🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската икономика продължава възхода си

Инфлацията в еврозоната обаче се понижава през октомври, показват предварителните оценки

8.9%

е била безработицата в еврозоната през септември, което е най-ниското ниво от януари 2009 г.

Икономиките на еврозоната и в целия Европейски съюз ускоряват растежа си през третото тримесечие в синхрон. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал на годишна и месечна база с еднакъв темп – съответно 2.5% и 0.6%, показват предварителните оценки на Евростат. Очакванията на анализаторите бяха за ръст на тримесечна база 0.5% и 2.4% на годишна. В средата на ноември ще излязат и данните по държави.

В допълнение към добрите данни за БВП са и тези за продължаващото намаляване на безработицата – нивото й в еврозоната през септември е паднало под 9%, което е най-ниското от януари 2009 г. Единственото притеснение остава инфлацията, която през октомври отбелязва лек спад и се отдалечава от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

Възход през цялата година

Страните в Европейския съюз продължават икономическото си възстановяване след глобалната криза. Новините са добри най-вече за ЕЦБ, която след близо десет години безпрецедентно стимулиране на икономиката на еврозоната най-накрая вижда резултат от дейността си. През трите тримесечия на годината БВП на еврозоната и на ЕС плавно се повишава, като лек превес досега имаше растежът в цялата общност основно заради по-голямото разширение на икономиките в Централна и Източна Европа.

Догонване на САЩ

Въпреки че европейската икономика повишава ръста си, тя продължава да изостава от тази на САЩ. През третото тримесечие американската икономика неочаквано запази бърз темп на растеж, тъй като увеличението на складовите наличности и по-малкият търговски дефицит са компенсирали забавянето на строителството след на ураганите.

БВП на страната нарасна с 3% в сравнение със същия период на миналата година, което е значително над очакванията на анализаторите за 2.5%. Това са също предварителни данни, които подлежат на допълнително преразглеждане.

Инфлацията с лек спад

Единствената по-лоша новина за еврозоната е забавянето на темпа на инфлацията. През октомври тя е била 1.4% на годишна база при 1.5% през септември. Това също са предварителни оценки на Евростат, които подлежат на актуализация. Потребителските цени нарастват главно заради цените на енергията, макар че ръстът силно се забавя спрямо септември – от 3.9 на 3%.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия обаче ускоряват рязко увеличението си спрямо предишния месец до ниво от 2.4% спрямо 1.9%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се забавя. През октомври тя е била 0.9% при 1.1% през септември.