Страх и ненавист в Шарлотсвил

Демоните на разделението в САЩ след сблъсъците във Вирджиния

Твърдения за споделена вина между крайнодесните и контра-протестиращите на Доналд Тръмп косвено оправдават белите расисти
Твърдения за споделена вина между крайнодесните и контра-протестиращите на Доналд Тръмп косвено оправдават белите расисти
Твърдения за споделена вина между крайнодесните и контра-протестиращите на Доналд Тръмп косвено оправдават белите расисти    ©  Reuters
Твърдения за споделена вина между крайнодесните и контра-протестиращите на Доналд Тръмп косвено оправдават белите расисти    ©  Reuters
- Сблъсъците в Шарлотсвил изкараха от гардероба скелета на белия национализъм в САЩ.

- Непоследователните реакции на президента Доналд Тръмп не само не заклеймиха достатъчно ясно провокаторите на насилието, но дори ги оправдаха до известна степен.

- Политиките на разделение на база идентичност застрашават социалния мир в САЩ и подкрепят залитането в крайности.

"Ние осъждаме най-строго този колосален акт на омраза и тесногръдие и насилие от много страни, много страни." Доналд Тръмп, 12 август

"Расизмът е зло. И тези, които извършват насилствени действия в негово име, са престъпници и бандити, включително Ку-Клукс-Клан, неонацистите и белите супермасисти и други групи на омразата, които се противопоставят на всичко, което ценим като американци." Доналд Тръмп, 14 август

"Какво ще кажете за "алтернативното ляво", което атакува това, което вие наричате "алтернативно дясно", те не носят ли част от вината? Носят... Имаше група от едната страна, която бе лоша, и група от другата страна, която също използваше насилие, и никой не иска да го каже, но аз ще го направя сега!" Доналд Тръмп, 15 август

На американския президент му отне два дни да назове с имената им организациите и движенията, които потопиха в кръв и хаос град Шарлотсвил в щата Вирджиния. И само ден, за да промени на 180 градуса мнението си и отново да обвини "всички страни" за трагичните сблъсъци. Те отнеха живота на 32-годишната Хедър Хейър, която заедно със стотици други бе излязла на мирен контрапротест срещу крайнодесните формации и бе пометена от кола, управлявана от 20-годишния Алекс Фийлдс, провален войник и описван от учителите си като човек с "радикални расови възгледи".

Обърканите послания на Тръмп му докараха почти повсеместно порицание, включително от елита на собствената му партия. Марко Рубио, Пол Райън, Мит Ромни, Джон Маккейн и Стийв Скалийс бяха само част от републиканците, които в прав текст заявиха, че причината за насилието във Вирджиния е белият супремасизъм (вярата в превъзходството на бялата раса) и президентът на САЩ не бива да приравнява виновните и жертвите. Единствените публични фигури, които подкрепиха позицията на Тръмп, бяха точно белите супермасисти като бившия "велик магьосник" на Ку-Клукс-Клан Дейвид Дюк и неонациста, станал известен с поздрава "Hail Trump" Ричърд Спенс. Стигна се дотам, че Белият дом трябваше да разпространи вътрешноведомствена бележка за републиканските сенатори, в която да заяви, че "президентът е напълно прав - двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил".

Това далеч не е първият път, в който след сериозни инциденти Тръмп заявява противоречащи си и пристрастни мнения, които целят повече да провокират медиите, отколкото да успокоят обществото и да призоват към разбирателство. В случая опасението е, че отговорът му само ще окуражи крайнодесните.

Опасната реакция на Тръмп

Тъй като този път става дума или за терористичен акт, или поне за престъпление от омраза, реакцията на Тръмп е още по-проблематична. Първо, защото неговите твърдения за споделена вина между крайнодесните и контра-протестиращите косвено оправдават белите расисти. Второ, думите му не правят нищо, за да се опитат да запълнят все по-зеещата пропаст между различните движения, базирани на идентичност (от расова, през възраст, религия или образование, до професия и сексуална ориентация), които се оформят в САЩ и заплашват да ескалират напрежението помежду си. В комбинация с оформянето на "идейни балони" в интернет и социалните мрежи този сблъсък на светогледи няма как да завърши добре.

