Адът Йемен

Вече официално най-голямата хуманитарна криза в света е придружена и от най-голямата епидемия от холера

Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението
Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението
Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението    ©  Reuters
Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението    ©  Reuters

"Дори войните имат правила, които трябва да се спазват", обяви хуманитарният координатор на ООН в Йемен Джейми Макголдрик, след като миналия петък бомбена атака уби 12 души, сред които и деца. Макголдрик обвини враждуващите сили в йеменския конфликт в "незачитане на принципа на разделение между цивилни и воюващи" след поредния атентат в провинция Саада.

Хуманитарният координатор на ООН също заяви, че в Йемен съществува пълно "пренебрежение" към човешкия живот. От началото на годината над 200 деца са сред жертвите на този конфликт, който не получава почти никакво медийно внимание напоследък.

Избухналата гражданска война между правителството на президентa Абдрабух Мансур Хади и бунтовниците хути през 2015 година вкара Йемен в хуманитарна криза, която вече официално е най-тежката в света. Йеменският клон на "Ал Кайда" се възползва от възникналата война и джихадистите държат под свой контрол част от правителствените и бунтовническите региони.

Саудитска Арабия ръководи международна коалиция, която се включи в конфликта през 2015 година в подкрепа на признатото правителство. Сред приятелите на президента Хади са още Египет, ОАЕ, Бахрейн и Йордания. При встъпването в длъжност на Доналд Тръмп САЩ също заеха активна позиция в коалицията, като в началото страната осигуряваше информация, бомбени атаки, а вече участва и с малък контингент срещу силите на "Ал Кайда".

Тежка хуманитарна криза

Ежедневните боеве през последните 2 години превърнаха Йемен в по-кошмарна зона от Сирия. ООН причисли Йемен към зоните с най-тежки хуманитарни проблеми още през юли 2015. През март директорът на хуманитарната помощ към ООН Стивън Обрайън обяви, че масовият глад в Йемен, Южен Судан, Сомалия и североизточна Нигерия може да доведе до невиждана катастрофа от създаването на организацията през 1945 година.

Международната организация за защита на човешките права CARE обяви кризата в арабската държава за "срам за човечеството". Директорът на организацията Уолфганг Джаман, цитиран от Al Jazeera, каза, че "хиляди цивилни са починали от началото на конфликта и милиони са разселените".

Населението на страната е близо 28 млн. души, от които 3 млн. принудително са напуснали домовете си, съобщава доклад на ООН от януари тази година. Повече от 2 млн. все още са бежанци в собствената си държава.

Броят на нуждаещите се от помощ надвишава 18.8 млн., от които на 10.3 е млн. е необходима незабавно. Най-тежка е ситуацията в северозападния район, където хиляди са в опасност, над 80% от които се нуждаят от незабавна помощ. Дори в най-слабо засегнатия район около 1000 души имат нужда от помощ.

Близо 5 млн. се нуждаят от дохранване, от които 4 млн. имат нужда от храна веднага. 75% от засегнатите са деца. Данните на ООН сочат, че броят на недохранените се е увеличил със 148% от края на 2014, а на децата - с 200%.

Повече от 7 млн. не знаят кога ще ядат отново, а над 8 млн. нямат достъп до питейна вода и канализация. Застрашените от масов глад и липса на вода са над 60% от населението на страната. Др. Джаман призова международното общество "да спре страданието".

Голяма част от пристанищата на Йемен по крайбрежието на Червено море са блокирани, ограничавайки достъпа на храна и вода до вътрешността на страната. Доброволци на ООН имат проблем и със запасите на гориво, които използват за транспортиране на материали за първа помощ.

@@galwidg:3022721@@Най-голямата епидемия от холера

Ограниченият достъп до питейна вода, канализация и най-обикновени санитарни условия на 14.5 млн. йеменци са сред основните причини Световната здравна организация (СЗО) да обяви и най-голямата епидемия от холера. Здравната система в страната не работи, а почти 15 млн. души се нуждаят от лекарска помощ. Сред най-засегнатите са бременни жени и деца.

"Това е най-лошата епидемия от холера в света по време на най-голямата хуманитарна криза в света", обявиха изпълнителните директори на UNICEF и World Food Program Антъни Лейк и Дейвид Бийсли, както и генералният директор на World Health Organisation д-р Тедрос Адханъм Гебрейзъс на общо събрание.

