Може ли TTIP да бъде спасено

Облаците над трансатлантическото търговско споразумение се сгъстяват въпреки уверенията на Брюксел и Вашингтон, че преговорите напредват

TTIP се дави в скептицизъм    ©  Reuters

"По мое мнение преговорите с американците се провалиха. Само че никой не си го признава." С тези думи германският вицеканцлер Зигмар Габриел, изглежда, подписа смъртната присъда на търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP). Или поне на това се надява мащабното анти-TTIP движение, което набира все по-голяма инерция. Докато преговарящите от Брюксел и Вашингтон настояват, че отбелязват напредък.

Въпреки техните уверения за всички е ясно, че облаците над търговското споразумение се сгъстяват. Въпросителните и пречките са много – от засилващите се критики от някои европейски лидери през Brexit до изборите в САЩ, Германия и Франция, както и надигащият се протекционизъм от двете страни на Атлантическия океан. TTIP се дави в скептицизъм, а съдбата му е неясна.

Настроения срещу глобализацията

Габриел коментира, че американците не са склонни да направят компромис спрямо европейските искания. Според него двете страни не са постигнали съгласие по нито една от 27-те глави, които се обсъждат.

Споразумението има за цел да ограничи или премахне бариерите пред трансатлантическата търговия и инвестиции, както и да хармонизира регулациите в области, вариращи от опазването на околната среда до безопасността на храните. Брюксел и Вашингтон искат да завършат преговорите за тази потенциално най-голяма зона за свободна търговия в света преди напускането на администрацията на американския президент Барак Обама през януари. Изказванията на Габриел обаче оказват допълнителен натиск върху сделката в момент, в който настроенията срещу глобализацията нарастват както в Европа, така и в САЩ. И германският вицеканцлер не е единствен.

Ден по-късно френският президент Франсоа Оланд постави под съмнение сроковете за постигане на споразумението. По думите му то няма да бъде финализирано, преди Обама да излезе от Белия дом. "Тези дискусии не могат да доведат до сделка до края на годината. Разговорите са в безизходица, позициите не се уважават и дисбалансът е очевиден", посочва Оланд. Коментарът му последва призива на френския търговски министър Матиас Фекл да се сложи край на преговорите, които нямали политическа подкрепа в страната, тъй като американците "не дават нищо или само трохи". Фекл поиска "ясно и окончателно спиране" на преговорния процес, който може да се поднови, ако по-широките търговските връзки между ЕС и САЩ се подобрят. Той заяви, че Франция ще поиска от Европейската комисия да прекрати разговорите на среща на търговските министри в Словакия през септември.

Тези категорични критики поставиха преговарящите от Брюксел и Вашингтон в режим на овладяване на щетите. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом побърза да увери, че преговорите не са се провалили и целта все още е да се стигне до сделка, преди Обама да предаде президентството на своя наследник. Специалният представител на САЩ за външната търговия Майкъл Фроман пък заяви, че разговорите напредват. Той ще посети Европа в средата на септември, за да даде нов тласък на процеса и да се включи в "съществени дискусии".

Коментарите на Габриел разгневиха водещи германски бизнес фигури, които твърдят, че търговската сделка ще подобри достъпа на немски компании до американския пазар и ще доведе до по-голяма заетост. За разлика от своя заместник канцлерът Ангела Меркел изразява увереност, че споразумението може да бъде постигнато.

Президентът на лобистката група Business Europe Ема Марсегалия смята, че TTIP е "прекалено важно, за да се провали". "Трябва да стимулираме растежа и създаването на работни места в Европа и споразумението е един от най-добрите начини за постигане на това", обяснява тя пред Financial Times. Анализ на изданието посочва, че принципното подозрение към политическото статукво и нарастващата подкрепа за радикалната левица в Европа са намерили своя естествен израз в противопоставянето срещу TTIP. Затова Брюксел и Вашингтон ще трябва да спечелят повече обществена подкрепа, преди да залагат репутацията си.

