Увеличават се притесненията за бързо растящата турска икономика

Президентът Ердоган обаче няма да толерира забавяне заради наближаващите избори

С наближаващите избори, някои инвеститори се страхуват, че Ердоган не желае да толерира забавяне на ръста
С наближаващите избори, някои инвеститори се страхуват, че Ердоган не желае да толерира забавяне на ръста
С наближаващите избори, някои инвеститори се страхуват, че Ердоган не желае да толерира забавяне на ръста    ©  Reuters
С наближаващите избори, някои инвеститори се страхуват, че Ердоган не желае да толерира забавяне на ръста    ©  Reuters

След като Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за опасността от прегряване на турската икономика миналия месец, един от съветниците на президента Ердоган заяви, че призивът да се намали инфлацията и да се ограничат разходите са "неуспешни икономически теории", продиктувани от "динозаврите", съобщава Financial Times. Той заключи, че Турция ще направи точно обратното.

Ситуацията

Именно този сценарий тревожи много икономисти. Турция надхвърли очакванията за ръст на БВП, като той достигна 7% по предварителни данни. През третото тримесечие имаше растеж от 11.1% спрямо година по-рано - най-големият темп сред всички държави от Г-20. Това бе подпомогнато от правителствени стимули, насочени към задвижване на икономиката от спад след насилствения опит за преврат през юли 2016 г. Но този растеж си има цена.

През последните седмици се наблюдават редица предупреждения за увеличаването на дефицита по текущата сметка на Турция и за увеличаващата се двуцифрена инфлация. МВФ предупреди, че страната е уязвима от променящите се глобални условия.

Анализаторите от Moody's понижиха рейтинга на страната до две нива под инвестиционния клас, позовавайки се на лошия политическия климат в страната и силната зависимост от външно финансиране. Goldman Sachs заяви, че Турция показва "класическите признаци на прегряване на икономиката", предупреждавайки, че ребалансирането ще изисква по-нисък растеж.

С изборите, насрочени за март и ноември 2019 г., президентът изясни, че иска ръст от 5.5% тази година.

Очакванията

С наближаващите избори някои инвеститори се страхуват, че Ердоган не желае да толерира забавяне на ръста. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) изгради своя политически успех на основата на засилващата се икономика.

С изборите, насрочени за март и ноември 2019 г., президентът и неговите служители изясниха, че искат ръст от 5.5% тази година.

"Има само един приоритет за Анкара и това е растеж", казват консултантите от GlobalSource Partners. "Има големи колебания дали това е възможно. Дори и да е възможно, това ще направи страната уязвима. В Турция има ясно изразена зависимост между растежа и уязвимостта."

Рисковете

Силният растеж в Европа също спомогна за засилването на турския износ. Потребителските разходи и строителството бяха подхранвани от заеми, подкрепени от правителството, стимули за заетост и данъчни облекчения. Турският президент Реджеп Ердоган отдавна е остър критик на високите лихвени проценти, като е взел необичайното мнение, че те водят до висока инфлация.

Тревожното е, че растежът ще създаде дисбаланси. Инфлацията е почти 12%, а основната лихва 8%.

Турция разчита в голяма степен на краткосрочни парични потоци, които бързо могат да се изпарят, ако настроенията към страната се променят. Засега атрактивната възвращаемост на Турция и апетитът за риск сред инвеститорите запазват средствата. Но несигурните отношения на страната с САЩ, нейната военна намеса в Сирия и напрегнатата вътрешна политика носят рискове.

Също така се променят глобалните условия, тъй като централните банки се придвижват към нормализиране на монетарните си политики след години на исторически ниски лихвени проценти.

Загрижеността се изостря от тревогите относно политическото ръководство на страната. Moody's цитира "неумолимата институционална сила" като основна причина за понижаването на оценката на страната, след като тя оказва натиск върху съдебната система. Основна тревога сред инвеститорите е независимостта на централната банка на страната.

Турският президент отдавна е ожесточен критик на високите лихвени проценти, вземайки нестандартното мнение, че те водят до висока инфлация. Миналия месец той повтори тази позиция. "Ние няма да правим отстъпки, ще намалим лихвите", каза той.

Хаати Карахан, професор по икономика и съветник на Ердоган, понижи перспективата за внезапно спиране на потока от чуждестранни средства. "Дори и в най-лошия сценарий не бих очаквала изчерпване на капиталовите потоци", казва тя.

В случай на забавяне тя каза, че централната банка ще направи всичко, което е необходимо. "Ако установят, че са необходими повишения на курсовете, то те ще го правят", казва тя.

"Да, президентът Ердоган има силни мнения за лихвените проценти", каза г-жа Карахан и добави: "Силно вярвам, че централната банка е независима."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cihan avatar :-P
    cihan
    • + 1

    Дай боже и при нас 11%

    Нередност?
Нов коментар