🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на еврозоната продължава да расте слабо

Ръстът за четвъртото тримесечие е под очакванията, вероятно в резултат на забавящата се световна търговия

Европейската статистическа служба Евростат ревизира леко надолу оценката си за растежа на БВП на еврозоната през последното тримесечие на 2016 г. Според публикуваните във вторник експресни данни за периода октомври - декември икономиката на паричния съюз е нараснала с 0.4% на тримесечна база при предишна оценка от 0.5%. Общо за 28-те държави от ЕС отчетеното повишение спрямо периода юли - септември 2016 г. е с 0.5% при предишна оценка от 0.6%. Данните ще бъдат ревизирани още веднъж на 7 март.

Резултатите на годишна база също са коригирани надолу – по последни изчисления на Евростат растежът спрямо последното тримесечие на 2015 г. е с 1.7% за държавите от еврозоната и с 1.8% общо за ЕС. Предишните данни показваха ръст на БВП съответно с 1.8% и 1.9%. Дори и така темповете на подобрение остават близки до отчетените от американската икономика. Към четвъртото тримесечие БВП на САЩ нараства с 1.9% на годишна база, което е един от най-слабите резултати за последните пет години, а растежът на тримесечна база се забавя до 0.5% след подобрение от 0.9% през предходното тримесечие.

Разклащане на оптимизма

Корекцията в посока надолу нанесе удар върху оптимизма за икономиката на еврозоната. Отчетеният по-слаб от очакваното растеж вероятно е отражение и на отслабената световна търговия в резултат на засилването на протекционистката риторика в глобален мащаб, отбелязва Reuters.

Новите оценки следват и публикуваните от Германия данни, според които най-голямата икономика в еврозоната също е пораснала с по-малко от прогнозираното от пазара – растежът на германския БВП за тримесечието е с 0.4% при очаквани 0.5%. Въпреки че ръстът й остава под прогнозите, германската икономика все пак отбелязва подобрение спрямо минималния растеж от 0.1%, отчетен през предходното тримесечие.

След ревизията тримесечният растеж в еврозоната остава със същия темп като постигнатия за периода юли - септември, а годишният се забавя минимално спрямо 1.8% през третото тримесечие (виж графиката).

Данните са разочароващи за икономистите, които изтъкват намаления принос на износа за растежа в еврозоната, пише Reuters. Според Джесика Хайндс от Capital Economics публикуваните данни "навеждат на мисълта, че положителният принос на вътрешното търсене може да е бил компенсиран от слабата нетна търговия".

"Очевидно е, че в много голяма степен растежът е бил движен от вътрешното търсене – това определено е валидно за Германия, Франция и Италия", посочва от своя страна Хауърд Арчър от IHS Markit.

В публикуваната си ден по-рано, в понеделник, зимна икономическа прогноза анализаторите от Европейската комисия посочват, че сред рисковете за растежа през 2017 г. ще бъде и евентуалният удар върху международната търговия, който може да нанесе администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп, който призовава за засилване на протекционизма.

Ревизираните данни на Евростат може да се окажат и коз в ръцете на онези от членовете на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), които не са склонни в средносрочен план да променят стимулиращата парична политика на институцията въпреки ускоряването на потребителските цени, отбелязва Reuters. През януари инфлацията в еврозоната достигна 1.8%, като се доближи до заложената от ЕЦБ цел за "малко под 2%".

Спирачка за индустрията

До известна степен корекцията в отчетения от икономиката на еврозоната растеж се дължи и на съществения спад на индустриалното производство в региона през декември, предава Reuters. За последния месец на миналата година то се е свило с 1.6% спрямо ноември, което е най-сериозното понижение от над четири години насам.

Спадът е в резултат най-вече на отчетеното за месеца свиване с 3.3% в производството на капиталови стоки, като например машини, което се приема за знак за отслабващия апетит за дългосрочни инвестиции, отбелязва агенцията. Производството намалява и в енергийния сектор, при нетрайните потребителски стоки и при междинните продукти. Единствената група, при която е отбелязано подобрение, са трайните потребителски стоки като автомобили и хладилници. Тяхното производство се е повишило с рекордните 2.9% през месеца, което е знак за увереността на мениджърите, че потребителите ще харчат повече за продукти за дълготрайна употреба, пише още Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев

    Европейският съюз (ЕС) прилага неправилно управление на Еврозоната.
    Европейската комисия не зачита допусканата грешка и европейците са със съдба на жертви и съпътстващи болезнени щети.
    В обстановка на сегашната държавна грешка европейците, колкото повече работят за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.
    Същественото за спасение на Европа от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на Еврозоната се прилага.
    При запазено неправилно управление на Еврозоната – злините се уголемяват.
    За устойчив обществен просперитет в Европа е необходимо правилно управление на Еврозоната.

    Нередност?
Нов коментар