Европейският парламент призова за оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Резолюцията бе гласувана, докато официалната българска делегация беше в Рияд

Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия    ©  Reuters
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия    ©  Reuters

По доста неудобно за България съвпадение Европейският парламент (ЕП) одобри в четвъртък резолюция, с която отново призовава за оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия заради действията й срещу Йемен. Докато Бойко Борисов и официалната българска делегация провеждаше срещи за втори ден в Рияд, в Брюксел депутатите гласуваха с 539 гласа към 13 и 81 въздържали се да поискат от върховния представител по външната политика Федерика Могерини налагането на ембарго на продажбите на оръжие за кралството.

Според резолюцията ЕП критикува силно някои държави членки и призовава за незабавно спиране на продажбата на оръжие и военната помощ за Саудитска Арабия и нейните коалиционни партньори заради сериозните съмнения за нарушаване на международното право. Основна цел на резолюцията са държави като Испания, Франция, Германия, Великобритания и Италия, които са и сред основните снабдители на саудитската армия. България обаче има набъбваща военна търговия с кралството. От 90 млн. евро през 2015 г., през 2016 г. тя стигна до 239 млн. евро (данните за 2017 г. още не са излезли), като основната част са боеприпаси, бомби, снаряди и оръжие. Съмненията са, че закупеното от българските производители оръжие не се използва от саудитците, а се прехвърля към места като Сирия. Не е изключено обаче част от него да стига и до Йемен.

Не е ясно дали въпросът за Йемен е бил повдигнат по време на посещението на Борисов в Рияд. София след само месец ще поеме ротационното ръководство на Съвета на ЕС, където този въпрос със сигурност ще трябва да бъде обсъден след резолюцията на Европейския парламент. Повечето български евродепутати (включително и тези от ГЕРБ) са гласували в подкрепа на резолюцията, като сред въздържалите се са Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Според в. "Катимерини" около гласуването в ЕП вече е започнал политически скандал в съседна Гърция, която също има договор за доставка на оръжие със Саудитска Арабия, но на стойност около 66 млн. евро.

Катастрофата Йемен

Откакто през 2015 г. Саудитска Арабия реши да се намеси в коалиция от още 8 арабски държави в йеменската гражданска война, ситуацията в държавата се влошава непрекъснато. Коалицията иска да върне на власт президента на страната и воюва срещу бунтовниците хути с въздушни удари, периодично военно присъствие и военна блокада на всички канали за доставки в Йемен.

В резултат на действията на саудитците, твърдят световни организации, Йемен се намира в най-голямата хуманитарна криза в света от десетилетия - 20 млн. души в момента са в опасност да останат без храна, от които 2.2 млн. деца, а почти 3 млн. души са без дом. Според изчисления на Световната здравна организация на всеки десет минути в Йемен едно дете умира от предотвратими причини. Европейският парламент иска Рияд да вдигне блокадата над границите, за да може до засегнатите райони да стигат храна и вода.

Ескалацията в Йемен обаче стигна нов пик този месец, след като саудитските сили прихванаха ракета, насочена към летището в Рияд от йеменските бунтовници. Според Рияд зад това нападение стои Иран, който въоръжава бунтовниците и им помага военно.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1
    • + 2

    Резолюцията бе гласувана, докато официалната българска делегация беше в Рияд


    Сефте :-) . Съборихме Рим , Византиа , Османската империя , СССР , а сега е наред ЕССР :-)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 10

    Войната в Йемен в острата си фаза трае от повече от 2 г., хуманитерната криза - също, а Европарламентът чак вчера реши да вземе отношение... И то по един доста скопен начин: "да п о и с к а" (?!) от Могерини налагането на оръжейно ембарго на СА. Федерика ли да им го наложи???

    Когато една немного позната история целенасочено се разказва опростенчески от типа: "...коалицията иска да върне на власт президента на страната", има голяма вероятност публиката да си направи очакваните грешни изводи, че там две племена се бият чий вожд да седне в двореца. Затова ще си позволя да разкажа генезиса на гражданската война в Йемен.

    До 90-те години днешен Йемен е разделен на две държави – Йеменска арабска република (Северен Йемен) с преобладаващо шиитско население и политика, ориентирана към СА и САЩ, и Народно-демократична република Йемен (Южен Йемен), преобладаващо сунитска и ориентирана към Москва и соцлагера. През 1994 г. Йемен се обединява. Начело застава президентът Але Абдала Салех. Управлението му продължава до инициираната от американците "арабска пролет" през 2011 г., когато е свален от власт. и заменен с поставения от саудитите президент Абд Раби Мансур Хади. Гражданската война се изостря и през март 2015 г. разбунтувалите се хусити изпъждат Хади. Той бяга в СА и започва да призовава САЩ и саудитите да навлязат в Йемен, както и става.
    Хуситите са военно крило на шиитската секта на зейдитите, които населяват севера на Йемен и са около една трета от 25-милионното население на страната. Към тях се присъединява лоялната на президента Салех йеменска армия. Зад хуситите застава и Иран, който изпраща инструктори, пари и оръжие. На страната на саудитската коалиция се бият местни племена, докато Ер Рияд плаща на вождовете им. Спрат ли парите - те хвърлят оръжието.

