🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Балинт Мадяр: В мафиотската държава правителството действа като криминална организация

Политически анализатор и бивш министър на образованието на Унгария пред "Капитал"

"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.
"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.
"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.    ©  Надежда Чипева
"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.    ©  Надежда Чипева

ПРОФИЛ

Балинт Мадяр има докторска степен по политическа икономия и магистърска по история и социология. Бил е министър на образованието и културата (1996 - 1998) и на образованието и науката (2002 - 2006) на Унгария. Един от лидерите на унгарската либерална партия "Съюз на свободните демократи" от основаването й през 1988 г. до 2009 г. В момента работи като старши анализатор в Института за финансови изследвания в Будапеща.

Не е лесно да си на мястото на Балинт Мадяр. След като заема поста министър на образованието на Унгария в две правителства и успява да прокара непопулярни реформи, които либерализират и осъвременяват училища и университети, само за няколко години след това е свидетел на пълното им отхвърляне. Правителството на Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" драстично намаляват бюджета за образование, централизират системата, назначават директорите и ректорите, контролират съдържанието на учебниците, запушват устата на учителите, намаляват възможностите им за допълнителни квалификации, свалят годините за задължително образование и сегрегират бедните ученици. Балинт Мадяр смята, че скоро от тези училища ще започнат да излизат хора без умения за живота и пазара на труда. И помни думите на сегашните управляващи: "Нямаме нужда от твърде много добре образовани хора, а от простовати работници във фабриките."

Образованието е само един от секторите, които "Фидес" монополизират, след като поемат управлението на Унгария през 2010 г. По време на втория си мандат сравняваният с Владимир Путин Орбан обяви либералната държава за изчерпана и започна остър курс към централизация на властта. Балинт Мадяр наблюдава в детайли превръщането на Унгария в това, което той нарича "посткомунистическа мафиотска държава", и обобщава анализа си в книга, която представи тази седмица в София. Книгата носи неприятни паралели с друга държава, малко по- на югоизток от Унгария.

Как се става мафиотска държава

Една мафиотска държава може да се познае по монопола на политическата власт, обяснява анализаторът. Предпоставка е съществуването в обществото на доминиращи връзки от типа покровител - клиент. В обичайния случай тези държави се създават от силна президентска власт, но Унгария с нейната парламентарна система е изключение. В нея партията-монополист печели от диспропорции в избирателната система и комбинира концентрацията на политическа власт със забогатяването на приемното политическо семейство. "Няма власт без имущество и няма забогатяване без власт", отбелязва Мадяр пред "Капитал". Той прави разлика с "хванатата" държава (captured state), където икономически интереси и олигарси завладяват някаква част от нея. "Мафиотската държава може да бъде определена като криминална държава, където самото правителство действа като криминална организация", посочва разликата Мадяр. То подчинява икономиката, като монополизира властта.

В Унгария този процес е започнал с трансформирането на "Фидес" в "партия от васали", в която Орбан като лидер е получил правото на назначава всички кандидати за място в парламента и в местната власт. Помага им и непропорционалната избирателна система, в която депутатите се избират мажоритарно в един тур - опасност, която в момента е надвиснала и в България след референдума. Лошото представяне на социалистическо-либералното правителство, корупцията и глобалната финансова криза допълнително разчистват терена пред циментирането на властта на "Фидес". Следва изземване на много от функциите на местната власт, спиране на парите към общините и разпределянето им според лоялността на кметовете.

В мафиотската държава медиите и гражданските организации са заглушени, разказа Мадяр на дискусия преди представянето на книгата си, организирана от Института за прогресивно образование. Според него националните телевизии, вестници и радиостанции са превърнати в правителствена пропаганда, нелоялните към правителството губят лицензите си, а подставени на Орбан лица изкупуват регионални ежедневници. Бившият газов техник от родното село на унгарския премиер - днес 28-ми най-богат човек в страната, отскоро е собственик на 12 от 19-те регионални всекидневника. Показателен е и примерът на безплатния "Метропол", който се разпространява в метрото с тираж от 4 хил. копия дневно. След 2010 г. шведските му собственици са принудени да го продадат след заплаха, че няма да получат никаква държавна реклама, частните компании ще бъдат накарани също да прекратят договорите си с тях, а общинският съвет на Будапеща ще им отнеме правото за разпространение в метрото. В крайна сметка ежедневникът е продаден на един от главните олигарси, подкрепящи "Фидес".