Преувеличени ли са слуховете

Недоволството срещу TTIP не е от вчера. Критиците, включително профсъюзи и природозащитни организации, отхвърлят икономическите анализи и твърдят, че споразумението ще навреди на околната среда и на стандартите за безопасност на храните. Те смятат, че големите печеливши ще бъдат мултинационалните компании за сметка на работниците и потребителите. Според тях хармонизирането на регулациите ще доведе до занижаване на равнището на защита. Безпокойство будят и планове за трибунали, в които чужди компании ще могат да съдят правителството на страната домакин, ако неговите политики нарушават споразумението и водят до загуби за инвеститорите.

"Опонентите на сделката за свободна търговия имат едно голямо предимство в системата за вземане на решения в ЕС. Те не се нуждаят от това 51% от хората или лидерите да са съгласни с тях. Трябва им само една от 28-те страни, за да спрат споразумението да се превърне в закон, или няколко лидери, които да критикуват, за да спрат инерцията на сделката. С други думи, търговската дипломация е партизанска война. Бунтовниците печелят, като не губят. В ерата на Brexit, Льо Пен, Тръмп и Сандърс старите дипломатически методи и таблици на Рowerpoint не са достатъчни за постигането на следващата търговска сделка", пише в анализ на Politico.

Бъдещето на TTIP е под въпрос. Може да се окаже, че то няма шанс и при двамата потенциални наследници на Обама, пише ВВС. Републиканският президентски кандидат Доналд Тръмп е изключително критичен към американските търговски споразумения. Демократическият му съперник Хилъри Клинтън също показва резерви към някои сделки, особено Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия (TPP), което тя подкрепяше като държавен секретар, но наскоро каза, че не покрива стандартите й.

Британският вот за напускане на ЕС също е удар по TTIP, тъй като Обединеното кралство е един от най-силните защитници на търговията в блока. Освен това Brexit намалява привлекателността на сделката за САЩ, защото Великобритания е най-големият търговски партньор на американците в Европа. Несигурност носят и предстоящите избори във Франция и Германия през следващата година.

Италианският търговски министър Карло Календа посочва, че "TTIP ще бъде договорено, това е неизбежно". Същевременно главният преговарящ на ЕС Игнасио Гарсия Берсеро припомня думите на писателя Марк Твен, че слуховете за неговата смърт са силно преувеличени. Въпросът е дали това наистина се отнася за търговското споразумение.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • - 1
    • + 19

    Ако навлезем в библейския изказ, покрай обявяването на Майка Тереза за светица тези дни - това споразумение беше заченато в грях и не можа да се разграничи от него. Не е вярно, че един Льо Пен или някой от неговия/нейния калибър може да го спре, самата идея да се подписва такъв всеобхватен договор без да се публикува или поне да е обявен публично като стратегия и идея е абсурдно. Всеки разумен човек или поне мислещ, ще си зададе въпроса какво се крие зад това. А от там мелницата на утопии се пълни лесно. Америка подписа подобен договор с Канада, но едно е една страна, друго е континент или по-точно двигателя на еволюцията досега ЕС. Тук общественото мнение е чувствително и всякакви такива залъгвания, дори и с добри намерения влияят зле. Големите компании трябва да измислят по-добър сценарий за да са над държавите официално, този засега не мина.

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 25

    Извинете моля, но защо да бъде спасявано това нещо? Държавата би трябвало да е законен представител на населението. Поне в идеята за демокрация, народът си избира управници и по този начин решава как и накъде да се развива обществото. С това споразумение корпорациите искат да ссе поставят над народната воля и над обществото. Тях никой не ги избира. Излиза, че по този начин собствениците на една корпорация искат да разполагат с цели народи? не е ли малко прекалено? Как се нарича такъв обществен строй?

    Нередност?
  • 3
    proza avatar :-|
    proza
    • - 1
    • + 25


    2 сеп 2016 22:24 1
    -
    +

    И аз се питам за какво да го спасяваме. За да могат американските евтини и некачествени храни да залеят европейския пазар, което ще доведе до затлъстяване на населението и разпространението на куп болести, като диабет, сърдечно-съдови болести и рак. От друга страна това ще повлече след себе си фалита на европейските фермери и голяма безработица. Големите корпорации ще действат необезпокоявани от националните съдебни системи на страните и ще се подчиняват само на някакви си международни съдилища, които не се знае на кого са слуги и чии интереси обслужват.


