🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рестарт за Европа

Стотици европейски интелектуалци призоваха в открито писмо за по-истински и сплотен Европейски съюз

На 25 март тази година се навършват 60 години от подписването на Римските договори - Договорът за Европейската общност и Договорът за Европейската общност за атомна енергия, които полагат началото на настоящия Европейски съюз. В момент, в който съюзът е в екзистенциална криза, група организации, водени от Съюза на европейските федералисти, си поставят за цел тази дата да не отмине с обичайните протоколни празненства, които със сигурност ще бъдат помрачени от стартирането на процеса на излизане на Великобритания от ЕС, който се очаква на същата дата.

С подписите си под апела, 300 европейски интелектуалци се надяват да предизвикат по-широка подкрепа за проекта за един още по-сплотен Европейски съюз. Апелът е отворен, като всеки може да го подкрепи и дори да се запише за Марша за Европа, който ще се проведе на 25 март в Рим. Сред подписалите са социологът Антъни Гидънс, бившият италиански премиер Джулиано Амато, бившият върховен представител на ЕС в областта на външнбата политика и отбраната и бивш генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, бившият председатл на Европейския парламент Енрике Барон Креспо. Оригиналният апел, който можете да прочетете долу, е подписан и от Ингрид Шикова, която е един от първите преподаватели по европейски политики в България и един от основателите на специалността "Европеистика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Един истински Европейския съюз – гарант за благосъстояние, сигурност и демокрация

Ние, европейските граждани сме обезпокоени и уплашени. Икономическата и финансова криза доведе до обедняване на много от нас. Младежката безработица създаде риск от загуба на цяло поколение. Неравенството се разраства и социално сближаване е в опасност. Европейският съюз е заобиколен от война и нестабилност - от Украйна до Турция, Близкия изток и Северна Африка. Потокът от бежанци и имигранти се превърна в структурен проблем, с който трябва да се справим заедно по хуманен и далновиден начин. Свидетели сме на авторитарни тенденции и възход на националистическите и ксенофобските сили в много държави-членки. Демокрацията и основните ценности на съвременната европейска цивилизация са под атака. Самият Европейски съюз е под въпрос, въпреки че той гарантира мира, демокрацията и благосъстоянието в продължение на десетилетия.

Ние, европейските граждани не искаме националните политици да се грижат само за следващите местни или национални избори. Те искат европейски решения на европейските проблеми, но след това действат така, че изпълнението на тези решения да стане невъзможно или неефективно. Те не вземат предвид разумните предложения на Комисията или не успяват да приложат вече взети решения, включително и тези, които са съгласувани и одобрени от всички. Днес те изискват Европа да направи нещо, а на следващия ден възразяват срещу предложените действия. Ние настояваме националните политици и медиите да спрат да представят интеграцията като игра с нулев резултат, настройвайки по този начин народите един срещу друг. В един взаимозависим свят никоя нация не може да задоволи всички основни нужди и искания на гражданите за социална справедливост. В този контекст, интеграция и наднационално правителство е игра с положителен резултат. Нашият европейски социален модел, базиран на либералната демокрация и социална пазарна икономика може да оцелее само в рамките на няколко равнища на управление, въз основа на принципа на субсидиарност.

Ние, европейските граждани сме наясно, че глобализацията трансформира света. Имаме нужда от европейско правителство за насърчаване на общите ни ценности и за решаването на глобалните проблеми, които застрашават човечеството. Светът се нуждае от космополитна Европа, която да помогне за изграждане на по-ефективно и демократично глобално управление за справяне с промените в климата и с бедността в световен мащаб, за осигуряване на мира и прехода към екологично и социално устойчива икономика.

Ние, европейските граждани разпознаваме Европейския съюз като незавършена общност. Европейският съюз има смешен бюджет (0,9% от БВП) и няма финансова автономност от държавите-членки, а сегашните му компетенции не съответстват на необходимостта да се отговори успешно на предизвикателствата на кризите. Той има подобие на федерална законодателна и съдебна система, както и централна банка. Но демокрацията означава възможността гражданите да избират правителството и да го държат отговорно. За да работи Европейският съюз и за да бъдат неговите решения демократични, включително решенията за бюджета, външната и отбранителната политика, реформата на договорите, те трябва да се приемат с квалифицирано мнозинство, представляващо волята на по-голямата част от европейските граждани и държави. Европейската комисия следва да се развива в пълноправно правителство, което да определя и да насърчава политическия дневен ред, легитимиран чрез избори. Европейските партии трябва да представят своите кандидати за президент на ЕС на европейските избори. Алтернативата е пряко избран президент на Европейския съюз чрез сливане на председателствата на Комисията и Европейския съвет.

