🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания призовава ЕС да се фокусира върху търговията и банките

Новото правителство на страната ще трябва да овладее бюджетния дефицит

Испанският икономически министър де Гиндос смята, че структурните реформи и свободната търговия са по-важни от фискалната политика за възстановяването на икономиката в ЕС.
Испанският икономически министър де Гиндос смята, че структурните реформи и свободната търговия са по-важни от фискалната политика за възстановяването на икономиката в ЕС.
Испанският икономически министър де Гиндос смята, че структурните реформи и свободната търговия са по-важни от фискалната политика за възстановяването на икономиката в ЕС.    ©  Juan Medina
Испанският икономически министър де Гиндос смята, че структурните реформи и свободната търговия са по-важни от фискалната политика за възстановяването на икономиката в ЕС.    ©  Juan Medina
Новото правителство на премиера Рахой предвижда да увеличи данъчното бреме върху компаниите, противно на предизборните обещания.

Икономическият министър на Испания Луис де Гиндос призова европейските правителства да погледнат отвъд разразяващите се пререкания за фискалните стимули и да се фокусират върху подсилването на търговията и проблемите на банките, за да увеличат икономическия растеж.

"Ако ограничите свободната търговия и има съмнения за здравословното състояние на банките, ще е изключително трудно да достигнем истинско възстановяване в Европа", заяви Де Гиндос в интервю, цитиран от Financial Times. "Този вид икономика на бавна скорост е идеалният пейзаж за популизма."

Срещу модата на по-ангажиращата фискална политика

Коментарите на Гиндос се противопоставят на скорошните призиви на Брюксел за повече разходи от някои правителства в ЕС с цел да засилят търсенето. Пиер Московиси, еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, поиска миналата седмица от правителствата, които "имат бюджетна възможност за маневри, да харчат и инвестират повече в името на техния собствен интерес и в интереса на всички". Към вълната от привърженици на по-свободната фискална политика впрочем се присъедини и избраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който обеща да намали данъци и да засили инвестициите в инфраструктурата.

Според Гиндос обаче дори "разхлабването би могло да бъде правилната политика в страните, които имат фискалната възможност", той смята, че други политики са по-важни. "Фискалните стимули сами по себе си няма да решат проблема ни. Трябва да говорим за свободна търговия, за структурни реформи и за справянето със ситуацията с европейските банки", коментира той пред Financial Times.

Испания трябва да се справи с бюджетния дефицит

В момента основното притеснение на Мадрид е бюджетният дефицит. Испания планира дефицит от 3.6% от БВП за 2017 г., с 0.5 пункта по-висок от договорения с Брюксел. Де Гиндос обясни, че правителството е ангажирано да постигне целта си, като фокусът ще бъде върху приходите от корпоративните данъци. Планът е да бъде увеличено данъчното бреме върху компаниите, противно на предизборните обещания на премиера Рахой. "Няма да променяме ДДС и няма да пипнем данъка върху личните доходи", казва новият испански министър на икономиката. Освен това той обяви, че ще се затворят някои от "вратичките и данъчните намаления", използвани от компаниите.

Друго предизвикателство пред новото правителство на Испания е приватизцията на финансовата група Bankia, която беше спасена и национализирана през 2012 г. Правителството обеща да продаде групата изцяло до края на следващата година. Де Гиндос обаче намекна, че срокът може да се удължи, защото за Мадрид е по-важно да възстанови възможно най-много от парите, които е дал за спасяването на банката. Всяко закъснение обаче ще доведе до недоволство от частните търговски банки на Испания, които вече отдавна твърдят, че Bankia трябва да се конкурира с тях, без да е държавна собственост колкото може по-бързо.