Технологичните компании срещу Алекс Джоунс

Facebook, YouTube, Spotify и Apple свалиха съдържание, продуцирано от американеца, познат с конспиративните си теории

Привържениците на Джоунс възприеха действията на компаниите като организирана акция срещу консерваторите в страната
Привържениците на Джоунс възприеха действията на компаниите като организирана акция срещу консерваторите в страната
Привържениците на Джоунс възприеха действията на компаниите като организирана акция срещу консерваторите в страната    ©  Reuters
Привържениците на Джоунс възприеха действията на компаниите като организирана акция срещу консерваторите в страната    ©  Reuters

Според Алекс Джоунс престрелката в американското начално училище "Санди Хук", в която загинаха 26 ученици и преподаватели, е инсценирана от актьори, правителството стои зад атентатите в Ню Йорк на 11 септември, а промяната на климата е измама. Личните убеждения на Джоунс нямаше да са толкова страшни, ако нямаха милиони последователи. Той е водещ на The Alex Jones Show, което се предава по близо 90 радиостанции, и стои зад кoнспиративните сайтове InfoWars.com, NewsWars.com, и PrisonWars.com, като само първият отчита близо 10 млн. посетители месечно.

Доскоро съдържанието на Джоунс успяваше да достигне до още по-голяма публика през платформи като Facebook, YouTube, Spotify, и подкаст приложенията Apple Podcasts и Stitcher, но през последните няколко седмици голяма част от свързаните с него профили бяха изтрити, а съдържанието – свалено. Въпреки че Джоунс от години насам открито разпространява конспиративни теории и фалшиви новини, цитираните причини за действията срещу него са различни.

Какви са мотивите на компаниите

Според Bloomberg Apple първа е предприела мерки срещу Джоунс. В изявление за BuzzFeed компанията твърди, че не толерира речта на омразата, както и че има ясни препоръки, които създателите на съдържание трябва да следват. "Подкастове, които нарушават тези препоръки, се премахват", пише още в изявлението. Подкастовете на Джоунс са премахнати от iTunes и Apple Podcasts.

В края на юли Facebook спря достъпа до личния профил на Джоунс, а след хода на Apple сега спира и няколко страници, на които той е администратор заради "неколкократно публикуване на съдържание" в нарушение на стандартите на общността срещу речта на омразата и тормоза.

YouTube също свали основния канал на Джоунс, както и този на InfoWars, цитирайки същите причини. В понеделник говорител на Spotify заяви, че InfoWars "промотира, защитава и подтиква към омраза и насилие срещу групи или индивиди заради техните черти", затова е взето решение да се премахнат всички подкаст епизоди на The Alex Jones Show.

Борба срещу фалшивите новини – не точно

От няколко години насам призивите към платформи като Facebook и YouTube да предприемат по-сериозни мерки срещу разпространението на конспиративни теории и фалшиви новини растат. Действията срещу Джоунс обаче показват, че компаниите все още не са готови да адресират проблема, тъй като нито една от тях не цитира целенасочената дезинформация като причина. В епизод на подкаста Recode наскоро Марк Зукърбърг заяви, че съдържание се премахва от социалната мрежа само ако причини реална физическа вреда. По време на изслушване пред Конгреса директорът по публична политика на компанията пък коментира, че публикуването на фалшиви новини не нарушава правилата на Facebook.

И докато някои компании поне отчасти реагират, профилите на Джоунс в Twitter все още са активни.

"Забраниха ни изцяло във Facebook, Apple, & Spotify. Коя консервативна медия ще е следващата", написа той в акаунта си. Twitter остава единствената голяма социална платформа, която все още не е предприела мерки срещу водещия. Според изявление на компанията профилите на Джоунс не са в нарушение на правилата. Позицията е спорна, имайки предвид, че мерки предприеха дори Pinterest и LinkedIn.

В момента срещу водещия се водят пет дела – три от роднини на деца, загинали по време на престрелката в "Санди Хук" през 2012 г., и агент на ФБР, участвал в акцията, едно от мъж, когото Джоунс идентифицира като извършител на престрелката в Паркланд т.г., и едно от мъж, заснел сблъсъците в Шарлотсвил, който според Джоунс планира да организира преврат срещу Доналд Тръмп. Джоунс разпространи и лъжата, станала известна като Pizzagate - че пицарията Comet Ping Pong е прикритие за педофилска мрежа, в която участва бившият кандидат на демократите за президент Хилъри Клинтън и съпругът ѝ. Малко след това привърженик на Джоунс стреля в заведението, а собствениците неколкократно бяха обект на тормоз.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gasfgas avatar :-|
    gasfgas
    • - 2
    • + 1

    Как може да продължавате да изкарвате самоорганизирания атентат на 11-ти септември като конспирация? Пълно е със сигнали и доказателства, обезоръжаващи всякакви оправдания на американските власти.

    Не го знам кой е този човек, но е нелепо уравновесени теории със стабилни доказателства да се отхвърлят лекомислено. Защо постоянно се борят аргументите на противниците на климатичните промени, а никой не може да обори подозренията и противоречивите факти от събитията на 11 септември?!

    Нередност?
  • 2
    spasunger avatar :-|
    Spasimir Radev

    "Дума дупка не прави", ама явно прави.

    Нередност?
  • 3
    aqi1522314212558133 avatar :-|
    Mendeleev
    • + 2

    Алекс Джоунс е рядко глупав човек и рядко артикулативен.
    Което не е причина да го свалят от Youtube,Facebook,Spotify и т.н.

    Поради някаква причина контрола върху съдържанието във въпросните платформи не се разглежда като цензура - вероятно защото все още са нови.

    Но пък случката показва ,че лявото и либерализма са несъвместими и "леви либерали" е тавтология. Левичарите винаги ги тегли към контрол на медиите и по-възможност контрол върху мислите.

    Нередност?
Нов коментар