Портата на "Крепост Европа" бавно се затваря

През изминалата седмица страните от ЕС подеха редица мерки за ограничаване на бежанския поток

Унгария се опитва да привлече България към обща източноевропейска позиця, което на практика би превърнало Гърция в "карантинна зона"
Унгария се опитва да привлече България към обща източноевропейска позиця, което на практика би превърнало Гърция в "карантинна зона"
Унгария се опитва да привлече България към обща източноевропейска позиця, което на практика би превърнало Гърция в "карантинна зона"    ©  Darrin Zammit Lupi
Унгария се опитва да привлече България към обща източноевропейска позиця, което на практика би превърнало Гърция в "карантинна зона"    ©  Darrin Zammit Lupi

След няколко кратки месеца, в които Европа беше отворила портите си за бежанци и мигранти от конфликтните зони близо до континента, изглежда че "Крепостта Европа" отново се запечатва. Една по една западоневропейските страни с по-либерални политики към мигрантите затягат контрола над навлизащите хора, а натискът над Гърция се засилва.

Дания изземва вещи на мигрантите

Във вторник датският парламент прие спорен закон за отнемане на имуществото на мигранти, които носят със себе си ценности на стойност над 10 хил. крони (1340 евро), съобщава BBC. Според датския парламент подобно решение би поставило бежанците и местните на едно и също ниво, защото безработните датчани също трябва да предадат своите вещи, за да продължат да получават помощи. Дания е следващата страна след Швейцария, която подема подобна политика.

Освен това депутатите са променили правилата за приемането на семействата на бежанците. Периодът, след който бежанците ще могат да изтеглят семейството си, се е увеличил от една на три години. Освен това временното разршение за пребиваване вече ще бъде за по-кратък период от време, а получаването му ще става по-трудно.

Множество правителствени и неправителствени организации се обявиха срещу мярката. Регионалният директор на Amnesty International Джон Далхуйзен коментира, че новите мерки са "тъжно отражение на това как Дания се е отдалечила от историческата си позиция в подкрепа на международните норми на Конвенцията на ООН за бежанците". Подобна позиция заема и Андреас Кам от Датския съвет за бежанците, ВКБООН и Европейската комисия. Дания е първата страна, подписала бежанската конвенция на ООН от 1951 г.

Добри и лоши новини от Западна Европа

В същото време Великобритания обяви, че до 2017 г. ще даде убежище на 20 хил. сирийски бежанци, като ще концентрира усилията си в привличането на деца-бежанци без придружители. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на ВКБООН, като от правителството уточняват, че "става дума само за изключителни случаи". В прессъобщението на Джеймс Броукъншайър, министър по имиграционните въпроси, се подчертава още, че Лондон ще продължи да спазва ангажиментите си по Дъблинското споразумение.

Швеция пък обяви, че депортира до 80 хил. души, които не са получили бежански статут в страната. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Андерс Йегман пред местни медии. По думите му ще бъдат наети чартърни самолетни линии, които да връщат хората, който не са получили статут обратно към първите сигурни държави, през които са преминали. Швеция е страната-рекордьор по прием на документи за бежански статут на човек от населението в ЕС. Над 160 хил. души са поискали убежище през 2015 г. в скандинавската страна. През изминалите седимици Швеция също промени политиката си на "отворени врати". Миналата седмица 15-годишен бежанец е заловен, след като е наръгал служителка на бежанския център край Молндал, в близост до Гьотеборг.

На този фон Холандия, която преди седмица пое председателството на съвета на ЕС, може да предложи план за размяна на мигранти между Гърция и Туция. Според англоезичното "Дойче Веле" Диедерик Самсон, лидер на демократичната партия PvdA и ключов партньор на премиера на страната Марк Рюте, е предложил 250 хил. мигранти да бъдат върнати от Гърция в Турция. Като компенсация Турция ще изпрати също толкова мигранти да бъдат разпределени в страни-членки на ЕС. Дали подобен план ще сработи е под въпрос - досегашния опит мигрантите дадат разпределени в европейските страни не се е увенчал дори с частичен успех.

Обръчът около Гърция се затяга

Гърция попадна под огъня на европейските институции и на вътрешните министри на страни от ЕС, след като стана ясно, че само от началото на годината 46 хил. души са преминали на територията на страната по данни на ООН. Смъртните случаи по опасния егейски маршрут вече е взел 170 жертви. Вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис обяви в сряда, че Гърция "не спазва сериозно своите задължения", като се позова на чернова на доклад-оценка на Шенген.

Австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лейтнер отхвърли гръцкия аргумент, че страната не може да патрулира морските си граници. "Мит е, че Гърция не може да защитава морската си граница. Страната разполага с един от най-големите флотове в Европа", казва Микл-Лайтнер, цитирана от Guardian. Германският вътрешен министър Томас де Майзиер пък казва, че страната му ще окаже натиск върху Гърция да затегне контрола по границите си.

Проблемът с пресичането на мигрантите от Турция в Гърция също се дължи и на неспособността на ЕС да уговори условията, при които Турция да затегне контрола над своите граници. Планираното финансиране с пакет от 3 млрд. евро, което ЕС обеща на Турция все още остава замразено, въпреки че официално е договорено от ноември.

 

КАРЕ: Какво крои Унгария?