    Нередност?
  • 4
    cfa1429552104398352 avatar :-|
    миро родозов
    • - 2
    • + 25

    До коментар [#2] от "kratun.ko":

    Е как защо:
    1. За да може чичо ти Сам да си прави каквото си иска в корпоратокрацията си
    2. За да може когато на чичо ви Сам му се потърси сметка, той да замита под килима с помощта на 'арбитража' който си е купил
    3. За да могат Монсанто да си пренесат ведрите практики в Европа, за радост на нашите фермери
    4. За да могат Епъл да осъдят ЕК, че им е много висок данъка
    5. За да си доведат патентните тролове
    Не на ТТИП

    Нередност?
  • 5
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 4
    • + 4

    [quote#1:"stoiank"]Големите компании трябва да измислят по-добър сценарий за да са над държавите официално, този засега не мина. [/quote]
    ++++++++
    [quote#2:"kratun.ko"] С това споразумение корпорациите искат да ссе поставят над народната воля и над обществото. Тях никой не ги избира. Излиза, че по този начин собствениците на една корпорация искат да разполагат с цели народи? не е ли малко прекалено? Как се нарича такъв обществен строй?[/quote] Народовладелчески, по аналогия на робовладелчески!


    [quote#3:"proza"]Големите корпорации ще действат необезпокоявани от националните съдебни системи на страните и ще се подчиняват само на някакви си международни съдилища, които не се знае на кого са слуги и чии интереси обслужват.[/quote]
    +++++++++++++

    Нередност?
  • 6
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 1
    • + 12

    не може ли, а Трябва ли?

    да си поправите подвеждащото заглавие!

    категорично НЕ

    Нередност?
  • 7
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 13

    Подписването на този проектиран договор ще постави началото на един нов, съвременен КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ФЕОДАЛИЗЪМ, в който държавата и правителствата ще се превърнат в лакеи на капиталистическите феодали.

    Нередност?
  • 8
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#3] от "proza":

    Не става дума толкова за американските храни. Става дума за търговията и търговското право. САЩ искат да направят така че ако си купуваме нещо от Китай (или от където и да е) то да трябва да мине през САЩ. Това е първия основен момент. Втория момент е че американските вериги винаги ще имат право и ще смажат всеки малък бизнес. Виваком по американските масщаби е малък бизнес.


    До коментар [#1] от "stoiank":

    Всеки, който се е интересувал можеше да получи необходимата информация. Нямаше широко публикувана информация, но то е защото ако се види мафиотската схема на договарянето щеше да има много широк масов протест. Групи от 29 човека, всеки се обработва с посещения, гостувания, подаръци и пр. докато се осигури да гласува за или докато се събере достатъчно компромат. Основното е личен натиск. Стил Клинтон-Обама. Като се съберат 16 гласа за се подписва и останалите да му мислят. И разбира се не се отстъпва от американските правила нито на косъм. Примери за вече въведен ТТИП: пенсионната възраст. Високите глоби. Сливане на всички осигуровки за пенсии в една и невъзможност за предсрочно изплащане. Съкратените етикети на храните. Забрана за иследвания на страничните ефекти на продукти под патент (хербициди).

    Според мен сегашните изказвания за пропадането на ТТИП са само заблуда, за да се смегчи протеста от населението. Котката по гръб не пада. Докато Меркел е на власт, американските интереси са твърдо защитени.

    Нередност?
  • 9
    comandante avatar :-|

    ТТИП е оксиморон на демокрацията и изразява само агресията либерастичните екстремисти на евроатлантизма!

    Нередност?
  • 10
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 4

    "Освен това Brexit намалява привлекателността на сделката за САЩ, защото Великобритания е най-големият търговски партньор на американците в Европа."

    Ако наистина преговорите за TTIP се провалят, ролята на Великобритания като мост между САЩ и ЕС може да нарасне.

    Нередност?
Нов коментар