В кои градове в Европа се употребява най-много кокаин

Барселона е бил лидер през миналата година по следи от наркотика в отпадните води, сред първите десет пет са от Швейцария

Колумбия е един от източниците на кокаин
Колумбия е един от източниците на кокаин
Колумбия е един от източниците на кокаин    ©  Reuters
Колумбия е един от източниците на кокаин    ©  Reuters

Пет града от Швейцария влизат в първите десет на Европа по следи от кокаин в отпадните води, а два от тях - Цюрих и Женева, са съответно втори и трети. На първо място е Барселона. Това показват данните от доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA).

Резултатите сочат ръст в употребата на забранената субстанция за всичките пет града в алпийската страна в сравнение с 2016 г. За целите на изследването в рамките на една седмица са били анализирани проби от около 43 млн. души за следи от четирите незаконни субстанции - амфетамин, кокаин, MDMA (екстази) и метамфетамин. Мащабното изследване се провежда за седма поредна година и в момента в него участват 60 града от цяла Европа, като 21 от тях 5 или повече пъти.

Тенденции

За периода от 2011 до 2015 г. резултатите от употребата на кокаин за повечето градове са без съществена промяна. През 2016 г. при 22 от общо 33 града, участвали и през предходната година, се забелязва ръст в отчетените нива на кокаин, което дава начало на нова възходяща тенденция. Последвалите данни от 2017 г. потвърждават тенденцията, а сравнение между 2011 и 2017 г. сочат покачване в дългосрочен план.

Най-високи нива на бензоилекгонин (основният метаболит на кокаина) са установени в градове в Белгия, Швейцария, Испания, Холандия и Великобритания, докато в преобладаващата част от градовете в Източна Европа са констатирани много ниски стойности на този показател, което донякъде може да се обясни и с по-ниския стандарт на живот.

Употребата на метамфетамини остава ниска, но към традиционните й привърженици в лицето на Чехия и Словакия се добавят Кипър, източната част на Германия и Северна Европа (например Финландия и Норвегия). Най-високи нива на амфетамини в отпадъчните води са открити в градове в Северна и Източна Европа.

В рамките на едноседмичното изследване се отчита висок ръст на потреблението на кокаин и екстази през уикенда в повечето градове, докато при амфетамините употребата през седмицата е равномерна.

Докладът включва интерактивна карта, която позволява обстоен преглед върху употребата на наркотици по регион и време.