"Неправителствените организации са в капан - трябва да бъдат в добри отношения с правителството, защото зависят финансово", продължава Мадяр. В момента правителството дори се опитва да криминализира и маргинализира организации, които получават финансиране от чужбина, като ги стигматизира като "чуждопоклонници" (по-известни в Русия като "чужди агенти").

Васали, покровители, полигарси

"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор. Главата на политическото семейство - в случая Виктор Орбан, е описан в книгата на Мадяр като главен полигарх - ключова фигура в механизма на държавната власт, функциониращ като бизнес на политическото семейство. Полигархът, пише Мадяр, постига нелегитимното си богатство благодарение на легитимната политическа власт в рамките на политическия бизнес. Но докато неговата политическа власт е публична, икономическата му власт и богатството му са скрити от обществото.

Междувременно Унгария има най-ниския ръст на БВП в региона. Много образовани унгарци емигрират, но пращат пари на семействата си. Подобно на България европейските фондове измамно подпомагат растежа на унгарската икономика и представляват 4% от БВП. На практика обаче много от тези фондове отиват индиректно при приемното политическо семейство. Мадяр разказва пред "Капитал", че съществено се е увеличил делът на тези обществени поръчки, при които няма публични известия. Докато преди 2010 г. е бил по-малко от 20%, сега е около 60%. Цената на конкретни европроекти се завишава толкова често, че няма как да е без знанието на всички институции по веригата.

А ако все още не сте намерили приликите с друга държава, този цитат от книгата на Балинт Мадяр може би ще ви помогне: "Всеки деспот си има хоби. Министър-председателят на Унгария обича футбола и затова тук васалите ги наказват така: за да докажат своята лоялност, те трябва да поемат и материалната издръжка на футболните клубове и с вълнение да гледат заедно с Кръстника скучните мачове. На всичкото отгоре телевизията показва техните унизителни, жалки мъчения..."

Q&A

Намирате ли прилики между България и Унгария?

Според критериите на моя модел на посткомунистическа мафиотска държава Унгария е единствената такава в ЕС. Условие за съществуването на такава държавна система е да има монопол на политическа власт. България не е посткомунистическа автокрация, а демокрация с някои отклонения. Разбира се, Орбан иска да намери съюзници сред бившите комунистически държави в ЕС. И да създаде един вид група за натиск срещу икономически по-развитите държави в съюза. Той иска европейските фондове да продължат да текат, но в същото време да се отърве от изискванията за прозрачност. Тук, в ЕС, има два типа интереси, които са в конфликт един с друг - единият е идеята съюзът да е общност от общоприети ценности на либерална демокрация, а другият е геополитическият. Може да се предположи, че ще има нещо като буферни зони в Източна Европа, където от геополитически причини автократичните и полуавтократичните режими ще се толерират. След Brexit и избора на Доналд Тръмп съображението с ценностите във външната политика може да бъде оставено на заден план и чистите геополитически интереси да доминират.

Какви уроци може да си извади България?

Има два основни политически фактора, с които можете да предотвратите монопола на политическа власт или на един политически играч. Единият е пропорционалната избирателна система, а другият - разделението на изпълнителната власт, където и премиерът, и президентът, имат пълномощия. Това би попречило да се създаде такава система, каквато имаме в Унгария.

Защо "Фидес" продължава да печели подкрепа?

Има много причини. Едната е структурата на опозиционните партии и фрагментираната подкрепа за някои от тях. Освен това имаме мажоритарна система в един рунд, в която партиите с най-големи проценти дори влизат с бонус гласове. Постепенно все повече хора в обществото имат полза да поддържат системата "покровител - клиент", защото печелят от нея. Популистката емоционална демагогия пък е за тези, които не симпатизират на режима, но вярват, че действията му подкрепят националното достойнство.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 1
    • + 8

    Ето защо и кому е нужна мажоритарна с-ма.