    Хуситите бързо вземат страната под свой контрол, връщат президента Салех и излизат на брега на пролива Баб ал Мандаб и на границата на източната провинция на СА, която е населена предимно с шиити и където се добива преобладаваща част от саудитския нефт. Така подкрепяното от Иран движение излиза на мегастратегически важния бряг на Червено море и застрашава да дестабилизира районите за добив на саудитски нефт. Това е отчетено като сериозна заплаха за Израел и подводниците му, които минават оттам към Персийския залив, и странната на пръв поглед симбиоза между Тел Авив и Ер Риад довежда до откритата военна агресия на водения от СА алианс срещу Йемен "по молба" на избягалия президент Хади.

    Въпреки колосалния си военен бюджет и най-съвременно въоръжение, СА е нищожна военна сила, която не може да се конфронтира с Иран, затова САЩ скоростно заявиха, че войната в Йемен е и "тяхна война".

    Гражданската война в Йемен, се превръща в епизод от повсеместното прокси противостоене срещу Иран от страна на СА, САЩ и Израел. Но като катализатор на конфликта в Африканския рог все по-сериозно започва да се усеща присъствието на Китай. Военноморската му база в Джибути е първият намек, че Пекин има интерес от умиротворяването на района, което е точно обратното на интересите на САЩ и СА.

    В този контекст гласуването в ЕП е поредното без връзка с реалността действие, което няма никакво значение за случващото се. ЕС не фигурира като реален участник в разрешаването на нито един световен конфликт и с неадекватните си действия сам се избутва на все по-тревясал коловоз.

    Нередност?
  • 3
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • + 4

    ЕС като наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, (ако наложи, защото зад нея са САЩ и Израел, все пак...) бизнесът ще минава през Кувейт или през ОАЕ. После пак ще се препродава на трети фирми и ще отива за там, за където трябва да отиде. Съвсем целенасочено няма контрол за пътя на оръжието. Купувачът попълва декларация, че няма да го реекспортира. Това е достатъчно за производителя, а оттам насетне никой не контролира къде отива пратката.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 3

    Не случайни Великобритания напуска тази соц сбирщина наречена ЕП.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2


    До коментар [#4] от "
    aussie
    ":

    Соц. сбирщина? Не, ЕС е нарисуван и изпълнвен по съвършените правила на неолибералния глобализъм. Не знам дали обръщате внимание, но страните-членки са представени в ЕП не по национални квоти, а на квазипартиен признак, щкато националните партии членуват в някакви измислени европейски партии-чекмеджета: десни, леви, средни, горни, долни.. Така се размиват всякакви национални интереси и се заместват със зависимите от глобалния индустриален и банков капитал партии-хермафродити.
    Мъртво формирование ражда мъртви правила. Затова и никой не обръща внимание на ЕС.

    Нередност?
  • 6
    uir27542198 avatar :-|
    uir27542198
    • + 1

    Това требваше да стане преди много години. И не само оръжейно ембарго - пълна изолация докато не започнат да спазват елементарни човешки права и да спрат износа на радикален ислям. Отново след дъжд качулка. А за България, която се бута незнайно къде и за унижението, на което беха подложени настоящия и бившия ни премиер и цар с танца със сабиите, оставам без коментар. Пълен срам.

    Нередност?
  • 7
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • + 4

    Въй, ами сега?! Освен Цар-Тиква да я глътне оназ сабя, с която толкоз вихрено танцуваше в Рияд, не виждам какво друго му остава... Язък, изгоряха сега и комисионните за #Дебелия!

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "D-r D":

    От предвиждането, че "Китай ще внесат ред в региона" мина половин година. Не виждам промяна.. За сметка на това тенденциите показват, че от китайска страна милиардери с партийно настояще изкупуват активи по протежението на "Новия път на коприната", който минава и през Аденския залив.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D


    До коментар [#8] от "
    Георги Георгиев
    ":

    Не познавате мисленето на китайците. Те смятат, че времето им принадлежи и не бързат. Чували сте за акупунтура? Е, сега забиват иглите колкото да се задържат. После... Вчера в Тартус разтоварили "до 5000" души от спецчасти. Какво ли ще правят в Сирия?

    Нередност?
Нов коментар