🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанските CaixaBank и Bankia преговарят за сливане

Сделката може да създаде най-голямата банка в страната, с активи за над 650 млрд. евро

Централата на CaixaBank в Барселона
Централата на CaixaBank в Барселона
Централата на CaixaBank в Барселона    ©  Albert Gea
Централата на CaixaBank в Барселона    ©  Albert Gea

Испанските банки CaixaBank и Bankia преговарят да се слеят. Успешна сделка ще създаде най-голямата банка в Испания - ще има активи над 650 млрд. евро, а пазарната й капитализация ще е 16.6 млрд. евро, съобщава Financial Times.

Новината повиши акциите на двете банки и техните конкуренти, след като инвеститорите започнаха да спекулират, че подобно споразумение би отключило желание и у други в сектора да осъществят сделки. Испанските Banco de Sabadel и Bankinter, френските Societe Generale и BNP Paribas, германската Commerzbank и ирландската Bank of Ireland - книжата на всички тези финансови институции нараснаха с между 5 и 11% в края на миналата седмица.

"Супербанката" Caixa-Bankia би имала най-голям пазарен дял от испански депозити и кредити, но не би успяла да мине по операции извън страната Santander и BBVA, двете най-големи испански банки в момента.

Сливанията - пътят към ефективността

От кризата през 2008 г. до сега броят на испанските банки е намалял от 55 на 12. Въпреки това от централната банка продължават да насърчават сливания, тъй като това според тях това повишава ефективността и допринася за цялостната стабилизация и развитие на сектора.

Експертите, наблюдаващи испанския банков пазар, също отдавна очакват увеличаване на консолидацията в сектора, който страда от ниски лихвени проценти и големи, скъпи и неефективни системи от банкови клонове, пише Financial Times. Шефът на Bankia Хосе Игнасио Гойриголзари още от 2018 г. индикира, че дружеството му би паснало перфектно на някои от конкурентите му.

Нуждата от сливания се засили още повече от началото на тази година, след като пандемията от коронавирус увеличи очакванията за нарастване на лошите кредити. Приходите на CaixaBank паднаха с 67% през първата половина на годината, а тези на Bankia - с 64%.

Анализаторът от Jefferies Бенджи Крийлън-Сандфорд е изчислил, че ако сделката се случи, обединената банка би могла да спести над 40% от разходите си за кредитиране на дребно чрез затваряне на клонове и съкращаване на работни места.

Мажоритарният собственик на Bankia всъщност е държавата

Bankia, чиято пазарна цена в петък се повиши до 3.9 млрд. евро, беше ударена силно от световната финансова криза и падащата цена на имотите и беше спасена от испанското правителство чрез помощ от 22.4 млрд. Така впоследствие то стана мажоритарен собственик в банката, държейки 62% от акциите, но се надява скоро да успее да си възвърне поне част от инвестираните средства.

Министърът на правата на потребителите Алберто Гарцон каза в петък, че при сливане на Bankia и Caxia най-добрият начин за правителството да възстанови средствата, които е вложило в Bankia, би бил да задържи дела си. Изчисленията сочат, че държавата ще държи 14% в новата обединена банка.

Според българския анализатор на испанския банков сектор в Citigroup Стефан Недялков испанското правителство не би трябвало да прави спънки за сделката, тъй като тя би му предоставила по-ликвиден начин за излизане от Bankia, без да се отрази негативно на цената й.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар