Колумбия: хроника на една предизвестена промяна

Как страната на Маркес се превръща от символ на престъпност в туристически рай

Картахена е любимо място за почивка на заможните колумбийци.
Картахена е любимо място за почивка на заможните колумбийци.
Картахена е любимо място за почивка на заможните колумбийци.    ©  Shutterstock
Картахена е любимо място за почивка на заможните колумбийци.    ©  Shutterstock

Ако поемете на пътешествие в Колумбия, близките ви вероятно ще посрещнат това решение с повдигане на вежди и нескрито притеснение. Страната на кафето и салсата неслучайно е позната като арена на наркобосове и престрелки.

През 1991 г. Колумбия е била едно от най-опасните места в света. Меделин, градът на енигматичния наркотрафикант Пабло Ескобар, бил познат още като световна столица на убийствата. Днес, едва 26 години по-късно, Меделин e комфортен дом за хиляди западняци, известен е като рай за дигиталните номади и е една от най-желаните туристически дестинации в Колумбия. Градът е метафора за пълната трансформация на една страна, която предлага много, но все още е заложница на стигмата отпреди години.

Ето как Колумбия е направила този невероятен скок, защо случайни местни по улиците поздравяват чужденците с "Добре дошли, радваме се, че сте тук" и как да се чувствате сигурни, ако решите да отпътувате натам.

Преди двайсет години Колумбия си спечелва лошата слава на едно от най-опасните места в света заради вихрещата се там война между паравоенни групировки, партизани и картели. По думите на Алехандра, учителка по английски в Богота: "Преди десетина години не можехме да пътуваме с кола през собствената си страна. Опасността да те оберат или отвлекат беше твърде голяма, твърде реална. За чужденци беше направо немислимо. Сега обаче повечето места са напълно безопасни и най-после мога да видя всички прекрасни кътчета от Колумбия." През 2016 г., след 4-годишни преговори и референдум, колумбийското правителство подписва споразумение за примирие с най-известната партизанска групировка - ФАРК, отговорна за 12% от убийствата на цивилни граждани по време на конфликта (по данни на ООН).

От лятото на 2017 г. ФАРК вече не е партизанска групировка, а официална политическа партия, която по силата на мирния договор има гарантирано право на съветници в правителството. Много колумбийци са против това решение, тъй като смятат, че годините, през които ФАРК ги е тероризирала, трябва да бъдат възмездени с място в килия, а не в парламента. Младите и образовани хора като Алехандра често изразяват друго мнение."Естествено, че положението не е идеално, но поне най-после имаме мир и можем да живеем като нормални хора. Ако наистина искаме да прекратим гражданската война, заради която страдаме от десетилетия, единственото решение е примирие и не е реалистично да очакваме, че можем да го постигнем без компромиси." Неофициално се говори, че по-малките партизански групировки все още се крият из гъстите дъждовни гори на Колумбия, но там туристи трудно могат да стигнат.

Французинът Кике има плантация с кафе (в Колумбия се нарича finca) сред зелените склонове на селото Минка. Когато дошъл в региона за пръв път преди години, всеки му казвал, че Минка е забранена територия. Партизани и паравоенни групировки се избивали помежду си, а жертва на конфликта често ставали невинни хора.

Паравоенните групировки в Колумбия се сформирали през средата 60-те години на XX в., за да се борят срещу партизаните. Интересите им обаче бързо се пренасочили към по-доходоносни занимания като трафик на наркотици, изнудване на фермери, убийства на политически фигури и изземане на територии от местните племена. Работниците на Кике, които живеят в плантацията от години, разказват, че паравоенните измъчвали местните за земите им, а понякога и само за удоволствие.

Всеки бил длъжен да им плаща данък и редовно решавали да изпратят някого посреднощ на десетки километри разстояние през опасната джунгла за бутилка уиски. "По това време обикновените хора можели да отговарят на паравоенните с "да" или "да", разказва Кике, съвсем не на шега. След 2000 г. правителството най-после намира начин да се справи с проблема - тогавашният президент Алваро Урибе сключва мирен договор с паравоенните, който им дава много привилегии в замяна на това да се разоръжат.

Благодарение на споразумението повечето паравоенни избегнали правосъдието и задържали приходите си от отвличания, изнудвания и наркотици, но колумбийците най-после се отървали от налагания с години терор. В момента Минка е една от най-привлекателните хипи дестинации в Колумбия. Един малък зелен рай за колоездачи, планинари, йоги и всички, които обичат природата. Това е място, където в рамките на един ден може да събирате слънчеви лъчи на плажа, да катерите дъждовни гори, а накрая да се любувате на залеза над заснежените планински върхове.

Наркокартелите са третата и вероятно най-известна страна от многогодишния конфликт в Колумбия. От средата на 90-те те на практика вече не съществуват, въпреки че Колумбия все още е един от основните производители на кокаин в световен мащаб.

Според най-четения колумбийски вестник El Tiempo през 2016 г. производството в страната е достигнало рекордни мащаби. Сега обаче трафикът на наркотици е свързан с далеч по-малко насилие, отколкото преди години. Карлос е професор по икономика, изоставил академичната кариера, за да стане част от вид туристически обиколки, които са популярни по цял свят - free walking tour (градски турове, за които няма обявена цена - печалбата е базирана на доброволни дарения от туристите). В Меделин тези турове са толкова посещавани, че трябва да се запишете предварително и да чакате реда си в списък от желаещи.

За разлика от повечето колумбийци, които предпочитат да не говорят за "слона в стаята" - кокаина, Карлос разказва: "Картелът Меделин се разпадна след смъртта на Ескобар, а скоро след това го последва и картелът от Кали. Естествено, в момента Колумбия все още е един от най-големите износители на кокаин, но участниците в тази игра вече са други. Например зъболекарят, който всяка година е с нов модел луксозна кола. Сега всеки знае кой продава наркотици на дребно, но мащабният трафик е скрит зад фасадата на друг бизнес и насилието по улиците е значително по-малко."

Въпреки че споразуменията между правителството и престъпните групировки в Колумбия се оказали по-ефективни от всички военни мерки до момента, страната прилага и по-креативни подходи, свързани с образованието и промяната в градската среда. Едно от ключовите неща е внимателно обмисляне на архитектурните нововъведения в бедните квартали. Там, където децата от малки се учат, че престъпността е единственият начин да преживеят, библиотеките се превръщат в най-забележителните сгради. Така децата се озовават в друг свят, с достъп до огромно количество информация, за чието съществуване не са и подозирали, и разбират, че има и друг път.

35-годишният Хуан разказва как като дете се страхувал от някои райони в града, "Ако се наложеше да се кача на автобус, който минава оттам, винаги затварях прозореца и се снишавах на седалката. Родителите ми не ме пускаха да играя навън дори в "безопасните" квартали, на тези места никой не смееше да стъпи." Днес на тяхното място стоят скулптури, символизиращи мир и светлина, а в доскорошните централи на наркотрафиканти вече се помещават културни и образователни центрове.

Меделин се намира в долина, а по склоновете му пълзят бариос - най-бедните квартали. Къщите там приличат на купчини от тухли, нахвърляни една върху друга. Достъпът до тях е през лабиринт от стълбища, входове и проходи, които само местните познават. Ето защо доскоро това е било най-доброто скривалище от властите. Правосъдие тук раздавали престъпните групировки и толкова често се случвало някой да изчезне, че един от околните хълмове е познат сред местните като "гробницата". Днес обаче лабиринтите са изместени от добре поддържани ескалатори и кабинкови лифтове, които преминават през бедните квартали и позволяват на местните да се свържат с околния свят. Едни от най-популярните туристически турове са именно в тези квартали. Гидовете са местни, а по улиците се продават домашно направени сладки и картини, изобразяващи трансформацията на Колумбия.

Лаура развежда туристи в "Комуна 13" - доскоро един от най-известните престъпни квартали в Меделин, а сега любимо място за хора на изкуството и пътешественици. "Израснах тук заедно с деветте си сестри и петимата си братя, а сега отглеждам собствените си деца в квартала, разказва Лаура. Когато бяхме малки, много от момчетата не виждаха друга алтернатива, освен да работят за наркотрафикантите и паравоенните още преди да са навършили 15. Никога няма да забравя приятел от моята улица, който беше умен, грижеше се за другите деца. Плачех и го умолявах да не отива при паравоенните, но той беше убеден, че друг начин няма. Не го видях никога повечe, така и не разбрахме какво се е случило с него."

Днес ситуацията в "Комуна 13" е съвсем различна благодарение на два основни фактора - новата инфраструктура и туризма. Стръмните улици на квартала вече са свързани с добре поддържана мрежа от лифт и безплатни ескалатори. Никой не си позволява да цапа или да поврежда ескалаторите, защото хората тук добре разбират, че това е тяхната врата към света. Според Лаура туризмът е най-ценната придобивка на "Комуна 13" и по време на туровете си никога не пропуска да благодари: "Всяка година животът в квартала се подобрява, защото излизаме от черупката си. Благодарение на туристите се срещаме с нови култури и възможности, имаме нова прехрана. Вие сте важни за нас и от сърце ви благодаря, че сте избрали да погледнете света през очите на "Комуна 13."

Едва ли има друга държава извън военно положение с толкова осезаемо присъствие на полицията. В Колумбия полицаите, особено на по-туристическите места, са буквално на всеки ъгъл. Много хора смятат, че това е само показност, но, от друга страна, на места като Богота всеки ще ви посъветва да вадите телефона от чантата си само когато сте близо до полицай. Униформените служители могат да ви упътят в метрото или да ви предупредят (ако се налага, с помощта на Google Translate), когато се озовете в район, който е по-добре да избягвате. Заплатите им са ниски и полицаите не се радват на голямо уважение, но присъствието им все пак вдъхва респект и прави колумбийските улици по-сигурни.

Защо Колумбия се превръща в новата гореща туристическа точка

Колумбийците са изненадващо приветливи хора въпреки десетилетията на тормоз. Дори в големите градове, където е характерно хората да бъдат по-затворени и студени, случайни минувачи често ще ви разгледат с интерес и ще ви заговорят с "добре дошъл, чужденецо, много се радвам, че си тук". Туризмът помага на страната да се отърси от стигмата.

Макар че все още има своите проблеми, Колумбия предлага огромно разнообразие от природни забележителности, традиционна култура и възможности за модерен, комфортен живот. Много от хората, които са били в Колумбия, са единодушни за едно - сега е идеалното време да отидете. Страната вече е безопасна, но все още не е наводнена от туристическите автобуси, от чиито прозорци стърчат огромни обективи, така че сега е моментът да се докоснете до неподправената местна култура. Колумбия е около 10 пъти по-голяма от България и съчетава четирите сезона по едно и също време, така че може да пътувате месеци и пак да остане какво да видите. Ако обаче разполагате с ограничено време, това са съкровищата, които да не пропускате:

Богота

Не е идилично, романтично кътче. Със своите 8 милиона жители, престъпност, нестихващ трафик и автобуси, бълващи черен дим, колумбийската столица е трудна за харесване. Но ако й дадете шанс, ще откриете разнообразни културни забележителности и забавления. Музеят на златото съхранява огромна колекция от артефакти, които разкриват обичаи от цивилизациите преди испанското влияние. В Богота имате възможност да научите за процеса на обработка на смарагди и да се сдобиете с едни от най-чистите и евтини скъпоценни камъни в света. Тук е и най-големият нощен гей клуб в Южна Америка.

Сан Хил

Известен още като зеления рай на екстремните спортове, Сан Хил бързо се превръща в любима бекпекър (нискобюджетно пътуване с раница на гръб) дестинация. За да намали производството на кокаин в региона, правителството насърчава местните да се преориентират към туризъм, като им предоставя специални привилегии и облекчения. Иначе казано, отивайки там като турист, стимулирате позитивното развитие на колумбийската икономика.

Палмовата долина

Кокора е вид палмово дърво, което в миналото се използвало за производството на свещи. Днес долината Кокора е един от защитените екологични региони в Колумбия. Намира се в сърцето на Зона Кафетера - региона, в който се произвежда най-ароматното и плътно кафе. Тук ще се нагледате на безкрайни дъждовни гори, ярки тропически птици, шарени къщи и традиционно облечени каубои. Най-красивите градчета в региона са Саленто и Финландия.

Меделин

Бившата столица на убийствата сега е културен и парти център. Тук живеят много европейци, американци и австралийци, които намират в Меделин перфектната комбинация от култура, забавления и комфортен живот. Англичанинът Сам нарича Меделин свой дом от година, докато преподава английски онлайн на деца в Китай. "Меделин е най-доброто място, на което някога съм живял. Тъй като се намира в средата на Колумбия, е добра отправна точка за пътувания из страната. Хората тук са с гореща кръв, но винаги са готови да помогнат, а жените са най-красивите в цяла Южна Америка."

Гуатапе

На около две часа път от Меделин, това е едно от най-интересните градчета в Колумбия. Повечето туристи идват тук заради скалата, от върха на която, ако се вярва на входната табела, се разкрива най-красивата гледка в света. Дори и местните леко да са преувеличили, езерото Гуатапе е впечатляващо със своите размери и стотиците малки островчета, които разкъсват водната повърхност. Създадено е изкуствено и в момента снабдява Колумбия с около 10% от нужната й електрическа енергия. Гледката е запомняща се. Самият град също не е за подминаване. Все още съхранява стара традиция, според която всяко семейство изобразява професията си чрез цветни барелефи в долната част на къщата.

Картахена

Картахена винаги е била любимо място за почивка сред заможните колумбийци. Градът е разделен на две - колониална, красива и подредена част зад старите крепостни стени и шумна, мръсна и бедна част извън тях. Това разделение прави Картахена различен туристически град, в който може да наблюдавате двете лица на Колумбия.

Национален парк Тайрона

Тук ще намерите най-красивите карибски плажове в Колумбия, както и някои важни археологически находки. Няколкодневните преходи в горите на Тайрона са една от най-популярните туристически атракции, така че паркът често е претъпкан и е необходимо да се регистрирате предварително.

Пунта Гаинас

Най-северната точка на южноамериканския континент е и най-приказното място в Колумбия. За да стигнете дотук, са ви необходими 2-3 дни и няколко автобуса, микробус, камионетка и лодка. Но успеете ли, ще се озовете на края на света. Там, където няма нищо освен кактуси, няколко племенни семейства и 60-метрови дюни, по които трябва да се изкатерите, за да се плъзнете към девствени плажове. Животът на границата между пустинята и Карибско море е суров, но природата е единствена по рода си в света.
Какъв бюджет ви е необходим: Ако искате да комбинирате туристическия комфорт с живота и храната на местните, банковата ви сметка няма да пострада особено, тъй като Колумбия е една от най-евините държави в Южна Америка. Дневен бюджет от 30-40 лв. на човек на ден за храна и хотел ще ви осигури добри условия. Разбира се, можете да обиколите Колумбия както с по-малко, така и с много повече, в зависимост от комфорта, който очаквате, и нещата, които искате да видите. Туризмът в Колумбия се развива много динамично, така че ако си вземете пътеводител, публикуван преди 2-3 години, информацията вече ще е остаряла. Най-актуалните съвети обикновено може да откриете в блогове от последната година.

Съвети: "Не давайте папая." Това е изразът, който колумбийците използват, за да покажат, че е важно сами да се погрижите за безопасността си и да не давате възможност на вещите си да получат нов собственик. Ако спазите няколко прости принципа, няма от какво да се притеснявате: Вслушвайте се в местните. Преди да отидете някъде, попитайте. Ако местните кажат, че не е добра идея, повярвайте им и се откажете. Внимавайте със среднощните разходки: Малките градчета като Саленто и Гуатапе са напълно безопасни нощем. В Богота обаче вечер избягвайте слабо осветените улици. Не бъдете тотален турист: В големите градове не дръжте телефона си в ръка на улицата и не го оставяйте да стърчи от джоба ви. Не размахвайте скъпите си вещи и наблюдавайте местните - ако държат раниците си отпред, направете го и вие.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kilgore avatar :-|
    kilgore
    • - 6
    • + 9

    "Тук е и най-големият нощен гей клуб в Южна Америка."

    Дойдохме си на думата. Толкова дълга статия, а най-важното скрито в средата на текста :)

    Иначе още преди 10 години познат колумбиец разказваше, че там има ред и се дивеше как така спират тук хората по тротоарите. Там спреш ли на тротоар, колата ти се вдига и повече не я виждаш.

    Нередност?
  • 2
    anu avatar :-|
    Ronald Reagan
    • - 1
    • + 12

    Интересно - как хората преминават през множество изпитания и въпреки всичко успяват да намерят начин. В същото време други успяват да се самоунищожат, справка - Венецуела. Каква впечатляваща разлика във визията, подхода и поставените цели, въобще в светоусещането.

    Нередност?
  • 3
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 1
    • + 3

    Колумбия е пример в момента, за цяла Южна Америка.
    И не само.

    Нередност?
  • 4
    vno13551887 avatar :-|
    vno13551887
    • - 8
    • + 1

    До коментар [#1] от "kilgore":

    Има ли гей-клуб всека държава става удобна за международната грантова либерастия и почват да й лъскат имиджа. А че е един криминален кенеф с отвличания и убийства на всеки ъгъл не е важно ...

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "vno13551887":

    Би трябвало да си доволен значи - подмамват "либерастите" в подобни "криминални кенефи" дето им се е*ава мамата?

    Нередност?
Нов коментар