От едната страна на барикадата се оформя плаваща коалиция от нови и позабравени, но все по-смели крайнодесни формации. В Шарлотсвил шарената палитра от поддръжници на Ку-Клукс-Клан, открито нацисткият сайт Daily Stormer и модерните alt-right онлайн тролове се обединиха под надслова #UniteTheRight (от англ. - обедини дясното). Формалният повод за събирането им бе протестът срещу премахването на паметника на ген. Робърт Лий, един от водещите командири на Конфедерацията на южните щати по време на Американската гражданска война (1861 - 1865 г.). "Не всички там бяха неонацисти, вярвайте ми. Тези хора бяха там и за да протестират срещу свалянето на паметника на Робърт Лий. Тази седмица е той, чудя се дали няма да го последва Джордж Вашингтон другата седмица и Томас Джеферсън следващата... Те са били робовладелци, ще им свалим ли паметниците? Това е огромно пренаписване на историята", впусна се в анализ Тръмп във вторник.

@@galwidg:3026212@@Как развяването на нацистки флагове и факелните шествия, съпроводени с викове "Евреите няма да ни заменят", "Sieg Heil" и "Кръв и земя" се свързват с паметта на генерала, не е ясно. Но посланието, така или иначе, не беше за исторически образованите, а за умерените консерватори, които са гласували за Тръмп и се чувстват отчуждени от постоянните вербални и писмени атаки на либералните кръгове, заели окопни позиции от изборите за президент миналия ноември. Когато фрагментираните крайнодесни движения и традиционните умерени консерватори в САЩ се слагат под общ знаменател, последните биват притегляни все по-силно към крайността.

Насилие и още насилие

"Очевидната стратегия на тези групи е да извлекат изгода от негодуванието и маргинализацията на някои млади хора, чиито очаквания за живота не се материализират и търсят изкупителна жертва"

Кристофър Дивайн, University of Dayton

Въпреки че би било цинично да се приписва равностойна отговорност за сблъсъците в Шарлотсвил на контрапротестиращите, трябва да се отчете, че част от тях, особено представителите на т.нар. aнтифашистка организация Antifa, също използваха насилствени тактики. А alt-right привържениците и техните уебсайтове, които обожават да се поставят в ролята на жертви, се нуждаеха точно от това - повод да обвинят някого, че всъщност подклажда насилието. "Какво мислите за това, че те щурмуваха законния протест, размахвайки бухалки? Има ли проблем с това? Има", аргументира се Тръмп.

Белият национализъм съвсем не е новост в американската политика. "Това, което прави сегашната ситуация значима, е, че хора, които се свързват с тези възгледи, са в кабинета на Доналд Тръмп или се опитват всячески да се асоциират с него, като Дейвид Дюк например", казва пред "Капитал" Кристофър Дивайн от Факултета по политически науки към University of Dayton, Охайо. Друга новост е, че тези бели националисти се опитват да вербуват по-образовани мъже, които по принцип не биха се асоциирали с тях. "Затова и голяма част от усилията им са насочени към университетски кампуси като този в Шарлотсвил. Очевидната стратегия на тези групи е да извлекат изгода от негодуванието и маргинализацията на някои млади хора, чиито очаквания за живота не се материализират и търсят изкупителна жертва", смята преподавателят от University of Dayton.

Само че проблемът не започва и не свършва с белия национализъм и е функция на все по-засилващите се политики на идентичността в страната. Социални движения като Black Lives Matter (от англ. "Животът на чернокожите има значение") и Маршът на жените от последните месеци имат силата да мобилизират хора, които се идентифицират с тях (цветнокожи, жени), но и засилват същите общностни чувства от другата страна на барикадата. "Има изключително много доказателства, че американското общество се поляризира все повече в последните десетилетия. Крайните групировки от двете страни на спектъра изпъкват и прокарват каузите си чрез насилие. Една от причините това да се приема е, че сега и екстремистите вляво, и тези вдясно, са по-видими за обществото и успяват да прокарат образа на другата страна в най-черни краски", смята Кристофър Дивайн. Според него по този начин привърженици на Тръмп могат да игнорират проблемите от дясно, като се фокусират върху действията на крайнолевите: "Ето, вижте насилието на Antifa. Те са истинските екстремисти." "Същото важи и в обратна посока - да имаш плашило отсреща изключва нуждата от самовглеждане в проблемите на политическата общност, към която принадлежиш", заключава Дивайн.

Кризата на класическите политически сили в САЩ още повече засилва крайностите. Това важи в еднаква сила както за консервативните републиканци, които не успяват да се възползват от доминацията си в Белия дом и Конгреса, така и за либералните кръгове, които не съумяват да предефинират позициите си от "анти-Тръмп" в нещо по-съзидателно. И колкото повече двете страни се затварят в собствените си ехо стаи, толкова повече "алтернативните" сили ще отглеждат демоните си.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proza avatar :-|
    proza
    • - 1
    • + 9

    А нещо да е чувал авторът за расизъм с обратен знак? Или само си драскаме, без да вникнем в проблема.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 12

    До коментар [#1] от "proza":

    Авторът не е виновен.
    Имам усещането, че зад тоя псевдоним се крие или пощенска кутия, или спам робот, съдейки по бълваните под това име едностранчиви либералнеещи преразкази на официалната позиция на Демократическата партия и закриляни от нея фондации по актуални теми.

    Набелязани за събаряне са 1500 паметници, мемориални плочи, табели и пр., отдаващи почит към дейци на Конфедерацията в Гражданската война в САЩ. Тя приключи преди 152 г. и този "спонтанен" нов прочит на американската история е най-малкото странен. Но като се има пред вид мейнстрийм медийната канонада - всичко си идва на мястото.

    В Шарлотсвил кметът-демократ реши да събори почти вековния паметник на генерал Лий, а в Балтимор през миналата нощ бяха ликвидирани четири паметника на генерали на Конфедерацията и на други исторически фигури, асоцииращи се с Юга. Това е откровено варварство и несъмнена провокация.
    Сблъсъците в Шарлотсвил са очаквано следствие и удобно вдигат топката на поредния цикъл от битката на неоконите срещу победилия ги на изборите Доналд Тръмп, с което вече почти година те не искат да си примирят.

    Америка видимо изпада в безумие. Половин век след отмяната на последните сегрегационни закони сега се открива нова ера в целенасочено разпалваното расово противоборство.

    Бутането на паметниците е взривен катализаторът за целенасоченото противопоставяне и дълбае разделитална линия в обществото на САЩ. Дали късогледите американски политици няма да дотикат нещата до Гражданска война 2.0?

    Тогава няма да има никакво значение кой какви изрази е използвал.

    Нередност?
  • 3
    stg avatar :-|
    stg
    • - 1
    • + 9

    абе аз не мисля че някакъв си бял национализъм предизвика размириците, ама вие си пишете все някой ще ви повярва

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    А, и погледнете до какво падение е стигнал и великият (някога) Нюзуик. Поне това ни е спестил т.н. "Мартин Димитров".

    http://www.newsweek.com/leaders-charlottesvilles-alt-right-protest-all-have-ties-russian-fascist-651384

    Нередност?
  • 5
    vaticana avatar :-P
    vaticana
    • + 12

    Значи Тръмп бута паметници на генерали-негрофоби, за да дразни белите си избиратели-нацисти?
    По-голяма нелепица не съм чел от в детските книжки.
    Браво, Капитал! Смешници.

    Нередност?
  • 6
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 1
    • + 8

    Мултикултурализъм в действие. Сега гледаме пролога.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Забележете, че явно по-голямата част от групите са в Северните Щати! Явно май северноамериканските паметници повече им проповядват омраза!

    Нередност?
  • 8
    niles avatar :-|
    niles
    • - 1

    @Георги Георгиев - бъркаш щатите и посоките. Мнозинството от тези "специални" групи се намират в Южните щати на страната. Virginia е също южен щат. Географско погледнато може да не изглежда така, но трябва да се вземеш предвид еволюцията на страната...

    @genoveze - не е Тръмп тоя който бута паметниците. Точно обратното - целият този конфликт се породи от факта, че Оранжевия не заклейми групите които се противопоставиха на събарянето на тези паметници.

    @stg - точно бял национализъм предизвика размириците. Дори групите участващи в конфликта ясно се определиха като такива.

    Нередност?
  • 9
    niles avatar :-|
    niles
    • - 1

    ...четейки тези коментари ясно се вижда един общ знаменател - расизъм. Дали това се е превърнало в национална черта/характеристика или просто хора които не могат да приемат различието като нормално са по-активни драскачи в Интернет?...

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#8] от "niles":

    Тези големи кръгчета горе при Илинойс и Пенсилвания хич не ми говорят за южни щати. Конфедерацията свършва много по-надолу. Расизмът не е цвете, да го изтръгнеш. Той ще съществува, докато съществува фалшива политкоректност.

    Политиците изобщо нямат подобни цели. Те ползват национализма като ключа на лампата - пускат и спират в зависимост от лични нужди. Ако престъпността продължава да е съсредоточена в една конкретна раса, ако политиките на правителството са неадекватни и без резултати - имаш расизъм. Това е.

    Нередност?
Нов коментар