Фицо, който в момента председателства ЕС. Планът за разпределяне на 160 000 бежанци в страните от ЕС беше приет миналата година от Европейския съвет, въпреки че четири държави - Унгария, Чехия, Словакия и Румъния гласуваха против. След това Будапеща и Братислава заведоха дела срещу квотния механизъм пред Европейския съд в Люксембург. По определението на говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач тази система е "незаконна, неработеща и опасна". Второто е безспорно - до момента по нея са разпределени едва 5 200 бежанци.

Само че за момента няма какво да я замени. Срещата на върха във Виена миналия уикенд, посветена на миграцията по т. нар. Балкански маршрут, беше поредната, завършила без резултат и с малки изгледи за постигане на някакво съгласие в близко бъдеще. Докато Меркел говореше как ЕС трябва да сключи с Египет мигрантска сделка по подобие на тази с Турция, а Виктор Орбан обясняваше как на либийското крайбрежие трябва да се направи "гигантски бежански град", въпросът какво да се прави с вече стигналите до Европа търсещи убежище продължава да виси във въздуха.

"Нещата трябва да се ускорят," заяви Меркел по отношение на разпределението. Но остава неясно как, при положение, че съпротивата в източноевропейския лагер не отслабва. "Не се очаква Унгария да вземе участие в разселването," добави сухо Меркел. На срещата на върха на ЕС в Братислава на 16 септември страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) призоваха за "гъвкава солидарност", при която нежелаещите да приемат мигранти държави допринасят по друг начин - финнасово или с оборудване и персонал. Въпреки някои окуражаващи сигнали, че може да се търси такъв компромис, засега няма конкретен план.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 7

    пишете, пишете в Унгария балами няма! Унгарското кралство съществува нон стоп 1000 години до 1946 ,докато разни умници обсъждаха османското присъствие, иго, робство у нас!!! :-(
    не можете ги прекара.....

    Нередност?
  • 2
    bvw1434023445433113 avatar :-|
    EP
    • - 2
    • + 9

    Глупости!

    Мигрантите не хапят. Те само изнасилват, опипват децата в басейните, ядат парите на данъкоплатците, дупят се по улиците по време на молитва, правят терор актове и са тръгнали на джихат.

    Нередност?
  • 3
    gosho61 avatar :-P
    гошо
    • - 2
    • + 5

    мислите ли ,че като пишете подобни/някому и удобни/тенденциозни глупости, хората ще ви четат ,на всичкото отгоре си правите устата и да ви плащат за това Страхотен маркетинг сте приложили

    Нередност?
  • 4
    areta avatar :-|
    areta
    • - 2
    • + 8

    Че е тенденциозна статията, е най-малкият й проблем. По-големият й проблем е, че е глупава. Не можахте ли поне малко да се постараете? Няма нищо лошо да се повтаря модерната мантра за лошия Орбан, ама ако се прави качествено и фино, а внушенията са почти недоловими.

    Напоследък чета в Капитал статии на много различно ниво. За съжаление тази е от най-ниското.

    Нередност?
  • 5
    pgh1454945517488132 avatar :-|
    Molossian
    • + 3

    Не хапят ама @бът!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Това изобщо не променя факта, че Афганистанци и Пакистанци нямат никакво юридическо и морално право да са бежанци в ЕС.

    Единствените, които реално поставят тези въпроси, са "расистите" от Източна Европа. Ами като ЕС не иска да бъде спасен, поне да се спасим поединично.

    Политиците си отгледаха проблема и сега ще го оползотворят. А ние ще живеем свят, в който процентите на мюсюлмани растат, а местното етническо население намалява. И тогава няма кой да спре конфликтите.

    Нередност?
Нов коментар