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 7

    Повече от ясно е защо Орбан покани нашия ББ. Та те си приличат като две капки вода. Дано наистина се поучим от техните грешки и не ги следваме сляпо, а променим системата така, че не политиката да прави хората богати, а икономическото им замогване да ги прави политически независими!

    Нередност?
  • 3
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • + 1

    Ето тук е заровено кучето:
    "европейските фондове измамно подпомагат растежа на унгарската икономика"

    С кохезионната си политика ЕС спонсорира слаби общества и слаби държави. Затова социализма е вреден. Корумпираната държава води до дизбаланс и пропадък, който в един момент действа отрезвяващо.

    А тук - една система може да е прогнила, но тя продължава да се крепи, като лошите практики продължават, а живота на хората не се променя към по-добро.

    Това няма как да продължава вечно. За жалост, обикновените хора плащат сметката накрая.

    Нередност?
  • 4
    bserafimov avatar :-|
    bserafimov
    • + 1

    Фантастично е човек да бъде политик. Фантастично е да управлява една държава. На мен лично ми беше възможно да го правя през последната година и половина, защото ме амбицираше и подклаждаше желанието ми за работа, стремежа да възвърнем самочувствието на левицата, че тя ще се справи, че тя ще успее, че в тази скапана държава тя не бива да свежда свенливо глава, че не бива толкова да се стряска от Виктор Орбан и от десницата и че трябва да се научи да се мери не с тях, а със света.

    Струваше ми година и половина терзание факта, че се преструваме, че управляваме. Вместо действено управление, ние лъжехме сутрин, обед и вечер.

    Вярвам, че има начин нещата да се поправят. Знам, че ще има и конфликти. Да, ще има обществени вълнения, протести. Хората могат да си протестират пред парламента, но рано или късно ще им писне и ще си отидат.

    Ще можем да доведем започнатото до края, ако всички вие вярвате в задачата ни, ако имаме консенсус по основните приоритети, ако се стремим да избягваме конфликтите помежду си. Ако се плашим, че с някоя своя стъпка ще засегнем нечии интереси, тогава не си струва изобщо да се захващаме.

    Вярно е, че положението в здравеопазването е доста объркано. На всеки от нас, когато му се наложи да иде в здравно заведение осъзнава, че цялото здравеопазване се гради върху лъжи. Вярно е, че в здравеопазването е страшно трудно да се промени каквото и да било, но пък и всички виждаме, че услугите, които то дава се разпределят ужасно несправедливо.

    Някой от вас спомена и е абсолютно прав, че най-голямата несправедливост е в това, че унгарската образователна система от една страна не тушира, а засилва социалните различия между хората, а от друга поражда сегрегация. Ето това е истинският голям проблем. Това е голямата ни грижа. Предоставяме безплатно държавно образование точно на тези, които са най-заможните семейства. Ако говорим за обществен скандал, то е, че онези десетина хиляди от висшата класа се възпроизвеждат на гърба на държавния бюджет, а ние не смеем открито да признаем това.

    Истински скандал е и това, което говори Лаци на неговите цигани, че те получават точно 10 пъти по-лошо здравно обслужване отколкото аз.

    И откакто разпознават майка ми по името и тя се радва на много по-добро обслужване. Факт е, мама му стара. А тя не може да си обясни защо, и ми казва: “Да не би да се е оправило здравеопазването, сине?”, а аз й казвам: “Това са глупости, мамо, истината е, че те познават по фамилията”.

    Ето това е скандално. Оставяме непокътнати цял куп обществени лъжи, защото се страхуваме какви политически последствия ще има това за нас.

    Нередност?
  • 5
    bserafimov avatar :-|
    bserafimov

    Част от изказването на Ференц Дюрчани, бивш министър-председател на Унгария

    Нередност?
Нов коментар