Холерата се предизвиква от бактерия, която се разпространява чрез замърсени водни източници и води до дехридатация, повръщане и тежка диария. Ситуацията в Йемен прави епидемията смъртоносна. По данни на СЗО 400 хил. са предполагаемите случаи само през юли, а поне 1900 са смъртните случаи, ¼ от които са деца.

Международният комитет към Червения кръст смята, че до декември един на всеки 45 души ще е болен от холера като "пряка последица от конфликта, който унищожава цивилната инфраструктура и свежда цялата здравна система до колената". Най-засегнати отново са северозападните части на страната, където заболелите са около 4%.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 15

    Когато една немного позната история умишлено се разказва от средата, има голяма вероятност публиката да си направи заложените грешни изводи.
    Историята на йеменската гражданска война не започва с изгонения президент Хади, нито със саудитско-американската намеса. А местната Ал Кайда и клонът на ИД - както навсякъде по света - и тук са поддържани от Саудитска Арабия.

    До 90-те години Йемен е разделен на две държави – Йеменска арабска република (Северен Йемен) с преобладаващо шиитско население и ориентирана към СА и САЩ, и Народно-демократична република Йемен (Южен Йемен), преобладаващо сунитска и ориентирана към Москва и соцлагера. След разпада на СССР Западът завладява геополитическото му наследство и през 1994 г. Йемен се обединява. Начело застава президентът Але Абдала Салех. Управлението му продължава до инициираната от американците "арабска пролет" през 2011 г., когато е свален от власт. Гражданската война се изостря и през март 2015 г. от разбунтувалите се хусити е изпъден и поставеният от саудитите за президент Абд Раби Мансур Хади.
    Той бяга в СА и започва да призовава САЩ и саудитите да навлязат в Йемен. Зад хуситите застава, както се очаква, Иран. Хуситите са военно крило на шиитската секта на зейдитите, които населяват севера на Йемен и са около една трета от 25-милионното население на страната.
    Хуситите бързо вземат страната под свой контрол, връщат президента Салех и излизат на брега на пролива Баб ал Мандаб и на границата на източната провинция на СА, която е населена предимно с шиити и където се добива преобладаваща част от саудитския нефт. Така подкрепяното от Иран движение излиза на мегастратегически важния бряг на Червено море.
    Това е отчетено като сериозна заплаха за Израел и неговите подводници, минаващи по този маршрут към Персийския залив и странната на пръв поглед симбиоза между Тел Авив и Ер Риад довежда до откритата военна агресия на водения от СА алианс срещу Йемен "по молба" на избягалия президент Хади.

    Въпреки колосалния си военен бюджет, СА е нищожна военна сила, за да се конфронтира с Иран, затова САЩ скоростно заявиха, че войната в Йемен е и "тяхна война".

    Гражданската война, в която затъва Йемен, се превръща в епизод от повсеместното прокси противостоене между Иран и СА. Но като катализатор на конфликта на мястото на Русия, която отдавна няма реални възможности за въздействие върху Африканския рог, все по-сериозно започва да се усеща присъствието на Китай. Военноморската му база в Джибути е първият намек, че Пекин има интереси в умиротворяването на района, което е точно обратното на интересите на САЩ.
    И като се има пред вид твърдата и категорична намеса на Китай в севернокорейско-американския (вербален) конфликт, която е на път да постави страните по местата им, май Поднебесната ще поеме ролята на миротворец...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 13
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    О, тук става дума за отчайващо нещастие, а Вие се упражнявате в политология! Какво значение има началото на историята, важно е какво може да се направи за тези страдащи и умиращи хора.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 12

    Да, наистина става въпрос за отчайващо нещастие.
    Подобно на отчайващите нещастия, сполетели народите в Либия, в Афганистан, в Ирак, в Сирия, в Еритрея, в Палестина...
    Улавяте ли повтарящият се момент?




    Нередност?
  • 4
    wix09528776 avatar :-|
    wix09528776
    • - 5
    • + 8

    Където се намесят САЩ и партньорите им от Персийския залив, винаги настава ад.

    Нередност?
  • 5
    ebv27510810 avatar :-|
    ebv27510810
    • + 3

    До коментар [#1] от " D-r D ": Благодаря!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#5] от "ebv27510810":

    Познаването на фактите препятства грешните заключения.

    Нередност?
Нов коментар