По време на посещението на премиера на Унгария Виктор Орбан в София стана ясно, че той е поканил българския си колега Бойко Борисов на среща на т.нар. Вишеградска четворка. Срещата ще се проведе няколко дни преди февруарския Съвет на Европа, когато министрите на 28-те държави-членки на ЕС ще обсъждат варианти за изход от бежанската криза и реформа на Дъблинското споразумение, което представлява регламент за начина, по който се разглеждат кандидатурите за убежище в ЕС. Поканата на Орбан означава, че най-вероятно източноевропейските държави ще искат да излязат с обща позиция за преодоляване на бежанската криза на Съвета. Освен това Орбан подчерта, че ще подкрепи българската кандидатура за влизане в Шенгенското пространство Изглежда, че Унгария е подела инициатива за затягане на контрола по линията на границите на Македония и България, която да блокира достъпа на мигрантите до централна Европа. Това, разбира се, ще стане за сметка на Гърция и може да подкопае допълнително усилията за справяне на кризата на ниво ЕС.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • + 29

    Време е за по-малко емоции и повече прагматизъм и рационален подход. ЕС не може да си позволи да бъде едновременно разграден двор и фактор,какъвто и да било. Солидарността също трябва да означава нещо повече от просто думи. Ако се отървем само с хаоса и неадекватните пилитики от миналата година и донякъде от това, което ще последва тази, пак добре. Важното е уроците да бъдат научени, а те са: мнението на всеки европейски гражданин е важно, безопасността на всеки европейски гражданин е по-важна от отвлечени псевдолиберални постановки, истинските свободи и права на отделните европейски граждани са важни заедно с функционирането на Шенген,свободното движение на хора и капитали / европейски / е основна функция на ЕС, не измислените претенции на прикрити икономически имигранти.

    Нередност?
  • 2
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 17

    Мерките, за които се пише в статията, освен че са закъснели, но са и абсолютно неефективни. Това е все едно да излезеш с лък, стрели и копие срещу танкова колона. И дано се лъжа, но ми се струва, че това се прави нарочно: Хем народите на държавите от ЕС ще се успокоят, хем ислямистката инвазия ще продъли почти както и до сега. Така хем вълкът (нашествениците) ще бъде сит, хем агнето (европейските народи) ще бъде цяло (ще бъдат спокойни). До следващите мили сцени на съжителство между християни и мюсюлмани от типа НОВОГОДИШЕН КЬОЛН.

    А за това, какво ще бъде след десетина или петнайсет години, на никого не му пука. Да му мислят тези, които сега все още не могат да мислят, защото са все още много малки.

    Нередност?
  • 3
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 2
    • + 20

    На нас българите ни разгониха фамилията от проверки, условия, изисквания, мерки, клаузи и т.н, и продължават да ни гледат с подозрение в Европа. За арапи обаче, вратите са широко отворени!

    Нередност?
  • 4
    adsumgm avatar :-|
    adsumgm
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#2] от "glog":

    Европа се показа благородна,тези тъпаци се изсраха на метеното.сега вратата се затваря,боклука се изхвърля и лека по лека ги вкарват в заводите да работят.нуждата от нови работници е удовлетворена.
    Европейските държави не са наивни,наивни са "новите",които ги мислят за слаби ;)

    Нередност?
  • 5
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#4] от "adsumgm": ≪Европа се показа благородна, тези тъпаци се изсраха на метеното.сега вратата се затваря, боклука се изхвърля и лека по лека ги вкарват в заводите да работят. Нуждата от нови работници е удовлетворена. Европейските държави не са наивни, наивни са "новите",които ги мислят за слаби ;)≫

    Човек трябва много да вярва в талъсъми, за да си повярва, че политиката на ЕС към ислямисткото нашествие е адекватна, умна и в полза на европейските държави и народи.

    Блажени са верующите. Само че не в земния си, а в задгробния си живот. В земния им живот тях ги лъжат и мамят до насита.

    Нередност?
  • 6
    adsumgm avatar :-|
    adsumgm
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "glog":

    не е в полза на народите,а на индустриалците.германците имат голяма нужда от нискоквалифицирани работници.младите западноевропейци са разглезени от много пари и права и масово не искат да се цапат.трябват мангали за мръсната работа.
    сега има глас за промени в трудовите законодателства и т.н.
    да смяташ колониалните сили за алтруисти,наивни и слаби е меко казано смешно.
    А народа? Народа да го духа

    Нередност?
  • 7
    glog avatar :-|
    glog
    • + 1

    До коментар [#6] от "adsumgm": ≪Не е в полза на народите,а на индустриалците.≫

    Зная. Но дори и гледано от тази гледна точка, в средносрочен и особено в дългосрочен план това е самоубийствена политика.
    À à è ѝ ò „” –

    Нередност?
  • 8
    adsumgm avatar :-|
    adsumgm

    До коментар [#7] от "glog":

    на тях не им пука персонала какъв цвят има,или каква религия.проблема е на местното население

    Нередност?
  • 9
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "adsumgm":

    Аdsumgm, не сте разбрали правилно коментара ми. Когато казвам, че в средносрочен и в особено в дългосрочен план политиката им е самоубийствена, аз нямам предвид само народа, а цялата държава. Включително нейният елит. Нима предполагаш, че Германия ще продължава да бъде така просперираща държава, като сега, ако ислямистките анклави в нея наброяват една четвърт или дори една трета от нейното население? Още повече, че голяма част от нашествениците отиват там не да работят, а да живеят, и то по собствения си мюсюлмански начин на живот?

    Нередност?
Нов коментар