🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК иска да наложи до 5% данък върху приходите на технологичните гиганти

Мярката може да е временна, докато се вземе окончателно решение

Според ЕК това е само "временна мярка", преди да бъде взето постоянно решение
Според ЕК това е само "временна мярка", преди да бъде взето постоянно решение
Според ЕК това е само "временна мярка", преди да бъде взето постоянно решение    ©  Shutterstock
Според ЕК това е само "временна мярка", преди да бъде взето постоянно решение    ©  Shutterstock

Европейската комисия (ЕК) планира да наложи данък на приходите на големите технологични компании въз основа на това в коя държава се намират потребителите, а не според това къде са централите им. Това стана ясно късно в понеделник от документ, до който Reuters е получила достъп. Според агенцията планираният данък ще бъде между 1 и 5% от брутните приходи. Очаква се срещу това облагане да се обявят държавите с ниски корпоративни данъци, към които компаниите традиционно се насочват.

Какво представлява предложението

Според Reuters ЕК планира да наложи данъка на компании с годишни приходи над 750 млн. eвро в световен мащаб и 10 млн. евро в Европа. Предложението може да бъде променено, преди да бъде публикувано през втората половина на март. За това индикира фактът, че някои от стойностите на ставките и праговете все още са в скоби, пише още агенцията.

В предложението са посочени конкретно Google, която продава таргетирано рекламиране онлайн, както и Facebook, Twitter и Instagram, които предоставят мястото за реклама. Под обстрела на ЕК попадат още Amazon, Uber и Airbnb. Онлайн медиите, стриймингът, облачните и IT услугите няма да бъдат облагани.

"Това ще бъде съпроводено от допълнителни изисквания за докладване, така че данъчните служби на държавите от съюза могат да изчислят колко данъци попадат в тяхната юрисдикция", пише в документа.

При онлайн рекламодателите данъкът ще се събира там, където рекламата е показана и където са таргетираните потребители. При онлайн търговията данъкът ще се събира от държавата, в която е направена покупката.

Въпреки това предложението е само "временна мярка", която ще бъде наложена, преди да бъде измислено по-всеобхватно решение на проблема с данъчните убежища на дигиталните компании.

Предложението е само част от поредицата действия на ЕК срещу технологичните гиганти. Известност придоби тригодишното разследване на комисията относно данъчните облекчения, които Аpple е получила в Ирландия. Според Брюксел страната е позволила на компанията да плаща значително по-малко данъци от другите бизнеси, като в действителност Apple е била облагана с корпоративен данък от не повече от 1%. "Страните членки не могат да предоставят данъчни облекчения за избрани компании. Това е незаконно според правилата на ЕС за държавната помощ", заяви тогава комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Дали ще се стигне дори до налагане на временна мярка остава да се разбере, имайки предвид, че при гласуването ще е нужно одобрението на всяка страна от ЕС. Включително тези, които печелят най-много от това.