Деглобализация на хоризонта на световната икономика

Анализ на Wall Street Journal предупреждава, че забавянето на световната търговия ще продължи

Brexit се прие от света като вот срещу глобализацията, твърди Никсън
Brexit се прие от света като вот срещу глобализацията, твърди Никсън
Brexit се прие от света като вот срещу глобализацията, твърди Никсън    ©  Reuters
Brexit се прие от света като вот срещу глобализацията, твърди Никсън    ©  Reuters
От 2012 г. глобалната търговия се увеличава с едва 3% годишно, над два пъти по-бавно от темповете през предходните три десетилетия.

Глобалната търговия се забавя на фона на нарастващо недоволство от ниския икономически ръст и конкуренцията. Политическата несигурност води до спад на инвестициите и нежелание за структурни реформи, а това дърпа световните икономики надолу. Въпреки усилията си да стимулират кредитите и икономиките централните банки също вече достигат своите лимити. Това поражда опасност от нови протекционистични мерки, още по-голямо забавяне на търговските потоци и буксуване на световната икономика. Това са основните изводи от анализ на Wall Street Journal.

Глобалната търговия се забавя от 2012 г.

От 2012 г. насам глобалната търговия се увеличаваше с едва 3% годишно, над два пъти по-бавно от темповете през предходните три десетилетия, се казва в анализа. Между 1985 и 2003 г. търговията е растяла два пъти по-бързо от глобалния БВП, но през последните 4 години положението се промени значително, потвърждава и МВФ в последния си доклад за световната икономика. Забавянето на търговията засяга всички – както развитите, така и развиващите се икономики, услугите и стоките едновременно.

Световната търговска организация прогнозира, че през 2016 г. световната търговия ще се увеличи с едва 1.7%, което ще е по-бавно от ръста на глобалния БВП (около 3% по прогнози на БВП) за пръв път от 15 години насам. Притесненията са, че забавянето на търговията може да са лош сигнал за дългосрочното състояние на световната икономика. През последните десетилетия глобализацията беше основен двигател на вдигането на стандарта на живот по света. Гражданите от развитите страни спечелиха от падащите цени, докато тези в развиващите се получиха по-добре платени работи. През последните два века основен принцип в икономиката е, че търговията води до ползи и за двете страни заради увеличената специализация, по-голямата ефективност, обмена на идеи и увеличаването на иновативността и продуктивността. Именно ръстът на продуктивността в крайна сметка движи нагоре заплатите и БВП.

"Добрата" новина е, че досега три четвърти от забавянето изглежда резултат от срив в инвестициите, отколкото от преднамерени действия на правителствата, твърди анализ на МВФ в последната им прогноза за световната икономика. Това означава, че забавянето на търговията по света е симптом на икономическите трудности от началото на глобалната финансова криза. Ако политиците успеят да намерят начин за стимулиране на инвестициите – дали чрез повишаване на търсенето или чрез деблокирането на пречки към предлагането – тогава търговията би трябвало отново да се ускори, се казва в анализа на изданието.

Светът върви в протекционистична посока

Но още едно заключение на МВФ е, че останалата една четвърт от забавянето на търговията може да се обясни със спад в темповете на либерализацията ѝ и увеличаващия се протекционизъм. Между 1985 и 1996 г. митата и тарифите в глобален мащаб са спаднали с около 1 пр. пункт годишно, между 1995 и 2008 г. - с 0.5 пр. пункта годишно, а от 2008 г. като цяло не намаляват изобщо. През 90-те години на ХХ век се подписваха около 30 споразумения за свободна търговия всяка година, а от 2011 г. насам – около 10 годишно.

В същото време през последните две години се появиха нови търговски бариери, например под формата на антидъмпингови мерки. Рискът сега е, че политиката, икономиката и финансите се комбинират по начин, който заплашва да преобърне глобализацията. Годините на бавен икономически растеж, стагниращи заплати и увеличаващо се неравенство подклаждат нарастваща съпротива срещу това, което мнозина виждат като нечестна конкуренция от чуждите компании и работници. Пример за това е изборната кампания за президент в САЩ и резултатите от референдума във Великобритания в полза на излизане от ЕС.

Тези тенденции подклаждат несигурност сред бизнеса и опасения от нови бариери в търговията, включително между Великобритания и ЕС. Същевременно политическата нестабилност води до по-трудно продължаване на структурните реформи от правителствата, които би трябвало да окуражат инвестициите.

Централните банки изчерпват арсенала си за подкрепа

Проблемът на сегашната враждебност към глобализацията се изразява в това, че тя се засилва във времена, когато централните банки вече изчерпват механизмите си за подкрепа на икономиките. Досега те можеха да свалят лихвите с цел да стимулират инвестициите. Но при вече отрицателни лихви в развитите страни мнозина се страхуват, че ултраразхлабената парична политика подкопава бизнес модела на банките до такава степен, че може да се наложи те да ограничат предоставянето на кредити или да увеличат таксите си за кредити. В случая на Deutsche Bank съмненията за бизнес модела й дори поставиха под въпрос оцеляването ѝ.

В такава ситуация всеки политически шок, който може да увеличи съмненията за бъдещето на глобализацията, побутва световната икономика към пропастта, тъй като всяко понижение на прогнозите за глобалния икономически растеж води до сваляне на очакванията за инфлация. Това вдига реалните ефективни лихви, което представлява нежелано затягане на монетарната политика. Съответно централните банкери се чувстват длъжни да му отговорят с още разхлабване.

Brexit увеличи още повече риска. На конференцията на консерваторите тази седмица в Бирмингам министрите обсъждаха възможностите за свободна търговия след излизането от ЕС. Но там присъстваха и лобисти, които искаха протекционистични мерки от премиера Тереза Мей. От друга страна, британският референдум беше приет като ясен вот срещу глобализацията по света, с което се появява и опасността от политическа зараза, която може да се отрази в нови пречки пред трансграничната търговия. На света може и да му е трудно да живее с глобализацията, но също така не знае как да живее без нея.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-?
    gost22

    От статията: "... Политическата несигурност води до спад на инвестициите и нежелание за структурни реформи, а това дърпа световните икономики надолу. ..."
    Ми ако политиците пречат на бизнеса... ще има "пазаруване на удобни политици" и "подмяна на нерентабилните". Протекционизма върви ако имаш проблем със суровините или голяма разлика в ефективността на труда, обаче днес имаме такова масово и евтино производство (което лесно се мести тук и там), че проблема е в липсата на платежоспособен пазар, който да купува произведеното...
    Е, може и да бъркам, обаче технологиите са достатъчно развити и ефективни, та явно другаде е проблема.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Икономиката отдавна е на ръба на капацитета си. Ако населението не спре да расте, кризите са гарантирани.

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 1

    "Между 1985 и 1996 г. митата и тарифите в глобален мащаб са спаднали с около 1 пр. пункт годишно, между 1995 и 2008 г. - с 0.5 пр. пункта годишно, а от 2008 г. като цяло не намаляват изобщо."

    Пак добре е, че все още не са почнали да растат. Снощи в едно интервю бившият френски премиер Ален Жупе направи разграничение между протекционизъм и подкрепа за националната икономика - според него все пак има някаква "субтилна" разлика между двете неща.

    Нередност?
Нов коментар