На 14 февруари 1984 г. Европейският парламент прие проекта на Договор за създаване на Европейския съюз, така наречения проект Спинели, който водеше към политически съюз и който беше пренебрегнат от държавите-членки. На 14 февруари 2017 г. призоваваме Европейския парламент, единствената пряко избрана институция на Европейския съюз, да предприеме нова инициатива, която да даде тласък за укрепване на демократична основа на ЕС. Да се говори за банков, фискален, икономически, енергиен, отбранителен и политически съюз има смисъл само в рамките на един истински демократичен Европейски съюз, в който тези политики се осъществяват от европейско правителство.

На 25 март 2017 г. държавните и правителствените ръководители ще празнуват подписването на Римските договори за създаване на Европейската икономическа общност и Евратом през 1957 г. Ние ги призоваваме да следват визията на основателите. Те трябва да отворят пътя за повторното основаване на Европейския съюз въз основа на предложението на Европейския парламент и веднага да използват всички инструменти на Лисабонския договор за укрепване на институциите и политиките на ЕС, особено на външната политика и политиката на сигурност, икономическата и социалната политика. Ние призоваваме младежта на Европа, гражданското общество, работниците, предприемачите, академичните среди, местните власти и европейските граждани да участват в Марша за Европа в Рим на 25 март (http://www.marchforeurope2017.eu).

Заедно ще дадем на политическите лидери силата и смелостта да тласнат Европейския съюз към ново начало. Европейското единство е от ключово значение за решаване на нашите общи проблеми, за защита на нашите ценности и за гарантиране на нашето благосъстояние, на сигурността и демокрацията.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fellix avatar :-(
    Божикравов
    • - 24
    • + 6

    Все едно чета приветствено слово на комсомола към ЦК на БКП, преди поредният пленум.

    Нередност?
  • 2
    traveler1 avatar :-|
    traveler1
    • - 4
    • + 26

    До коментар [#1] от "Божикравов":

    Странно, имаш доста добра представа как са минавали пленумите на ЦК на БКП...

    Нередност?
  • 3
    rumen_urumov avatar :-|
    Румен Йорданов
    • - 3
    • + 17

    Наистина,трябва да има европейско правителство,еднакви закони,една полиция,една армия,една прокуратура и т.н. Ако не се направят тези общи неща Европейския съюз няма да просъществува.

    Нередност?
  • 4
    ijj avatar :-?
    ijj
    • + 5

    "Алтернативата е пряко избран президент на Европейския съюз чрез сливане на председателствата на Комисията и Европейския съвет.'

    Дали ще може да се случи някога това? И какъв ли ще е профилът на европейския президент? Например германски политик, живял дълги години във Франция?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 7

    "Ние, европейските граждани..."
    Кой така патетично говори от името на европейските граждани? От наше име? Вместо 300 интелектуалци успях да различа имената на неколцина политици. Бивши...

    Усилията им са стигнали да спретнат един тревожно демагогски текст. Плашат ни с това, което ние - а не те - усещаме на гърба си: социалното неравенство, обедняването, безработицата, корупцията по върховете, заиграването на политиците с проблемите на войните, миграцията, противопоставянето.

    И какво лечение предлагат? Магическо преструктуриране: на мястото на Европейската комисия да се появи Европейско правителство!
    И толкова!
    Така и Луи ХЖІ чак като видял санкюлотите с вилите и брадвите пред прозорците си кандисал да свика Генералните щати. Ама ония с брадвите вече не искали тях, а главата му...

    Плашещо наивно е да се смята, че кризата на капитализма в този му вид ще заобиколи ЕС, само заради промяната на табелките на вратите. Защото авторите на Апела декларират, че: "...Нашият европейски социален модел, базиран на либералната демокрация и социална пазарна икономика..." и.т.н. остава непокътнат!

    Неолибералният глобалистки модел, който от 50 г. мачка националните икономики и националните държави в последните година-две взривно започна да се разпада и то не под давлението на някой нов Карл Маркс, а на бунта на националния капитал. Един капиталистически модел отстъпва на друг капиталистически модел.

    Проявленията на процеса са много ясно видими в САЩ. И двигателят им не е перкото Тръмп, а хваналата всички власти в страната консервативна Републиканска партия.

    300-те бивши политици и овластените еврочиновници опитват да спасят статуквото.
    От бившите - толкова. Да изчакаме да се появят младите.
    И рестартът на националните държави.

    Защото иначе покрай "шапката" ЕС може да падне и главата...

    Нередност?
  • 6
    ddo43435975 avatar :-|
    ddo43435975
    • - 14
    • + 2

    ЕС трябва да спре да се намесва в вътршенополитическия живот на всяка една страна! Ролята му е да регулира най-важното: рамката на икономическото развитие! Той започна да се намесва и в политическото - което ако продължава, ще има летален завършек!

    Нередност?
  • 7
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 3
    • + 10

    Истински милеят за обединена Европа само тези, които могат да разберат идеята, а най-важното - това е не само икономически, а и политически проект с най-висша цел - опазването на мира на стария континент.
    На опростен език - който е против обединена Европа, той е против мира.

    Нередност?
  • 8
    glog avatar :-|
    glog
    • - 2
    • + 2

    Демокрацията и основните ценности на съвременната европейска цивилизация са под атака – казват стотина, двеста или триста бивши високопоставени политически ЕС-деятели, като си присвояват правото да говорят от името на половин милиард човешки същества, които никога не са ги упълномощавали да говорят от тяхно име. Хора, които все още говорят за ЦЕННОСТИ, в които вече никой не вярва, вместо за РЕАЛНИ ИНТЕРЕСИ на народите, които и до сега се пренебрегват. Тоест, това са хора не на бъдещето, а на миналото, което ни е довело до сегашното незавидно състояние.

    Ще се намерят ли сред обикновените хора от народите на ЕС лековерници, които да им повярват и да тръгнат в защита на техните, но против своите интереси?

    Нередност?
  • 9
    glog avatar :-|
    glog
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#7] от "Cassi": На опростен език - който е против обединена Европа, той е против мира.
    =======================================

    Една от вариациите на една поговорка казва, че нов бардак със стари проститутки не се прави. А тези стари, а и остарели и политически бивши политици искат да изграждат някакъв нов ЕС. Със сегашните вече политически остарели лидери на сегашния ЕС. ХММ!

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#7] от "Cassi":
    [quote#7:"Cassi"]който е против обединена Европа, той е против мира. [/quote]
    Вие по призвание ли говорите празни приказки или просто много искате нещо да кажете?
    ЕС беше замислен като икономически проект - пазари и работна ръка. За какво, смятате, им бяха Прибалтиките, Чехия, Полша, България и Румъния? Чак после стана и политически. Тогава партиите-мутанти ЕНП и ПЕС започнаха да поемат де що партийка се пръкнеше, за да трупат електорат и критична маса в ЕП, с която да търгуват помежду си.

    Никой от политическите гурута в ЕС не искаше да харчи пари за отбрана, защото това вършеше по желание батко САЩ. Отвъд океана се определяше и външната политика на ЕС и това устройваше всички, защото се превеждаше като единство.

    Армиите на евространите не са воювали от 3 поколения. Психиката на нациите се е променила - никой не иска да умира за някакви си национални идеали. Евро армиите не могат силово да се противопоставят ефективно на нищожна заплаха. 200 воювали в Сирия джихадисти ще превземат Австрия. Малко повече - Германия.

    В този си вид ЕС няма полезен ход, защото никога досега не е вземал самостоятелни решения, а е чакал с ръце по шевовете отвъд океана да ме дадат директиви.
    Е, конците увиснаха. Кукловодът захвърли ръкохватката и паниката в Брюксел - Берлин - Париж е смазваща. А и на изборите - по всичко личи - гражданите ще поискат промяна.

    С каква война ви промиха мозъчето? Погледнете си в портмонето.
    Точно за да не се съсредоточавате в пустотата му, ви разиграват театъра с руските танкове, китайските острови, севернокорейските ракети, иранската ядрена програма...

    Я се огледайте: виждате ли танкове с петолъчки? Китайските острови са от другата страна на глобуса. Корейските ракети цопват на 500 км от установката. МААТЕ на ООН няма проблеми с ядрената програма на Техеран.

    Е? Четете повече.




    Нередност?
Нов коментар